Tortosa és un dels 40 pobles i ciutats que participaran en l’encesa de torres, talaies i talaiots a la Mediterrània pels Drets Humans. Ho farà amb la lectura de manifest i encesa de bengales de foc a la Torre del Célio. El calendari ha volgut que enguany la jornada se celebri un 13 de gener, data en què Tortosa va caure en mans de les tropes franquistes. La regidora de Cultura i Memòria Democràtica, Mar Lleixà, ha explicat que s’ha volgut vincular l’acte de sensibilització de la ciutadania sobre la problemàtica que viu la Mediterrània amb la recuperació de la memòria històrica.
Els actes començaran a les 17 hores amb la conferència “Tortosa 1939, les runes d’una guerra” a càrrec de la periodista i professora Sònia Castelló, a l’aula didàctica del Museu de Tortosa. Tot seguit, el director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, Adam Maijó, pronunciarà la xerrada “Amb els drets humans a la memòria”. Ja a les 18 hores, es realitzarà la lectura del manifest i encesa a la Torre del Célio. Lleixà també ha destacat el ric patrimoni amb què compta la ciutat. A Campredó també s’encendrà la torre de Font de Quinto.

Set pobles ebrencs hi participen
Set pobles i ciutats de les Terres de l’Ebre participaran el proper dissabte 13 de gener en la iniciativa d’encesa de torres, talaies i talaiots a la Mediterrània pels drets humans. Es tracta de Batea, Tortosa, Campredó, Amposta, la Ràpita, Alcanar i la Sénia. La directora territorial de Cultura, Victòria Almuni, ha recordat que l’acció vol sensibilitzar la població sobre la situació del Mediterrani i reivindicar el patrimoni històric i cultural.
La iniciativa s’impulsa des de Mallorca i hi participen fins a 40 poblacions i 50 torres i/o fortificacions. L’Institut Ramon Muntaner s’encarrega de la coordinació a Catalunya. L’acte se celebrarà de forma simultània per tal de recrear la comunicació visual que tenia lloc entre torres de guaita, en aquest cas, com a fars d’acollida que mostren el camí. La directora de l’Institut Ramon Muntaner, Carme Jiménez, destaca la importància d’implicar el màxim de ciutadans en aquesta iniciativa, que vol ser un crit d’alerta.
La jornada s’iniciarà a les 12:45 amb la lectura del manifest escrit per Josep Vallverdú, a les 13:00 es produeix l’encesa de fum, i l’acte de matí acaba, en alguns casos, amb la cantada Viatge a Ítaca de Lluís Llach. A la tarda, ales 18:30, es retorna a les torres per encendre bengales de foc.
Fes el teu comentari