El cas Efial arribarà de nou al ple de l’Ajuntament de Tortosa. Serà este dilluns al vespre, en la primera sessió ordinària del nou mandat, a partir d’una moció presentada per la CUP. Divendres, el nou alcalde, Jordi Jordan, ja va donar per fet que el govern de Movem Tortosa-PSC i Esquerra donarà suport a la moció dels cupaires, que reclama a l’Ajuntament personar-se com a acusació particular i aclarir la relació del consistori amb la consultora Efial durant els governs de Ferran Bel, quan Meritxell Roigé era primera tinent d’alcalde d’Urbanisme. Per la seua banda, l’exalcaldessa ha acusat el govern de Jordan i la CUP de fer “oposició de l’oposició” i de voler crear una “cortina de fum” per desviar l’atenció sobre la seua inacció. Però, de què parlem quan parlem del cas Efial?
L’Ajuntament de Tortosa va ser el tercer consistori del país més perjudicat pel frau de la consultora Efial, una trama de contractació il·lícita que va malversar més de 8,7 milions d’euros a diversos municipis catalans. En concret, la interlocutòria del jutge d’instrucció de l’Audiència Nacional, que es va fer pública a principi d’any, atribueix un presumpte frau de més d’un milió d’euros a l’Ajuntament de Tortosa, només superat pels ajuntaments de l’Ametlla de Mar (4,5 milions) i Ascó (dos milions). Tant és així, que els exalcaldes de l’Ametlla de Mar i Ascó, els aleshores convergents Andreu Martí i Rafel Vidal, es troben entre les persones que l’Audiència Nacional ha proposat jutjar pel cas Efial. En canvi, de moment no hi ha cap investigat de l’Ajuntament tortosí, un fet que han reivindicat tant Bel com Roigé des que, durant la precampanya, va esclatar la polèmica.
El jutge considera que 14 ajuntaments catalans, entre els quals Ascó, l’Ametlla de Mar i Tortosa, van utilitzar Efial per esquivar el control de l’administració en adjudicacions públiques. És a dir, que haurien creat una administració paral·lela. La trama de corrupció va tenir com a focus la demarcació de Tarragona entre els anys 2003 i el 2011. En el cas de Tortosa, la relació amb la consultora va començar el 2008, just un any després de l’arribada de Bel a l’alcaldia, tot i que prèviament el seu principal responsable, Antonio Martos, ja va desembarcar a l’Ajuntament durant els últims mesos del govern de Joan Sabaté. Efial treballava amb l’Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP), amb l’empresa municipal de gestió urbanística (GUMTSA) i amb Tortosa Sport SL. La interlocutòria afirma que s’observa el mateix tipus de procediment que a Torredembarra, on Efial prestava serveis sense cap tipus de suport contractual.
La interlocutòria del jutge instructora considera irregular que Efial aconseguís l’1 d’agost del 2008, pel procediment de negociat sense publicitat, l’adjudicació d’un contracte de 350.000 euros pels serveis d’assistència econòmica, financera, comptable i tributària, ja que la GUMTSA no tenia competències per fer-ho. També perquè no es van garantir els principis de publicitat i lliure concurrència. A més, el contracte va ser modificat amb un import de més de 60.000 euros i prorrogat un any més. D’altra banda, un contracte adjudicat a Efial a finals de juliol del 2010, amb un import de més de 390.000 euros i prorrogat un any, va ser tramitat -segons la interventora- de forma irregular, per motius semblants. Després de la pròrroga, el contracte va ser de més de 781.000 euros.
