Un país que no deixi ningú enrere

"PROPOSEM avançar cap a una Espanya plurinacional, una proposta que compartim i que desenvoluparem amb els companys i companyes d’Unidos Podemos"


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Carles Sanchís

CANDIDAT EBRENC DE CATALUNYA EN COMÚ

EL PROPER 21-D estem convocats a eleccions autonòmiques. No són unes eleccions normals. Unes eleccions amb presos i convocades des de Madrid pel govern del PP (que a Catalunya representa el 8% del electorat) en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, mai poden ser unes eleccions normals.

COM A DEMÒCRATES hem incorporat tres punts programàtics que entenem que han d’ajudar a permetre desbloquejar la situació en la que ens trobem. El primer d’ells és l’amnistia dels empresonats i que tothom pugui fer campanya en llibertat i igualtat de condicions; el segon és la fi de l’aplicació de l’article 155; i el tercer, el referèndum acordat. Aquest darrer és una reivindicació que mai ha estat abandonada per Catalunya en Comú Podem, encara que moltes vegades ens hàgim quedat tots sols defensant-la. Cap elecció substituirà un referèndum acordat, amb plenes garanties democràtiques i que interpel·li a les majories de la població catalana.

LA DINÀMICA dels dos blocs ha esdevingut un fracàs polític sense precedents. Dos blocs que es retroalimenten entre ells, que polaritzen i, el que és pitjor, han tensionat la nostra societat fins uns límits insuportables. Ja n’hi ha prou. Catalunya en Comú Podem no volem ni DUI ni 155. I diem alt i clar que aquestes eleccions han d’anar, sobretot, de què passarà el dia 22 de desembre. De com tirar endavant aquest país l’endemà. I la realitat és que ni el bloc processista ni el bloc repressor tenen proposta. El nostre programa és una proposta amb voluntat real de ser solució fent avançar Catalunya cap a la igualtat, cap a la justícia social, cap a la justícia de gènere i cap a la justícia ambiental.

AQUESTA proposta és essencial per a superar l’enfrontament entre els dos blocs, entre el bloc de la unilateralitat i el bloc de la repressió. Una proposta per tendir ponts de diàleg cap a enfora i cap endins de la nostra societat amb una nova agenda de país vinculant clarament l’eix nacional i l’eix social, una agenda que, a diferència del full de ruta del bloc processista, ha de ser necessàriament una agenda d’àmplies majories.

PROPOSEM avançar cap a una Espanya plurinacional, una proposta que compartim i que desenvoluparem amb els companys i companyes d’Unidos Podemos. Uns companys, els d’Unidos Podemos, als quals hem d’estar agraïts, com a país, pel seu suport i per la seva defensa incondicional arreu de l’Estat del dret de Catalunya a decidir lliurement el seu futur.

UNA ESPANYA plurinacional que volem que sigui una República Parlamentària de caràcter federal. Però que també volem que es relacioni amb Catalunya de tu a tu. La nostra és una proposta construïda des de la fraternitat amb la resta de pobles de l’Estat. Volem compartir sobiranies en el marc d’un Estat Plurinacional en una relació de bilateralitat.

APOSTEM per un nou marc constituent català que ens permeti donar respostes a les demandes socials de la ciutadania de Catalunya. Fem aquesta aposta per molts motius, però n’hi ha un que és especialment rellevant. Som una formació radicalment democràtica que volem que la ciutadania pugui decidir-ho tot. El nostre és un sobiranisme de base ciutadana. Volem que els catalans i catalanes puguem decidir quina relació volem amb Espanya. Però també volem sobirania energètica, per acabar amb els oligopolis elèctrics: avançar cap a un model 100% renovable. I volem sobirania hídrica, perquè estem en contra els transvasaments i creiem que cal remunicipalitzar la gestió de l’aigua. I volem sobirania alimentària, perquè creiem en la producció agrícola local i el consum de proximitat. I volem sobirania sobre els propi cos, perquè volem ser lliures i defensem el dret a l’avortament lliure i gratuït.

PERÒ TAMBÉ una nova agenda constituent perquè cal blindar constitucionalment els drets socials, econòmics, laborals i ambientals. Volem millorar l’autogovern per poder fer polítiques socials. Tots sabem que l’estat de les autonomies està esgotat. Ens cal un nou marc, superador del marc estatutari, i per tant constituent, per poder regular el preu dels lloguers, per poder aplicar la 24/2015, per poder aplicar la llei contra el canvi climàtic, i perquè som municipalistes i volem que els nostres ajuntaments puguin guanyar competències i recursos per fer polítiques de proximitat. Hem de poder decidir, des de Catalunya, quines són aquelles competències que volem exercir amb exclusivitat real i quines són aquelles competències que volem compartir amb l’Estat espanyol i la Unió Europea. Això ho hem de poder decidir nosaltres, però no des de la unilateralitat de menys de la meitat del país, sinó des d’un acord que aplegui una amplíssima majoria de les organitzacions polítiques i socials d’aquest país.

