El projecte Artesania 360º vol acostar l’artesania als joves del Montsià, per fer-la més atractiva per als més joves i evitar la falta de relleu generacional. Els alumnes de tercer d’ESO dels instituts del Montsià tindran a partir del proper curs la possibilitat d’aprendre sobre els oficis artesans de les Terres de l’Ebre. El projecte implica 12 municipis, nou centres educatius i uns 700 alumnes. Per a Maite Mestre, coordinadora d’ArTra, la iniciativa farà que els joves tinguin més oportunitats al territori. De fet, ara serà una prova pilot, però la intenció és que en properes edicions es puga fer extensiva a la resta de Catalunya.
El Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre ha presentat el projecte este dimarts, tot assenyalant que Artesania 360º vol ser una eina transversal, coherent i sostenible, creant lligams entre els diversos agents socials. Per la seua banda, Marc Ballester, coordinador d’ArTra, ha remarcat que l’artesania també és un mètode de coneixement. A més, tot aprofitant la jornada d’Artesania 360º, també s’han presentat les rutes d’artesania d’arreu de tota Catalunya per mostrar els actius artesans del territori. A les Terres de l’Ebre, esta ruta passarà per Miravet, el Mas de Barberans, la Galera i la Ràpita.
Artesania 360º és una iniciativa organitzada per ArTra i compta, ara per ara, amb el suport dels departaments de Cultura, Educació, Igualtat i Feminismes, Empresa i Treball, a més d’Artesania de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Museu de les Terres de l’Ebre, el COPATE i l’Escola d’Art de Tortosa, així com dels ajuntaments del Montsià i diferents entitats culturals, socials i educatives, comara l’Associació Tataküa, l’IRMU, Prisma Cultural o Obre’t Ebre.
Artesania 360º ja va ser un projecte pilot que s’emmarcava dins dels actes de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021, que es presentava com un revulsiu per posar en valor, des de les escoles, l’artesania contemporània i les tradicions del municipi i del territori. Des d’una perspectiva contemporània i com una opció de futur, es convidava a la reflexió sobre l’impacte social de l’artesania i dels valors que se’n deriven. Va ser una iniciativa d’ArTra, coorganitzada amb l’Ajuntament de Tortosa, i que comptava amb la col·laboració de la cooperativa Tataküa, amb el suport de l’Associació d’Artesans de les Terres de l’Ebre, que va arribar a uns 400 alumnes.

Fes el teu comentari