BARCELONA

Puigdemont renuncia "provisionalment" a la presidència de la Generalitat i proposa Sànchez com a candidat


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



ACN / G.M. | BARCELONA

01/03/2018

Carles Puigdemont ha renunciat “provisionalment” aquest dijous al vespre a la presidència de la Generalitat i a ser candidat a la reelecció al Parlament. Ho ha anunciat en un discurs retransmès per les xarxes socials i gravat a Brussel·les, on roman des del novembre passat. Puigdemont, a més, ha obert “una nova etapa” en proposar que sigui Jordi Sánchez, president del grup de JxCat, qui sigui el candidat a la investidura tot i ser a la presó de Soto del Real. Al seu discurs, també ha avançat que aquest mateix dijous un grup d’advocats internacionals ha denunciat en nom seu a l’Estat davant el comitè de drets humans de les Nacions Unides per violar drets civils i polítics”. Per últim, ha deixat clar que no es retira i ha confirmat que s'establirà un Consell de la República a Brussel·les per "liderar el camí cap a la independència efectiva".

El nom de Sànchez està pendent de ser validat per la CUP. Precisament, les funcions que hauria de tenir Puigdemont des de Brussel·les era una de les discrepàncies dels negociadors. Aquest dijous el ple ha aprovat una resolució que afirma que "la representació del Parlament no pot ser substituïda per altres organismes" amb els vots a favor d'ERC i l'abstenció de JxCat. D'altra banda, JxCat vol que el procés constituent es pivoti des de Brussel·les però els republicans ho rebutgen.

Algunes fonts de la negociació apunten que altres aspectes pendents d'acord són la recaptació via impost sobre el patrimoni, la concreció de la reducció de l'IRPF per a les rendes mitjanes i baixes, la divisió territorial en vegueries i si s'afronta un Pacte Nacional per l'Educació.

El Parlament ha escenificat aquest dijous un acord sobre la legitimitat de Puigdemont a l'espera d'un acord global sobre la investidura. El text acordat també reivindica la voluntat expressada l'1-O i parla "d'acció republicana de govern" però no fa cap referència a la declaració d'independència del passat 27 d'octubre, tal com volia la CUP.

JxCat i ERC estan d'acord en intentar que Sànchez sigui el candidat a la presidència de la Generalitat. Tenint en compte que el número 2 de JxCat està en presó preventiva, el jutge s'hauria de pronunciar sobre si el deixa assistir al Parlament per sotmetre's a una investidura.

La CUP encara no es pronuncia sobre el nom de Sànchez i apunta que en tot cas seran les assemblees territorials les qui hauran d'avalar el candidat a la presidència. De totes maneres, el Consell Polític d'aquest dissabte no té previst abordar que Sànchez, en concret, sigui el candidat.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>