AQUESTA no és una proposta independentista, ni és una proposta que pretengui conduir-nos a un carreró sense sortida, tot el contrari. Però tampoc és una proposta que exclogui a l’independentisme. Entenem que hi ha moltíssima gent en aquest país, i també dins el nostre espai, que és independentista. I no els demanem que renunciïn a ser-ho. La nostra és una proposta inclusiva que pretén millorar l’autogovern de Catalunya i, sobretot, ens condueix a la celebració d’un referèndum acordat. No és tampoc una proposta autonomista. És clarament una proposta que pretén trencar amb el règim del 78. Però pretén fer-ho des de la fraternitat i establint una relació entre Catalunya i Espanya de caràcter confederal, amb elements com la bilateralitat o una hisenda pròpia que sigui solidària amb la resta de territoris de l’Estat.

FEM AQUESTA proposta perquè entenem que és la manera, ja d’una vegada per totes, d’impulsar polítiques socials que ens permetin millorar les condicions de vida de les classes populars d’aquest país. Perquè és la manera de garantir l’accés a l’habitatge, d’acabar amb la pobresa energètica, d’acabar amb el finançament públic a les escoles de l’Opus o de desmercantilitzar la sanitat. En definitiva, per fer tot allò que fa 7 anys que està oblidat en la política catalana. Una de les conseqüències d’aquesta terrible crisi és que, per primer cop en molt de temps, l’esperança de vida a Catalunya està disminuint. I tots sabem que això no afecta a tothom per igual, sinó que afecta especialment a les classes populars. És per això que el nostre ha de ser un programa per recuperar l’agenda social. Ha de ser un programa que parli a la nostra gent: a la classe treballadora, a les pensionistes, als autònoms, a les persones aturades, als joves que tantes i tantes dificultats tenen per emancipar-se avui en dia.

RECUPERAR l’agenda social vol dir també concretar aquelles mesures que ens han de permetre avançar cap a un model econòmic i ecològic basat en el bé comú. Una economia plural i inclusiva, que estigui al servei de les persones i no del gran capital. Vol dir avançar cap a una societat sostenible, perquè la qualitat de vida de les persones està estretament vinculada a les condicions ambientals i perquè la justícia social passa per garantir un accés just i igualitari a recursos com l’aigua o l’energia. Perquè sabem que els factors ambientals són determinants de la salut, perquè volem viure en ciutats i pobles on la qualitat de l’aire sigui saludabe, i per això calen polítiques de mobilitat sostenible, perquè medi urbà i medi rural estan estretament lligats, i això fa temps que ho sabem gràcies a les polítiques d’ajuntaments governats per la nostra coalició.

RECUPERAR l’agen da social és, sobretot, impulsar polítiques que ens permetin redistribuir la riquesa mitjançant una fiscalitat justa i polítiques predistributives en l’àmbit de l’educació, la sanitat, els serveis socials, la cultura o l’accés a l’habitatge. És, en definitiva, fer totes aquelles polítiques que han caigut en l’etern oblit durant els darrers anys en els governs de Convergència i Unió primer, aquesta Unió que ara es presenta amb el PSC i ERC, i de JxS després, per cert, amb el suport de la CUP.

RECUPERAR l’agenda social és, també, impulsar una autèntica revolució democràtica, perquè nosaltres entenem que no hi ha una democràcia real si no és en el marc d’una societat justa i igualitària. Recuperar l’agenda social és construir en comú un país inclusiu on tothom tingui cabuda. Un país on els joves no estiguin condemnats a l’exili o la pobresa, un país on tothom tingui drets de ciutadania, un país obert al món que planti cara a aquesta Unió Europea que gira l’esquena a les persones refugiades i, sobretot, un país cent per cent feminista que acabi d’una vegada per totes amb les violències masclistes.

I PER ÚLTIM , no podrem recuperar l’agenda social si no ho fem des de tots els territoris. Si no tenim un projecte de país que posi en valor la diversitat geogràfica de la nostra terra i que proposi polítiques decidides per avançar cap a l’equitat territorial. I això vol dir treballar per garantir un accés equitatiu als serveis i a la renda visquis on visquis. Vol dir impulsar polítiques de desenvolupament rural i donar suport a la petita pagesia i vol dir promoure polítiques de cohesió social i reequilibri territorial.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació