La setmana abans del confinament per l’inici de la pandèmia del Covid-19 la regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Tortosa i l’Associació de Miquelets de Catalunya presentaven un contundent programa d’actes de cara a la recreació del Setge de Tortosa del 1708. Poc s’esperava algú aleshores que mai s’arribaria a celebrar l’efemèride i que, de cop i volta, ens venien uns temps tan difícils al davant.
Aquest cap de setmana, després de molts esforços, Tortosa ha pogut tornar a recrear el Setge, tot i que, encara no s’ha pogut fer de la manera que s’hauria desitjat, per tal de complir amb les mesures sanitàries establertes pel PROCICAT.
Així doncs, sense batalla naval, però amb els assalts entre austriacistes i borbònics a les Avançades de Sant Joan, els Miquelets han tornat per recordar com era la realitat tortosina d’inicis del segle XVIII.
I és que cada cop que s’organitzen activitats d’aquest tipus es constata el fet que l’interès es desperta entre els més petits. Embadalits davant del campament de recreació de la vida quotidiana, frisant veure els cavalls al galop entrant pel fossar, aplaudint la signatura de la Pau o recitant totes les armes que duen a sobre. Així és com reaccionen els xiquets i xiquetes que han visitat aquests dies les activitats dels Miquelets. Està clar que aquesta és una manera més d’educar i, fer-ho a través de la història, ajuda a difondre el passat de la nostra ciutat a la canalla d’una manera pedagògica perquè després siguin els primers a posar-lo en valor.
És important que, com sovint diuen des d’Els Amics dels Castells, entitat que coorganitza les jornades de recreació històrica, els tortosins deixin d’ignorar les muralles i les fortificacions que els envolten. Pujar a les Avançades, almenys dos cops a l’any, pel Renaixement i, ara, amb els Miquelets, és doncs, un incentiu que ens ajuda a mantenir uns cossos de fortificació i de defensa tan preuats com aquests i donar a conèixer a propis i forans quin era l’entramat emmurallat, de fortins i baluards, de Tortosa.
Una ciutat bimil·lenària com Tortosa necessita que el seu patrimoni sigui constantment revisat, restaurat, promocionat i potenciat, des de vessants diverses. Igual que també necessita allunyar-se d’aquells qui preferien que restés en l’oblit o que, com ja no resulta funcional, no es restaurés ni rehabilités.
Les jornades han anat acompanyades de més activitats formatives com una conferència sobre els aspectes militars i els plànols dels moviments tàctics del Setge, uns tallers sobre indumentària i vestuari de l’època inspirat en la moda russa i francesa, així com una ruta nocturna per les fortificacions i el nou tram del Passeig de Ronda que alberga les escultures d’Ignasi Blanch.
En definitiva, petites mostres que ens recorden que el passat, la cronologia antiga dels nostres territoris, només es conserva si s’educa i s’explica correctament a les joves generacions, que són els qui hauran de seguir les petjades en el futur.
I qui sap si, d’aquesta manera, no hi haurà algun vailet que, a llarg termini, ens doni una sorpresa i sigui el primer miquelet tortosí en allistar-se al grup!

Fes el teu comentari