Qui era Joaquín Bau?

"Al segle XXI i en una democràcia un senyor que ha col·laborat activament amb dos dictadures i un cop d’estat no pot tenir una plaça pública a Tortosa"


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Xavier Rodríguez

PORTAVEU DE LA CUP-AE DE TORTOSA

Sovint escoltem, i comprovem, que la història l’escriuen els vencedors. Només així es pot entendre que al segle XXI, 41 anys després de la mort del dictador Franco, Joaquin Bau Nolla encara estiga present a l’espai públic de la nostra ciutat.

He escoltat dir que ja ens hem acostumat al seu nom i no ens molesta. També, que va ser un bon alcalde de Tortosa, un important industrial comercial o un diputat elegit democràticament. Està és la història contada pels vencedors, pels franquistes i que encara avui accepten molts tortosins i tortosines.

Però la realitat és una altra. Joaquin Bau va ser un franquista que va col·laborar activament amb dos dictadures (Primo de Rivera i Franco) i va ajudar a preparar el cop d’estat del 18 de juliol contra la República.

És cert, Bau fou alcalde de Tortosa, però sense urnes i només durant la dictadura de Primo de Rivera. Mentre ell era alcalde a Catalunya s’il·legalitzaven partits polítics, sindicats i entitats culturals. També es perseguia i prohibia el català (a les escoles, a l’administració pública, al sistema judicial...). Com també es prohibiren l’himne i la senyera a l’espai públic. Del dictador Primo de Rivera va dir que era «un gran soldado y governante». I del fill de Primo de Rivera, el fundador de la Falange Española, digué que fou «una gloriosa herencia». Un senyor amb este historial no pot tenir una plaça o un institut a Tortosa. Però n’hi ha més...

Joaquin Bau va participar activament en la preparació del cop d’estat que va acabar amb una democràcia, la de la segona república espanyola. Al setmanari Domingo es publicava que «era el agente más activo de Calvo Sotelo en la conspiración. La multiplicidad de sus negocios le permitía viajar de un lado a otro, sin despertar excesivamente la sospecha de los polizontes». Fins i tot va posar diners de la seua butxaca per finançar el cop d’estat. El general Ricardo Rada, li va fer una dedicatòria: ‘A don Joaquín Bau, en grato recuerdo de los tiempos de conspiración y preparación del glorioso Movimiento Nacional, con un abrazo’. Així ja el tenim col·laborant amb un cop d’estat i una dictadura, però els seus «mèrits democràtics» van continuar durant la guerra civil i el franquisme.

Durant la guerra civil va ser l’únic civil que va formar part del primer govern de Franco, la Junta Técnica de Burgos, amb un càrrec semblant al de ministre (presidint la Comisión de Industria, Comercio y Abastos). Era l’encarregat de fer negocis (comprar armes) a Hitler i Mussolini, Antonio Goicoechea el va qualificar «de interlocutor amigo de Benito Mussolini». Així mentre Tortosa era bombardejada per mantenir-se fidel a la democràcia, Bau era l’encarregat de comprar les armes que la van destruir. En acabar la guerra va escriure a Franco: “mi felicitación por la victoria final en nuestra guerra”.

Durant el franquisme es va mantenir fidel al règim i fou premiat pel règim amb el títol de Comte i amb importants càrrecs com Consejero nacional del Movimiento (1958), president del Consejo de Estado (1965) i vicepresident del Consejo del Reino (1971). Poc abans de la inauguració del monument franquista del riu va dir: “... mis palabras de experiencia y convicción, hijas de un hombre del 18 de julio, y así lo proclamo con orgullo, identificado con el espíritu del movimiento nacional...”. I del franquisme va dir que «es un estado de derecho como España no había conocido nunca”.

Al segle XXI i en una democràcia un senyor que ha col·laborat activament amb dos dictadures i un cop d’estat no pot tenir una plaça pública a Tortosa. Un senyor que va qualificar el franquisme com el «mejor estado de derecho» no pot dur el nom d’un centre educatiu. Un «hombre del 18 de julio» no potser fill predilecte de la ciutat ni tenir la medalla d’or. I menys compartir el títol amb defensors dels valors democràtics com Pérez Bonfill.

És una vergonya que al 2017 encara ens toque reclamar estes qüestions. Una vergonya que al proper ple municipal tindrem l’oportunitat de reparar. Ens tocarà tornar a avergonyir-nos davant de la resta del país?



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació