Continuem amb la sèrie d’entrevistes als bibliotecaris i les bibliotecàries de les nostres terres. Entrevistes que tenen l’objectiu que treure a la llum l’àmbit més personal i proper de tots ells. Coneixent-les ajudem també a visibilitzar-les, i a conèixer la immensa tasca que fan aquestes persones diàriament en benefici de la cultura i la lectura ebrenques.
En aquesta segona entrevista hem parlat amb la Rosa Tomàs, bibliotecària a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. Una altra professional jove, amb una mirada fresca sobre la cultura i la professió, que garanteix un excel·lent relleu generacional, i que fa de dinamitzador infantil tot desvetllant el gust i la passió per la lectura als més menuts.
1. Qui ets?
Sóc Rosa, bibliotecària. Amant de la lectura i la natura. Des del 2011 treballo com a dinamitzadora infantil a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, fomentant la lectura des de la primera infància. Graduada en Informació i Documentació, i estudiant del màster ‘Gestió estratègica del coneixement a les organitzacions’.

2. Com has arribat fins aquí?
Vaig arribar de casualitat, per aquelles oportunitats que et regala la vida. De petita escrivia contes, els il·lustrava i els explicava a la meva família. Quan tenia 17 anys, la realització del treball de recerca em va portar a la biblioteca de Tortosa. El món del llibre i les biblioteques em va captivar. Volia ser bibliotecària per promoure el gust per la lectura en els infants, creant experiències positives i emotives vinculades als llibres. En realitat crec que la professió em va escollir a mi.
3. Què és el que més valores de la teva feina?
El que més valoro és el contacte amb el públic, amb els nens. Quan recomanes un llibre i agrada, i et demanen un altre somrient. Quan expliques un conte, i veus la il·lusió amb què et miren els més petits. Quan vas pel carrer i la gent et saluda i s’atura a parlar amb tu. Contribuir a la formació de bons lectors és la millor recompensa que hi ha.
4. Què canviaries a la biblioteca?
Sincerament m’agrada molt la biblioteca, és gran i té molta llum natural. Els usuaris acudeixen a la biblioteca no solament en busca d’espais silenciosos de consulta, lectura i estudi, sinó també per aprofitar espais d’intercanvi cultural i social. Si tingués una vareta màgica, milloraria l’aïllament acústic de la biblioteca mitjançant el tancament en vidre de l’àrea jove i la sala polivalent, per fer compatibles l’estudi i les múltiples activitats que es realitzen.
5- Què us falta a la biblioteca?
Establir un vincle fort amb adolescents i joves. Recentment s’ha creat un espai de trobada pensat per a ells: l’àrea jove de la biblioteca. Un espai on cada tarda els usuaris juvenils queden per estudiar i fer treballs en grup, compartint experiències i coneixements, però ens falta potenciar la seva participació en les activitats.
6-Què feu a la biblioteca per a què sigui un agent cultural de primer ordre?
Dia a dia ens centrem a fer de la biblioteca un espai de tots i per a tots, adaptant-nos als canvis de la societat per oferir millors serveis i activitats. Apostem per:
- Crear i consolidar hàbits de lectura en els xiquets des dels primers anys de vida.
- Donar suport a l’educació, individual, autodidacta i formal a tots els nivells.
- Oferir possibilitats per al desenvolupament personal i creatiu, estimular la imaginació i creativitat.
- Fomentar el coneixement del patrimoni cultural i literari.
- Facilitar l’accés a expressions culturals de totes les manifestacions artístiques.
- Fomentar el diàleg intercultural i la diversitat.
- Prestar serveis d’informació a les persones i entitats.
- Desenvolupar programes i activitats d’alfabetització digital.
Seguim un model de proximitat, d’intercanvi i socialització entre les persones, per convertir la biblioteca en un espai cultural, educatiu, de promoció de la lectura i de cohesió social.
7. Com valores la vida cultural a la ciutat?
Positivament. S’ha de posar en valor la quantitat i la qualitat de la gent que treballa per la cultura a Tortosa, i que reforcen la imbricació de tots els ciutadans en la descoberta del patrimoni cultural, històric i literari.
8. Recomana algú de la cultura ebrenca…
No puc dir solament un nom, afortunadament hi ha moltes persones vinculades a la cultura ebrenca. Destacaria a totes aquelles persones que ajuden a fer de la biblioteca un punt de trobada i lloc de referència cultural que tothom pot sentir seu.
9. La teva llista de desitjos…
- Que les biblioteques comptin sempre amb els mitjans i el personal necessari per seguir fomentant la lectura.
- Que totes les entitats i institucions participen activament en el foment de la lectura.
- Que totes les famílies s’impliquin en el procés lector dels més petits, inculcant el respecte i l’amor pels llibres, així com per les biblioteques.
- Que tots els ciutadans valorin la lectura com a motor de transformació social, perquè una ciutat que llegeix és una ciutat que pensa.
Fes el teu comentari