Els socialistes Joaquim Paladella i Lídia Ferré; les juntaires Mònica Sales i Irene Negre, i el republicà Albert Salvadó seran els diputats ebrencs al Parlament en la nova legislatura, després de les eleccions catalanes del 12 de maig. Per tant, repeteixen Paladella, Sales i Negre, però la regidora del PSC a la Sénia i l’actual delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre s’estrenaran per primer cop a la cambra catalana com a diputats. En canvi, tot i la pujada del seu partit, la regidora del PP a Ulldecona, Isabel Salas, que era la número 3 dels populars a la demarcació, s’ha quedat a les portes del Parlament.
Eufòria entre el PSC a l’Ebre pels ‘resultats històrics’ a Tarragona
Eufòria a la seu del PSC a les Terres de l’Ebre pels resultats obtinguts a la demarcació de Tarragona aquest 12 de maig on ha aconseguit sis diputats, dos més que els anteriors comicis. El número 3 de la candidatura, Joaquim Paladella, ha atribuït aquests bons resultat a la tasca realitzada des del PSC en els darrers anys . Paladella ha afirmat que aquests 42 diputats dona al PSC l’oportunitat de liderar el país i ha demanat “poder arribar” a acords pel bé de Catalunya i les Terres de l’Ebre. També ha destacat la segona posició del PSC al conjunt de les Terres de l’Ebre.
Junts+ qualifica ‘d’èxit’ els resultats obtinguts a les Terres de l’Ebre
Junts+ ha qualificat “’d’èxit” els resultats obtinguts a la demarcació de Tarragona però sobretot a les Terres de l’Ebre on s’ha convertit en la força més votada. La número 5 de la candidatura i diputada electa, Irene Negre, ha destacat que per segona vegada consecutiva, després de les municipals, Junts ha tornat a guanyar a les Terres de l’Ebre, ara en unes eleccions al Parlament.
Negre també ha destacat haver estat la força més votada a Tortosa, Móra d’Ebre i Gandesa. En concret, a les Terres de l’Ebre, Junts+ ha obtingut 17.187 vots, 3.896 més respecte els comicis de 2021.
ERC reconeix els mals resultats tot i resistir l’embat a les Terres de l’Ebre
Des de la Federació de l’Ebre d’ERC, el candidat ebrenc i actual delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó, ha qualificat com de “mals resultats” els vots obtinguts aquest diumenge. Salvadó ha dit que les Terres de l’Ebre “tampoc han pogut resistir la polarització entre el PSC i Carles Puigdemont, tot i que afirma que és el territori on els republicans han resistit més aquest embat.
Salvadó ha afirmat que sigui quin sigui el rol que ocupi a partir d’ara ERC estaran amatents per la continuïtat de projectes, com ara, per la protecció del Delta. Tot i els resultats obtingut, Salvadó ha aconseguit l’acta de diputat.
La CUP perd el diputat de Tarragona i fa autocrítica
La CUP ha perdut l’escó que tenia a la demarcació de Tarragona. Els de la CUP han obtingut 12.799 vots a la demarcació, 6.097 menys respecte els comicis del 2021. Mb aquests resultats a la mà no han pogut mantenir la representació a Tarragona. Els de la CUP han reconegut que no han pogut revertir la tendència de pèrdua de vots. La candidat ebrenca, Ortèsia Cabrera, també ha recordat que el partit està immers en un procés de debat i refundació.Cabrera també ha dit que es copsa un desinterès general per la classe política.
Les imatges de la jornada electoral a les Terres de l’Ebre







El PP recupera dos diputats a Tarragona, mentre que Comuns Sumar i Ciutadans perden l’escó
El candidat a la presidència del PPC, el tarragoní Alejandro Fernández, ha quintuplicat el nombre d’escons del seu partit al Parlament de Catalunya passant dels 3 als 15 diputats. També a la demarcació de Tarragona ha recuperat la representació amb dos diputats.
En canvi, Comuns Sumar s’ha quedat amb 6 diputats, n’ha perdut dos, un d’ells a la demarcació de Tarragona. La candidata a la presidència, Jéssica Albiach, ha assumit que els comuns no han tingut el resultats esperat però ha cridat a fer un Govern d’esqurres.
Ciutadans surt del Parlament, no ha obtingut cap escó. Tot i això, el candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, es resisteix a donar per mort el partit.
El partit es vol reorganitzar després de les eleccions europees per obrir un nou cicle.
El PSC guanya per primera vegada a la demarcació de Tarragona
A la circumscripció de Tarragona, el PSC ha guanyat per primer cop les eleccions al Parlament, amb un total de sis diputats. Els socialistes, que van ser la segona força el 2021, han sumat dos escons més i han superat per 13.000 vots Junts, que aconsegueix un diputat més i arriba als cinc. Per contra, Esquerra, el partit guanyador a la demarcació el 2021, s’ha enfonsat a les urnes i ha perdut dos escons, quedant-se finalment amb tres. L’extrema dreta de Vox manté els dos diputats dels darrers comicis i el PP, que aleshores no va aconseguir representació, també en suma dos. Tant la CUP, Comuns Sumar, com Ciutadans perden el representant obtingut el 2021, i es queden sense representació a la demarcació. La participació ha estat del 55,51% -un 6,66% més-.
