La CGT ha tingut accés a l’informe de la Inspecció de Treball (IT) que confirma les irregularitats denunciades a l’Institut de l’Ebre de Tortosa. Segons un comunicat emès este divendres pel mateix sindicat, Inspecció de Treball declara els convenis de pràctiques no vàlids. L’informe conclou que els alumnes han realitzat tot el temps de pràctiques treballant en exclusiva al centre educatiu on estaven matriculats, contravenint la normativa de Formació Professional (FP). De fet, assegura que els estudiants mai van realitzar les pràctiques a l’empresa Ebresoft Consulting SL, i ni tan sols coneixien al seu tutor d’empresa. Es constata, segons la CGT, que l’alumnat es dedicava exclusivament al manteniment informàtic de l’institut.
Al mateix document s’assevera que no s’han complert els requisits de seguiment ni per part de l’empresa ni per part del centre. De fet, el sindicat CGT s’ha entrevistat amb exalumnes dels graus d’informàtica de l’Institut de l’Ebre que confirmen que mai ha contactat amb ells ningú de l’empresa i que eren els estudiants en pràctiques més veterans qui els donaven indicacions sobre com havien de fer la feina. “Encara pitjor, els exalumnes entrevistats afirmen que van treballar a l’institut durant mesos sense contracte ni conveni de pràctiques, sense estar donats d’alta a la Seguretat Social i, per tant, no estaven protegits en cas d’accident laboral”, afirma el sindicat.
Els alumnes, afirma la Inspecció dde Treball, “eren retribuïts mitjançant xecs nominatius o transferències bancàries emeses per l’Institut de l’Ebre i per l’empresa Ebresoft”. D’una banda, s’afirma que els xecs pagats per l’institut eren signats pel director i l’administradora del centre. D’altra banda, l’empresa “emetia pagaments a l’alumnat que no coneixia per a, posteriorment, facturar a l’institut sota el concepte de tasques de manteniment per tal de recuperar els imports emesos per l’empresa”.
A més, els exalumnes denuncien haver patit horaris abusius que superaven el temps màxim de vuit hores per dia entre formació i treball, la qual cosa dificultava conciliar estudis i pràctiques. “Cada any se’m feia més difícil seguir, cada vegada perdia més les ganes de continuar, vaig deixar el cicle inacabat, vaig decidir que en tenia prou, vaig buscar-me la vida i ara estic treballant de programador”, declara el Dídac Montero, un dels afectats que va estar quatre anys fent pràctiques al centre.
Finalment, Inspecció de Treball ha procedit a donar de baixa als alumnes el període de pràctiques a l’empresa, donant-los d’alta, alhora, com a treballadors per compte d’altri al centre educatiu.
Des de la CGT no entenen com no s’ha actuat abans des dels Serveis Territorials d’Educació, tot i ser coneixedors d’aquestes irregularitats almenys des del novembre. L’organització anarcosindicalista, tot i que no té constància de casos tan alarmants a altres centres d’FP, denuncia la sobrecàrrega de feina del professorat d’FP i critica la deriva precaritzadora que suposarà la implementació de l’FP dual universal. Per tot el descrit anteriorment, des de CGT no només exigeixen el cessament immediat de la direcció de l’Institut de l’Ebre i l’assumpció de responsabilitats per part de l’administració educativa per la molt deficient supervisió, sinó que també exigeixen una millora integral de l’FP.
Per la seua banda, el Departament d’Educació segueix pendent dels resultats de les dues ampliacions de la investigació que va encarregar un cop va tenir coneixement dels fets, el passat novembre. Per una part, l’auditoria detallada dels comptes del centre per part de la intervenció general. I de l’altra, una investigació que, en funció del resultat, podria acabar amb una mesura disciplinària per part de la inspecció de serveis.

Fes el teu comentari