“És molt lamentable, ho he dit públicament moltes vegades. Tant de bo tothom estigués a casa seua i fent política amb normalitat; això no ha estat possible perquè han passat coses molt grosses”. Això ha afirmat este dilluns el subdelegat del govern de l’Estat a Tarragona, en relació a la situació política de Catalunya. D’esta manera, el tortosí Joan Sabaté espera que la sentència del judici de l’1 d’Octubre siga justa, i que els encausats que actualment es troben en presó preventiva puguen recuperar la llibertat. “Jo espero que la sentència siga justa, estic segur que ho serà, i que necessàriament no siga més dura del compte; per tant, i respectant per suposat la decisió dels jutges, espero que el més aviat possible els presos puguen estar a casa seua, amb les seues famílies”, ha reiterat.
Amb tot, Sabaté ha lamentat que alguns vulguen aprofitar la sentència per provocar més enrenou o per guanyar vots. “Això és evident, hi ha gent que està escalfant motors, però l’Estat haurà d’actuar amb prudència, democràticament i legalment, per evitar que puga afectar l’estabilitat del país”, ha assenyalat el subdelegat. Quant a la possible repercussió electoral de la sentència de l’1-O, Sabaté ha valorat que la gent ja té molt definida les seues posicions, dintre dels blocs independentista i constitucionalista, respectivament. “Hi haurà enrenou al carrer, sobretot de grups minoriatis que intenten provocar insurreccions i alterar la normalitat legal i constitucional de l’Estat de dret, però jo crec que això no tindrà més conseqüència i estic segur que electoralment tampoc”, ha conclòs.
Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Sabaté també s’ha referit a l’operació judicial d’este dilluns contra sectors més radicals de l’independentisme. Segons el subdelegat, durant el procés sobiranista hi ha hagut el risc latent que determinades minories optin per mètodes violents que cal rebutjar. D’altra banda, Sabaté ha lamentat la desconfiança generada entre el PSOE i el grup d’Unidas Podemos, que ha provocat la repetició de les eleccions el proper 10 de novembre. Segons el subdelegat, no ha estat possible fer el govern fort, sòlid i estable que necessita Espanya, amb un context complicat com la situació de Catalunya, la desacceleració del creixement econòmic i la crisi de la Unió Europea.
Sabaté rebutja les crítiques al PENTA
Al marge d’això, Sabaté també ha valorat el fet que el Síndic de Greuges hagi obert una actuació d’ofici per analitzar els mecanismes dels plans d’emergència nuclear, coneguts com PENTA. Això ha estat després de les queixes d’alcaldes dels municipis de les zones nuclears d’Ascó i Vandellòs, per falta de recursos en aquests plans. Segons Sabaté, no ha rebut cap visita, a excepció d’uns pocs alcaldes de municipis amb centres de classificació i descontaminació. En canvi, els alcaldes han anat a veure el Síndic, que no té competències en l’àmbit de la seguretat nuclear. Sabaté creu que les queixes responen a una estratègia política, i ha dit que si no s’han fet simulacres generals amb la població és perquè els municipis prefereixen no abordar simulacres en què cal evacuar o confinar la gent.
Finalment, Sabaté també ha repassat altres temes de l’actualitat de la demarcació de Tarragona, com ara la posada en funcionament de la variant ferroviària de Vandellòs abans de final d’any o la gratuïtat de l’AP-7 a partir de l’1 de gener. En este sentit, el subdelegat ha explicat que el govern de l’Estat encara ha d’estudiar la proposta d’implantar una vinyeta que li ha fet la Generalitat.
Fes el teu comentari