La Unió Filharmònica d’Amposta acollirà a partir del 14 de desembre, i fins el 18 d’abril del 2020, el curs de cant popular i folklore ‘La cançó i el cicle de la terra’, dedicat a recuperar l’essència de la festa i apropar-la al cicle de la terra. ‘La cançó i el cicle de la terra’ serà un curs de cant popular i folklore impartit pel músic i periodista Arturo Gaya, conegut pel seu treball a Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. El curs es desenvoluparà en sis sessions de tres hores de durada (dissabtes de 10.30 a 13.30), i té per objectiu recuperar el sentit de la festa a través del cançoner popular en un itinerari pel cicle festiu de la terra: el cicle de nadal a l’hivern, el carnaval i el cicle de la Lluna a la primavera, el Sant Joan i les festes d’estiu, i la gran festa de recollida dels fruits que a la tardor celebrem com a Tots Sants.
Gaya, amb més de 20 anys dedicat a la formació a través de l’Aula de Música Tradicional i Popular, considera que conéixer l’essència i el sentit autèntic de la festa ens apropa a la natura i al cicle de la terra: “Per què cantem a la pau per Nadal o ens disfressem per Carnaval? Per què debatem a Tots Sants entre castanyeres i zoombies?… Per què la Lluna regeix encara en algunes activitats econòmiques? És un aprenentatge important en una època en la que tothom hem de fer el que tinguem a l’abast per reconduir la nostra societat de cara a una altra manera de viure. És bo saber per què celebrem cadascuna de les nostres festes, perquè això contribueix a recuperar la nostra identitat i també a saber què fem i per què estem aquí”, afegeix Gaya.
Les sessions, que també inclouran continguts generals de folklore i folklorisme, així com una introducció al cant popular i el vers cantat, es distribuiran des d’aquest desembre fins a l’abril de 2020, tot seguint el calendari festiu.Organitzat per la Unió Filharmònica d’Amposta, el curs està obert al públic en general i també de manera especial als docents, ja que és una activitat reconeguda pel Departament d’Educació en el pla de formació docent.

PROGRAMA DEL CURS
LA CANÇÓ I EL CICLE DE LA TERRA.
CURS DE CANT POPULAR I FOLKLORE.
1.- Solstici d’Hivern. El cicle festiu de la terra. La llum que naix. La festa més universal. El cicle de nadal. Nadales de la regió de l’Ebre. Aubades de nadal. La gran festa de Sant Antoni. Versots. Oracions de sant. Pràctica de cant.
14 DESEMBRE 2019.
2.- La Cultura Popular i el curs de l’any. Folklore i folklorisme. El sentit de la festa. Xalar, treballar i pregar. El poder de la cançó i la recuperació de l’hàbit de cantar. La reproposta. Pràctica de cant.
11 GENER 2020.
3.- La cançó improvisada. Repertoris, tècnica i pràctiques d’improvisació. Jota, fandango, bolero, cant de treball, corranda, estil, nyacra, aubada, havanera, rumba. Pràctica d’improvisació.
1 FEBRER 2020
4.- Equinoci de primavera. El calendari de la lluna. Carnaval i Quaresma. Preparar la terra. Cançons d’enramada. Cançons amoroses. Cants de treball: llaurar. Goigs. Cançons de picar moles. Pràctica de cant.
29 FEBRER 2020
5.- Solstici d’Estiu. La gran festa del sol. L’oci i els dies de festa. Les festes patronals i la nova festa major. Les aubades. Cançons de ronda. Cançons de festa. Romanços de cec. Pràctica de cant.
28 MARÇ 2020
6.- Equinoci de Tardor. Tots Sants i el record als difunts. Rebre els fruits de la terra. Cançons de verema, cançons de plegar olives. Jotes i cants de treball: segar, recollir. Cants d’era. Bressols. Pràctica de cant.
18 ABRIL 2020
Fes el teu comentari