El Col·legi de Periodistes a les Terres de l’Ebre ha organitzat per este dijous a les set del vespre la presentació-col.loqui del llibre ‘Respirando fuego’, de David Meseguer i Karlos Zurutuza. Un llibre que parla de l’actualitat del conflicte kurd i de les perspectives a curt termini. L’acte compatarà amb la presència d’un dels autors del llibre i un dels grans especialistes en aquest tema a Catalunya, el benicarlando David Meseguer, que acompanyat de dos periodistes ebrencs, Francesc Millan i Oriol Gracià, parlarà del llibre i també de què significa fer periodisme internacional avui per avui. Amb este acte, la demarcació ebrenca del Col·legi ha iniciat una sèrie de conferències i xerrades sobre l’ofici de periodista i sobre altres temàtiques relacionades amb el món de la comunicació.

A ‘Respirando fuego’ els periodistes David Meseguer (Benicarló, 1983) i Karlos Zurutuza (Sant Sebastià, 1971) repassen la història del conflicte kurd a partir de cròniques sobre el territori escrites durant més de deu anys. Per la cobertura de l’actualitat a les regions kurdes de l’Iran, Iraq, Turquia i Síria han esdevingut referents a la professió, fruit de relacions sòlides i llargues amb els ciutadans de la regió. Tots dos van començar a viatjar en aquests territoris, abans que els kurds fessin el salt a l’escena mediàtica internacional, ara fa només cinc anys, quan el poble kurd es van organitzar per plantar cara a l’autoproclamat Estat Islàmic.
Els seus textos parlen de la primera línia del front de guerra, però també de la quotidianitat de la rereguarda. Però ‘Respirando fuego’ introdueix apunts històrics per entendre una realitat territorial i política complexa, d’un poble de 40 milions de persones sota la sobirania de quatre Estats (Iran, Iraq, Turquia i Síria) dividit segons les fronteres dibuixades a principis del segle XX. El llibre de Meseguer i Zurutuza ofereix un nivell de reflexió i interpretació tal, que transcendeix els fets puntuals. S’hi expliquen les històries d’activistes que acaben liderant el moviment a Síria, de professors d’anglès que han de marxar a l’exili i de noies que es relacionen amb el seu germà a través dels barrots d’una presó. Un relat polièdric i plural que permet constatar el compromís de tot un poble per un projecte polític comú. Un llibre que, a més, permet resseguir el periple dels dos autors pels territoris kurds i conèixer l’organització periodística, la logística dels viatges i les dificultats en la recerca d’històries per explicar.
David Meseguer (Benicarló, 1983) és periodista freelance i doctor en Comunicació Social. En l’última dècada ha cobert conflictes a l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica. Ha informat de les guerres de Síria, Líbia i l’Iraq i del conflicte del Sàhara Occidental, i ha posat un èmfasi especial en explicar el conflicte kurd. Ha publicat als diaris ARA i GARA, a les revistes El Temps i 5w, a France 24, Russia Today i Associated Press. Ha codirigit La revolució silenciosa, un documental sobre l’organitzacio política i cultural de la societat kurda a Síria.
Fes el teu comentari