TORTOSA

El net de l’alcalde afusellat de Tortosa, cridat a declarar per la querella oberta contra els crims del franquisme


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Gustau Moreno | TORTOSA

31/08/2017

Josep Rodríguez, net de l’alcalde de Tortosa afusellat pel franquisme, Josep Rodríguez i Martínez, ha estat citat a declarar en qualitat de testimoni el proper dimecres 6 de setembre al matí al Jutjat de Tortosa. Així ho ha anunciat ERC de les Terres de l'Ebre. El motiu de la citació és la querella presentada per ERC davant la justícia argentina contra els crims del franquisme per l’assassinat del president Companys, 45 alcaldes republicans i dos diputats del partit.

La querella catalana dins la causa argentina oberta contra l’Estat espanyol per crims contra la humanitat comesos pel franquisme va ser presentada l’octubre de 2013 entenent que els tribunals argentins podien exercir la seva jurisdicció conforme el dret internacional en tant que, quan es va produir l’assassinat dels càrrecs electes republicans, aquests fets ja es trobaven prohibits pel dret internacional.

Segons Rodríguez, "per primera vegada tenim la possibilitat d’intentar trobar en la justícia universal la reparació i la justícia que fins ara les institucions de l’Estat i la justícia espanyola ens han negat emparant-se en la Llei d’amnistia".

Rodríguez ha recordat que el govern del PSOE, amb la Llei de la memòria de l’any 2007, va negar jurídicament la condició de víctima a les persones, declarant legals els tribunals de la Dictadura i, en conseqüència, també les seves sentències. "Aquest blindatge de la impunitat ha fet que milers de demòcrates antifeixistes perseguits no hagin vist anul·lades les encara ara les seves sentències ni se’ls hagi restituït l’honorabilitat", ha manifestat

Els ajuntaments de Tortosa, Xerta i Gandesa, tots tres amb alcaldes republicans afusellats pel franquisme, han aprovat mocions presentades per Esquerra Republicana a favor de sumar-se a la querella.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>