La memòria del polític tradicionalista i industrial oleícola Joaquín Bau pot perdre aviat el seu comtat, atorgat pel mateix Franco, després d’haver-se quedat en pocs anys sense institut i sense plaça al barri de Ferreries de Tortosa. Segons ElDiario.es, Amb la nova llei de Memòria Democràtica, el govern del PSOE i Unides Podem ha plantejat la supressió directa dels 33 títols nobiliaris que van ser concedits entre el 1948 i el 1978, i que avui encara són vius. Són els ducats, marquesats o comtats que exaltaven el cop d’Estat, la dictadura o els seus instigadors o participants, entre els que es troba el comte de Bau, un títol que actualment ostenta l’arquitecte Joaquín Bau Miquel, nét del polític tortosí.
El Comtat de Bau va ser atorgat pel dictador el 18 de maig de 1973, a favor de Joaquim Bau i Nolla, president del Consell d’Estat i vicepresident del Consell del Regne. Segons el decret publicat al BOE, el títol nobiliari se li va atorgar per “la destacada personalitat de don Joaquín Bau Nolla, president del Consell d’Estat, que al llarg de dilatats anys d’actuació pública” va mantenir “una línia de rectitud política i de fidelitat als Principis del Movimiento Nacional”. Bau va morir a Madrid el 20 de maig de 1973, només dos dies després que Franco li concedís el titol de “Conde de Bau”. Les seues restes mortals van ser traslladades a Tortosa, on el 22 de maig va oficiar-se un funeral multitudinari a la catedral i un enterrament al cementiri de Sant Llàtzer.

Nascut a Tortosa el 1897, Bau havia estat alcalde durant la dictadura de Primo de Rivera (1925-1930). Durant la Segona República, va ser elegit com a diputat del bloc de dretes. Un cop a Madrid, Bau va ser amic íntim de José Calvo Sotelo. L’assassinat de Calvo Sotelo es considera l’espurna que va precipitar l’Alzamiento Nacional per acabar amb el règim republicà, i el fet que va provocar que el general Franco decidís sumar-se a la rebel·lió. Només dos dies després de l’assassinat de Calvo Sotelo, Bau va agafar un tren de Madrid a Lisboa. En realitat, només faltaven tres dies per al cop d’estat que feia mesos que s’estava gestant per derrocar la Segona República. Des de la capital de Portugal, Bau es va posar en contacte amb el general Sanjurjo i amb els altres col·laboradors del cop d’estat contra la Segona República. Poc després, Bau va tornar a Espanya i es va convertir en un dels pocs civils que va formar part del primer govern nacional, a Burgos.
Així, el 7 d’octubre de 1936, Bau va ser nomenat per Franco com a president de la Comisión de Industria, Comercio y Abastecimientos de la Junta Técnica del Estado, un càrrec equivalent al de ministre d’Economia de bàndol franquista. En este càrrec, Bau va organitzar les relacions comercials entre l’Espanya de Franco i l’Alemanya Nazi. A més, un dels primers objectius de Bau va ser crear un gran dipòsit d’or, el Tesoro Nacional, per finançar l’economia de guerra del bàndol franquista. Bau va ocupar este càrrec fins que va ser cessat, el febrer del 1938. El seu cessament podria ser conseqüència de la seua enemistat creixent amb el cunyat de Franco, el ‘gandesà’ Ramón Serrano Suñer.
Quan Franco va voler netejar la cara del règim, el 1958, Bau va ser nomenat conseller nacional del Moviment i, per tant, procurador a les Corts. Més, tard, el 1965, Franco el va nomenar president del Consell d’Estat, i el 1970, vicepresident del Consell del Regne. Historiadors com Joaquín Monserrat Cavaller -autor del llibre ‘Joaquín Bau Nolla y la restauración de la Monarquía’- el consideren un dels artífexs de la designació de Joan Carles de Borbó com a hereu de Franco i i futur rei d’Espanya.
A Tortosa, l’Ajuntament va concedir-li la Medalla d’Or de la Ciutat el 1959, i el 5 de juny de 1966 l’alcalde Joaquín Fabra va nomenar-lo Fill Predilecte de la Ciutat. Faltaven poques setmanes per a la inauguració del monument de la Batalla de l’Ebre. “Fue precisa una Cruzada, Ejército y pueblo unidos con un Caudillo victorioso”, va dir Bau durant el seu discurs d’agraïment des de la tribuna instal·lada al parc municipal. “Aceptad mis palabras de experiencia y convición, hijas de un hombre del 18 de julio, y así lo proclamo con orgullo, identificado con el espíritu del Movimiento Nacional que debe ser aglutinante, doctrina y fuente útil para la obra común de todos los españoles”, va concloure Bau.
*Més informació:
-Joaquín Bau, el tortosí que va conspirar per al cop d’estat del 18 de juliol.
Fes el teu comentari