La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha incomplert en diversos dies del mes de l’estiu el cabal mínim que estableix el pla hidrològic de la conca de l’Ebre, que actualment és de 80 metres cúbics per segon durant 10 mesos a l’any. De fet, la majoria de dies el cabal del riu ha fregat el seu mínim legal al seu pas per Tortosa. Per exemple, durant tot el mes de setembre el cabal mitjà ha estat de 89 metres cúbics per segon, però el dia 16 de setembre el cabal va ser de 76 metres cúbics per segon. El 22 d’agost també es va registrar un cabal inferior al que marca el cabal ambiental, de 76 metres cúbics per segon. La mateixa xifra, 76 metres cúbics per segon, que els dies 12 i 13 d’agost. El 28 de juliol, curiosament, el cabal de l’Ebre també va caure fins al 76 metres cúbics per segon. En canvi, el cabal màxim de l’estiu es va assolir el 8 de juliol, amb un registre de 202 metres cúbics per segon. Este dimarts, 1 d’octubre, el cabal de l’Ebre al seu pas per Tortosa ha estat de 90 metres cúbics per segon. Amb estos registres, el nivell del riu a la ciutat de Tortosa no ha arribat al metre, i amb poc més d’un pam daigua ha estat possible veure amb total claredat el fons de l’Ebre en lloc poc habituals, com la vora esquerra entre l’antic pont del tren i el pont de l’Estat.

En casos com estos, la CHE justifica estos incompliments per la complexitat de regular els usos de l’aigua durant l’estiatge i per la falta de pluges. Però la realitat és que amb l’anterior pla hidrològic de l’Ebre els incompliments encara serien més greus, ja que el cabal mínim fixat aleshores, de 100 metres cúbics per segon, era superior a l’actual.
De fet, l’Ebre ha tancat l’últim any hidrològic –des de l’1 d’octubre de 2018 fins aquest 30 de setembre d’aquest 2019- amb un descens de les aportacions superior al 30% respecte la mitjana dels últims 20 anys. Així, segons les dades de la CHE, l’estació d’aforament de Tortosa va registrar només 6.037 hectòmetres cúbics, respecte els 8.845 hectòmetres cúbics de mitjana de les últimes dècades. Es tracta, d’acord amb l’organisme de conca, del quart any amb menors aportacions d’aquest període, només per davant de 2011-2012, 2001-2002 i 2016-2017. Les precipitacions anuals en forma de pluja a la conca han estat “similars” a la mitjana però s’han registrat menors aportacions, fins un 40% en la mitjana dels últims cinc anys, per una manca total de pluges a l’hivern, als quals s’han sumat unes baixes acumulacions de neu els últims anys. La CHE sosté que, malgrat la reducció de les aportacions, les reserves dels embassaments han permès garantir la campanya de regadiu amb “normalitat” gràcies a l’adopció de mesures de gestió, que no han evitat la reducció considerable de reserves en alguns sistemes.
Fes el teu comentari