1-O. La festa de la democràcia o l’engany vestit de democràcia?

"No sempre posar les urnes al carrer significa que anem a fer honor a la democràcia"


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Rubén Espuny Cugat

VOCAL DE SCC A LES TERRES DE L'EBRE

1-O. La festa de la democràcia o l’engany vestit de democràcia? El primer dia del mes d’octubre d’aquest mateix any, tots els catalans estem cridats per anar a votar. Fins aquí, pareixeria tot normal, però esta vegada no és així. No se’ns reclama per dipositar el nostre vot a les urnes per tal de constituir una cambra legislativa o el ple de la nostra entitat local, sinó que és tracta de respondre amb un «sí» o un «no» a una pregunta que el que ens planteja és tan clar com si volem trencar amb Espanya o no.

Si partim de la base que un referèndum és un mecanisme legal mitjançant el qual el poder executiu pot preguntar a la ciutadania sobre el seu parèixer concret al voltant d’un tema d’especial rellevància pública, podríem entendre que es tracta d’una tècnica força eficaç i que entra dins del marc democràtic. Potser es per això, que aquelles persones que defensen la via del referèndum per respondre al problema actual que vivim a Catalunya, exhibeixen de forma freqüent aquell argument que a tots ens sona tant: «posar les urnes perquè la gent elegeixi allò que vol és democràcia». No obstant això, i malgrat que en el fons és cert, es parteix d’una premissa premeditadament orientada que resulta ser falsa en tots els seus efectes.

En primer lloc, existeixen molt pocs exemples al món de constitucions que en el seu text reservin algun tipus de previsió encarada cap a la autodeterminació dels territoris que conformen aquell Estat en qüestió. Concretament, trobem escassos exemples en països com Etiòpia o Sudan, però cap cas entre els països del nostre entorn. Cal dir també que no és apropiat parlar del cas britànic perquè la seva cultura jurídica s’allunya de la tradició civilista en la qual s’enquadren la majoria d’Estats europeus, malgrat que sempre s’ha intentat buscar una comparació forçosa que resulta ser imprecisa i malintencionada per tal de justificar la via del referèndum a Catalunya.

En segon lloc, quan tractem sobre estos temes, hauríem de fixar-nos en allò que les Nacions Unides han vingut expressant de forma clara, és a dir, que el principi d’integritat territorial dels Estats només es pot destruir quan aquell territori que pretengui l’anomenada autodeterminació fos privat d’una administració pròpia que representi els interessos d’aquella regió, fet que no succeeix en el cas català, o quan aquell territori és pogués associar a una denominació colonial, racista o estrangera; tres supòsits que tampoc es manifesten en el cas de Catalunya malgrat que alguns s’esforcen en intentar-ho fer creure així als catalans.

En definitiva, celebrar un referèndum és profundament positiu per fer-se una idea clara de la voluntat de la ciutadania, però no sempre posar les urnes al carrer significa que anem a fer honor a la democràcia, perquè cap democràcia es pot sustentar sobre allò que ataca a la legalitat vigent, que és el que se’ns proposa amb el referèndum de l’1 d’octubre. A més d’això, no existeixen motius de pes que justifiquin, davant de la comunitat internacional, la celebració d’aquest referèndum, i els partits polítics secessionistes en són sabedors, per això utilitzen la provocació com a arma buscant la reacció més agressiva de l’Estat, tot per poder trobar alguna cosa que puguin utilitzar a ulls del món per justificar els seus actes il·legals falsament vestits de democràcia.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació