HORTA DE SANT JOAN

El supervivent del foc d'Horta deu anys després: “Ara la responsabilitat no recau tota en el bomber a peu d'incendi”


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



ACN | HORTA DE SANT JOAN

14/07/2019

L'únic bomber dels GRAF que va sobreviure a l'atrapament mortal de l'incendi forestal d'Horta de Sant Joan el juliol del 2009, Josep Pallàs, creu que aquella tragèdia ha servit al cos per aprendre lliçons en l'extinció de grans focs al bosc, però també considera que encara falta més conscienciació social i política per intentar evitar els grans incendis. Dues de les principals lliçons extretes deu anys després d'aquelles morts són que els bombers no ho poden salvar tot quan un gran foc està descontrolat i també que el màxim responsable de l'operatiu, Delta Zero, ja no té tanta responsabilitat, sinó que aquestes responsabilitats estan més compartides. Ara s'actua amb una "estratègia més planificada" i els GRAF a peu de foc ja no actuen de forma tant autònoma.

En una entrevista a l'ACN gairebé deu anys després dels fets, Pallàs explica que abans els GRAF que actuaven davant les flames tenien molta més responsabilitat. "Ara les responsabilitats queden més repartides, no tot depèn del Delta Zero, que havia d'afrontar molts dubtes, preguntes i responsabilitat; ara la cosa està més delegada, oberta i repartida, i no cau només la responsabilitat en el bomber que està a primera línia de foc", detalla. "S'aborden més els incendis no només amb una maniobra concreta, dels GRAF, sinó amb una tàctica i estratègia més planificada", afegeix. En el mateix sentit, ja fa anys que "s'ha guanyat la consciència" pública que els bombers no es poden arriscar davant de segons quins focs.

Deu anys després d'aquell 21 de juliol, Pallàs diu que laboralment, físicament i psicològicament està recuperat i es troba "prou bé" perquè ha tingut temps d'"assumir-ho, pair-ho, mastegar-ho", posar-ho tot "a lloc", "fer vida normal i tranquil·la" i sobretot parlar-ne amb els companys, amics i familiars.

Per rememorar aquest desè aniversari, un grup de bombers, amics i familiars han decidit crear la plataforma 'Horta 10 anys' per recollir, proposar, decidir i coordinar diverses iniciatives per homenatjar i recordar els bombers morts en aquell incendi.

Una de les últimes coses que falten per acabar de tancar la cicatriu, "que no s'esborrarà mai", és que se celebri el judici contra els dos autors materials del foc, que encara no té data fixada.

Laboralment l'ha ajudat seguir treballant al cos, en el que s'anomena segona activitat, reservada als bombers més grans o amb alguna afectació física. També és un dels encarregats d'estudiar els incendis un cop extingits, per poder-ne extreure conclusions, veure les errades i aconseguir millores.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>