El PSC guanya amb 42 escons i Junts+ se situa en segona posició superant ERC
El PSC guanya amb claredat les eleccions del 12-M amb 42 escons i Junts+ se situa en segona posició amb 35, 15 diputats per sobre d’ERC, amb el 99% del vot escrutat. La candidatura de Pere Aragonès cau fins als 20, 13 menys que els que va aconseguir en les últimes eleccions al Parlament del 2021. El PPC (15) se situa en quarta posició pujant 12 escons. Mentre que Vox es manté amb els 11 del 2021. Comuns Sumar amb 6 diputats en perd 2 i la CUP se situa amb 4, perdent-ne 5. Aliança Catalana entra al Parlament amb 2 escons i Cs, que en tenia 6, desapareix de la cambra catalana.
Pel que fa a percentatges de vot, el PSC s’ha enfilat fins a gairebé el 28% superant els 870.000 vots. Així doncs, en relació a les últimes eleccions al Parlament, ha pujat 9 escons, ha obtingut, com a mínim, uns 214.000 vots més i gairebé un 5% més dels vots.
En segons posició, Junts+, ha guanyat 3 diputats obtenint el 21,6% dels vots, gairebé 1,6 punts més que a les últimes eleccions. En números absoluts, la candidatura de Carles Puigdemont ha rebut més de 673.000 vots, uns 100.000 més que fa tres anys.
El partit que s’ha endut una patacada més forta aquest 12-M és ERC. La llista encapçalada per Pere Aragonès ha perdut 13 escons obtenint el 13,6% dels vots, 7,6 punts menys. La candidatura del president de la Generalitat ha rebut més de 426.000 vots, que representen una caiguda d’uns 180.000 votants.
A l’altra cara de la moneda hi ha el PPC, que ha passar de 3 a 15 diputats, amb gairebé un 11% dels vots, un augment de més de 7 punts. En números absoluts, els populars han rebut més de 340.000 vots guanyant, com a mínim, 230.000 vots.
El partit d’extrema dreta Vox s’ha mantingut estable sense grans canvis respecte a les últimes eleccions del 2021, quan va entrar al Parlament. Es consolida amb 11 diputats, els mateixos que tenia fins ara, amb gairebé el 8% dels vots. En números absoluts, n’ha guanyat uns 30.000.
La candidatura de Comuns Sumar que ha liderat Jéssica Albiach ha perdut dos diputats passant de 8 a 6. Aquest 12-M ha obtingut un 5,8% dels vots, baixant més d’un punt. En números absoluts ha rebut més de 180.000, perdent-ne com a mínim 14.000.
La CUP, que és l’única candidatura que ha estrenat cap de llista amb Laia Estrada, ha perdut 5 diputats quedant-se amb 4. Els anticapitalistes han rebut el 4% dels vots, 2,5 punts menys que fa tres anys. Més de 127.000 persones han votat la CUP, unes 62.000 menys respecte a les últimes eleccions.
El partit d’extrema dreta independentista d’Aliança Catalana de Sílvia Orriols ha entrat per primera vegada al Parlament amb 2 representants. Ha obtingut el 3,7% dels vots, més de 118.000 persones l’han votat.
En canvi, Cs s’ha quedat sense representació al Parlament. Amb només el 0,7% dels vots, unes 22.400 persones, ha perdut els 6 diputats que tenia. En nombres absoluts més de 130.000 persones no han tornat a votar la candidatura de Carlos Carrizosa.
I la candidatura d’Alhora liderada per l’eurodiputada Clara Ponsatí s’ha quedat lluny d’entrar al Parlament amb només 0,4%. No ha arribat als 14.000 vots.
El PSC guanya a Barcelona i Tarragona, i Junts+ s’imposa a Lleida i Girona
A la demarcació de Barcelona, el PSC ha guanyat les eleccions amb 28, pujant 5 diputats. En segons posició s’ha situat Junts amb 18 (2 més) i ERC, que amb 12 n’ha perdut 7. Els populars s’han disparat 8 escons fins als 11. Vox ha mantingut els 7 que ja tenia, Comuns Sumar s’han quedat amb 6, un menys, i la CUP amb 3, perdent-ne 2.
L’independentisme perd la majoria, un tripartit d’esquerres suma per la mínima i ERC podria tenir la clau dels pactes
L’independentisme ha perdut la majoria absoluta al Parlament. La suma de Junts+ (35), ERC (20), i CUP (4) és de 59 diputats, lluny dels 74 que van obtenir el 2021 i per sota dels 68 que fixa la majoria absoluta. Tampoc s’hi arriba encara que s’afegeixin els 2 escons d’Aliança Catalana, partit d’extrema dreta amb qui ja han deixat clar que no pensen pactar. En canvi, sí que suma majoria absoluta un tripartit de PSC (42), ERC (20) i Comuns Sumar (6). Els tres partits arriben just als 68. La fórmula que obté una majoria absoluta més àmplia és la del PSC i Junts+, que sumen 77 escons. Però durant la campanya s’han vetat mútuament. Així doncs, el 12-M augura un escenari complicat de pactes en què ERC pot tenir la clau de la governabilitat.
Fes el teu comentari