A més a més, Efial i CGI van prestar a Tortosa Sport treballs de comptabilitat, fiscals i de seguiment econòmic i financer, amb contractes menors durant els anys 2009 i el 2011, i amb diferents factures emeses entre l’octubre del 2008 i l’octubre del 2015. Els contractes superaven el límit màxim de 50.000 euros, i per tant es considera que es van fraccionar deliberadament. A més, la interlocutòria també diu que hi ha un contracte de la GUMTSA amb Efial, del setembre del 2012, que puja a més de 189.000 euros. També que la presidenta de l’empresa municipal, que en aquell moment era la mateixa Roigé, va rebre instruccions del president d’Efial, Antonio Martos, sobre el procediment a licitar, les empreses a convidar i les quantitats que calia fixar. “A més, s’observa com és el personal d’Efial qui elabora els plecs de la licitació, a la qual posteriorment va ser convidada i que finalment va resultar adjudicatària”, conclou la mateixa documentació.
D’altra banda, la interlocutòria explica que, en una conversa telefònica registrada el 10 d’abril del 2015, dos membres d’Efial, Antonio Martos Carrasco i Xavi Pujol Coll, es constata que la consultora estava realitzant una auditoria per a l’Ajuntament de Tortosa, i que l’empresa no tenia cap contracte. A més, queda clar que Efial estava buscant finançament per a les obres de la piscina de Tortosa, i es contacta amb l’empresa ACSA Sorigué i amb una societat d’inversió de capital suís. Tot això va passar després de la fallida del projecte del complex d’aigües adjudicat al grup Quatuor, i un cop que l’Ajuntament havia rescindit els seus contractes amb aquella constructora, que a més de les piscines també havia de fer els aparcaments soterrats de la plaça de l’Estadi i de la plaça del Rastre, però que només va limitar-se a gestionar la zona blava de la ciutat.

L’1 d’abril del 2015, segons la mateixa interlocutòria, l’alcalde de Tortosa s’havia reunit al restaurant Samoa de Barcelona amb Martos i un representant d’ACSA Sorigué, Manuel Andrés Delgado Alamán. La mateixa tarda, Martos truca a l’arquitecte municipal Felip Carles Munné, i li pregunta quina és la impressió de Bel. L’arquitecte respon que l’alcalde està “hipnotitzat” amb la proposta. Només sis dies després, l’Ajuntament informa la premsa que “Bel projecta una nova piscina a Tortosa, amb un cost de 5,6 milions d’euros”, però hi ha problemes que retarden la publicació de les bases per iniciar el concurs públic del projecte. Finalment, al febrer del 2017, el contracte per construir la piscina s’adjudica a l’empresa Benito Arnó e Hijos, per 4,9 milions d’euros, tot i que ACSA Sorigué havia participat al concurs públic.
Tot i que la interlocutòria es coneixia des de principi d’any, la polèmica del cas Efial va esclatar durant la precampanya, arran d’una filtració periodística a un mitjà d’abast nacional. Però tot i la polseguera, els partits van evitar parlar-ne durant el debat electoral organitzat pel Col·legi de Periodistes. Durant la campanya, Jordan va afirmar que, en cas de ser alcalde, encarregaria una auditoria i que investigaria la relació de l’Ajuntament de Tortosa amb la consultora. I un cop formalitzat el pacte entre Movem Tortosa-PSC i Esquerra, el republicà Xavier Faura també va reiterar que les explicacions de l’exalcaldessa havien sigut insuficients, tot i les suposades irregularitats que es van cometre. “Certament, allò no pinta bé, allò. A mi, com a jurista, les explicacions de Roigé a la junta de portaveus no em van satisfer el més mínim”, va dir l’exregidor republicà, que creu que el nou govern municipal hauria d’investigar què va passar amb Efial i “arribar fins al final”.
De fet, un altre exregidor, l’exportaveu de Ciutadans, Miquel Albacar, també va dir que Efial forma part del cas del 3%, que va suposar l’embargament de la seu de CiU a Tortosa. “Això recordem que és una part del cas 3%, que CiU i el PDeCAT van sortir culpables. Per culpa d’este veredicte, els vam embargar la seu de Tortosa l’any 2016. Per a mi és molt fort”, va sentenciar Albacar, que també va portar el cas Efial a debat en l’últim ple del mandat, a través d’una moció de lluita contra la corrupció.
Fes el teu comentari