El significat de la política

"Hem de denunciar públicament l’intent de conversió de la delegació de la Generalitat a Tortosa en una seu de l’ANC"


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Robert Albiol

COORDINADOR DE SCC A L'EBRE

Quan parlem de la situació política actual a Catalunya, un sentiment d’esgotament es desprèn de la gran majoria de la població catalana que, barrejat amb la por d’expressar una opinió dissident a la institucionalment establerta fa que, entre aquells que no som partidaris d’una hipotètica secessió, s’escoltin frases com “millor no ficar-nos en aquests temes” o “val la pena callar”. No obstant, ¿És aquesta la millor forma d’actuar?

Hannah Arendt deia que “no només estem al món, sinó que formem part d’ell”; i en aquest sentit, tenint en compte que l’home és un ésser polític, aquest ha de prendre partit de les decisions que s’adopten socialment, ja que en sentit contrari, altres ocupen el seu espai i capacitat de decisió.

Partint d’aquesta premissa, el significat de la política es basa en la pluralitat dels homes; és a dir, la implicació de l’ésser polític en els assumptes públics amb la intenció d’arribar a acords i fer visibles dissensos, respectant i protegint la pluralitat política, que és la veritable substancia de la llibertat. Per tant, tot aquell intent de refugiar-se en l’ “antipolítica”; això és, en mantenir-se al marge de l’acció política, genera per al subjecte en qüestió una falsa sensació de llibertat, ja que l’espai privat on es refugia és únicament lliure i disponible mentre es trobi protegit per l’acció en qüestió concertada entre diferents.

Al meu entendre, aquesta concepció sobre el significat mateix de la política és la que tindria que tenir qualsevol bon governant, ja que aquest respecte i protecció de la pluralitat és el que el diferencia dels moviments totalitaris, per als que l’acció política passa necessàriament per l’abolició de la diferència i la discrepància; fet que, per a Arendt, implica l’abolició de la política. Aquesta necessitat s’accentua si parlem dels governs locals, on hauria de prevaldre la cohesió social i la resolució dels problemes dels ciutadans.

Per desgràcia, des de fa molt anys, però de forma més accentuada durant la fase final del “procés”, molts municipis catalans com Tortosa han hagut de sofrir l’intent d’imposició d’una determinada forma d’entendre la política, propiciant la demonització del discrepant mitjançant la col·locació de pancartes partidistes en edificis públics, la vulneració d’ordenances de bon ús de la via pública amb el beneplàcit de l’ajuntament per a cobrir tot espai públic de símbols que no representen a la totalitat de la població, o la persecució política d’aquells partits o particulars que s’oposen a aquest modus operandi.

Per tot això, i responent a la pregunta de l’inici, els ciutadans no hem de mostrar una actitud passiva respecte a aquests intents d’acabar amb la pluralitat que sempre ha caracteritzat la vida pública catalana; i per tant, hem de denunciar públicament i mitjançant els mecanismes previstos a la llei tot intent d’usurpació de l’espai públic, com és el cas de les pancartes a favor dels “presos polítics” o l’intent de conversió de la delegació de la Generalitat a Tortosa en una seu de l’ANC. Perquè únicament d’aquesta manera aconseguirem retornar-li a la política el seu veritable significat.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació