L’alumnat de l’Institut Cristòfol Despuig de Tortosa ha assumit un repte proposat per la Fundació Vicente Ferrer (FVF): aconseguir 5.830 euros durant el curs escolar 2019-2020 per a que 110 noies i nois de l’Índia no abandonin els seus estudis i continuïn estudiant secundària. La fórmula és senzilla: la compra de bicicletes, ja que l’ús de bicicletes per anar a l’escola garanteix un desplaçament més ràpid i protegeix les noies de possibles assalts sexuals durant el camí.
L’alumnat del Cristòfol Despuig va escollir el passat 14 de novembre este projecte entre tres proposats per l’ONG. Per assolir el repte d’aconseguir 110 bicicletes, els nois i noies hauran d’aguditzar el seu enginy i demanar el suport i implicació de diferents entitats i comerços de Tortosa i de tota la ciutadania. “L’alumnat ha fet seua la proposta des del primer moment i està apostant fort perquè veuen la necessitat que tenen xiquets i xiquetes com ells en un país en què no és fàcil anar a l’escola i a l’institut. Crec que aquesta proximitat als seus interessos farà que el projecte sigui tot un èxit. Enhorabona per la iniciativa!”, explica Josep Ramon Subirats, director del centre, a través d’un comunicat.

Segons la FVF, moltes famílies de l’Índia rural desescolaritzen les seues filles o fills amb el pretext que els instituts estan molt lluny de la seua comunitat i que perden molt de temps en el trajecte. A més, el camí cap a l’escola pot ser perillós. Per evitar que les nenes de l’Índia rural abandonin l’escola quan arriben a l’adolescència, coincidint amb l’etapa de secundària, la FVF ha posa en marxa el Programa de Bicicletes. A través d’esta iniciativam l’ONG distribueix bicicletes als nois i noies per garantir la rapidesa i la seguretat en el desplaçament cap als centres.
A les zones rurals de l’Índia, pràcticament el 100% de les nenes està escolaritzada en educació primària, però esta dada descendeix fins un 80% a l’etapa de secundària. En este país es denuncien 100 violacions al dia, i més del 70% tenen com a víctimes a menors d’edat. Les famílies prefereixen apartar-les dels perills que comporten els trajectes cap a l’escola i opten per a que es quedin a casa fins que es casin.
El 2007, la FVF va iniciar el seu programa de bicicletes i, des d’aleshores, ha entregat més de 26.000 a nois i noies amb l’objectiu de reduir les distàncies i evitar l’abandonament escolar. “Un 41% dels joves d’Anantapur – regió on intervé la FVF, al sud del país- viu a una distància d’entre set i nou quilòmetres del centre escolar. Caminant, perden entre dues o tres hores”, afirma Krisnaveni, directora adjunta del Programa d’Educació: “Algunes nenes es veuen exposades a l’assetjament sexual durant el trajecte, ja que habitualment han de travessar zones abandonades i les famílies temem per la seva seguretat”. L’objectiu final del projecte de bicicletes és donar suport a l’educació de les noies i nois per a que tinguin l’oportunitat de seguir estudiant i ser en el futur persones lliures amb capacitat de decisió.
La Fundació Vicente Ferrer (FVF) és una Organització No Governamental de Desenvolupament compromesa des del 1969 amb el procés de transformació de zones rurals en els estats Andhra Pradesh i Telangana (sud de l’Índia). Dona suport a comunitats empobrides i grups especialment vulnerables: dones i persones amb discapacitat. La FVF treballa a més de 3.600 pobles i dona suport a prop de tres milions de persones. El model de desenvolupament a l’Índia coincideix amb el conjunt de propostes globals de l’ONU per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) el 2030.
Fes el teu comentari