Que l’Expoebre havia de fer un gir de 180 graus era ja una evidència abans de qualsevol pandèmia. Els avenços tecnològics, l’augment del comerç online i les crisis econòmiques havien deixat tocades de mort aquestes fires multisectorials dels territoris amb una densitat de població mitjana i també les fires locals de productes exclusius d’un poble o municipi.
Al 2019 ja costava reprogramar o redissenyar aquest tipus de fires. Recordem que en el cas de l’Expoebre, primer va incorporar l’apèndix del Saló de l’EbreAmbient al 2010 i, més tard, va eixamplar el seu camp d’acció incorporant el Celebrem!
Els d’aleshores eren petits canvis amb la intenció de donar sortida a dos negocis que estaven tenint força implantació al territori, però el que no es podien imaginar mai ni els organitzadors de Fires de Catalunya ni tampoc els expositors és que els esclataria la pandèmia del Covid-19 i que, precisament la nostra fira seria de les primeres en cancel·lar-se a Catalunya, rere del Mobile World Congress d’Hospitalet de Llobregat.
I sí, hem hagut d’estar tres anys a l’espera de recuperar aquest certamen tant nostrat i que ja des que era una fira de ramaderia i d’agricultura que ens ha ubicat com a una ciutat referent per al conjunt de les Terres de l’Ebre. La convidada d’enguany a la inauguració, Matilde Villarroya, recordava els moments tendres de quan l’Expoebre estava ubicada al Parc Municipal Teodor González i l’única motivació de la canalla era aconseguir tots els globus possibles, caramels, els pollets de Fabra i mil gadgets més que lliuraven gratuïtament als estands. El boom del marxandatge potser també ha passat a millor vida perquè per moltes empreses la manera de captar clients és més la que es fa online que offline, quan ja directament moltes d’aquestes PIMES ja ni tant sols disposen d’una oficina física. I és que, en aquest sentit, el Covid-19 va ser la gota que faltava per fer vessar el got de la implantació del teletreball que, després de tot aquest temps, ja s’ha comprovat que ha vingut per a quedar-se.
Així doncs, enmig de l’evidència era innegable el canvi que, sense gaires estudis previs de mercat, ja apuntava que havia d’anar cap a la transició digital, cap al reforç mediambiental i la incorporació d’un nou actiu captador de públic, l’àrea gastronòmica.
És aquí on pren prou protagonisme el nou espai d’Ebretech, una àrea interactiva pensada per a grans i petits en la qual les principals empreses capdavanteres en les TIC del nostre territori tenien exposats algunes de les seves últimes novetats. Encara que, d’entre totes, la més visitada va ser la de la robòtica amb en Pipper com a robot mestre de cerimònies de la fira o d’altres robots que repartien flyers pels passadissos o jugaven al tres en ratlla. No hi van faltar tampoc els drones, les ulleres de realitat virtual, robots que compten els assistents d’un esdeveniment i en defineixen el gènere o la temperatura gràcies a la Intel·ligència Artificial, els avenços per a incorporar la tecnologia IOT a les Smart Cities i, fins i tot, les últimes generacions de les impressores 3D. Era, doncs, com una mini demostració del Mobile World Congress o de la Mobile Week, però al Baix Ebre, amb la participació de les empreses d’EbreDrone, PentaMatic, el Fab Lab de les Terres de l’Ebre, Also Casals, l’SDP i Vandiss.
Un potencial que també defensen des de la conselleria de Polítiques Digitals, amb el conseller Puigneró al capdavant, així com també la presidenta de Fires de Catalunya, Coralí Cunyat, que aposta per la digitalització del sector firal català.
Pel que fa a l’àrea gastronòmica, van tenir-hi el seu pes alguns dels principals productors del territori, però en la justa mesura, tenint en compte que el seu moment d’excel·lència és amb la fira Festast. Arròs Montsià, Musclarium, Mel Múria, Xocolates CREO o Forés i Cid Cansaladers, van ser alguns dels més destacats. De fet, Forés i Cid s’endugué el premi a millor producte gastronòmic de la fira amb la seva hamburguesa de baldana, mentre que, des de Xocolates CREO, Xavi Benet no va perdre l’oportunitat de presentar les novetats més recents de la casa, com el preparat per a gelat de xocolata i la tauleta Origen Meta Colòmbia, feta amb una xocolata del 75% de cacau i amb un embolcall biodegradable.

L’Expoebre 2022 ha tingut millors xifres de visitants, tot i que encara no s’han fet públiques, que en l’anterior registre no només pels canvis experimentats, sinó també per les ganes de sortir i de festa que tenia la població, en general, després de tants de mesos de confinaments i de restriccions.
Això es va poder comprovar cada nit a l’espai de l’escenari Taste & Fashion on diferents grups de música del territori com The Major Rose Band, Damas de Espanya o la Big Band Tortosa van actuar-hi. A més, en aquesta zona exterior es va incorporar una àrea dedicada al turisme en família amb activitats com maridatges de vins a càrrec de La Cabra Epicúria, les ofertes de la navegació fluvial a la posta del Sol amb el llagut de Lo Sirgador o les exhibicions d’hípica de Natura Hípica i Temps de Cavalls.
Amb tot, però, potser convindrà reestructurar quelcom de l’espai exterior de cara a les properes edicions, ja que la ciutadania i els expositors van comentar de seguida l’estret espai que hi havia entre les atraccions de la fira, l’escenari dels concerts, els firaires i les food-trucks.
Fes el teu comentari