Estes imatges d’una desfilada franquista pels carrers de Gandesa acaben de fer 86 anys. Es van filmar el 4 de maig del 1938 a la capital de la Terra alta, amb motiu de l’entrega de banderes a la Primera Divisió de Cavalleria que comandava el general José Monasterio. Fins ara, es coneixia una sèrie de 70 fotografies del mateix dia, que es conserven a la Biblioteca Nacional d’Espanya. Però estes imatges en moviment es troben a l’arxiu de la Universitat de Califòrnia Los Ángeles (UCLA), que ha digitalitzat els noticiaris de la Hearst Metrotone News. A les imatges de Gandesa, amb la cavalleria franquista desfilant per l’actual avinguda Catalunya, davant del celler cooperatiu, es veuen moltes persones fent la salutació feixista. Però, sobretot, destaca la tribuna d’autoritats: entre els falangistes i els militars, com el mateix general Monasterio, també hi ha la duqueses de Montpensier i Montealegre, a més de les comtesses de Bailén i de Gamazo.








En el mateix arxiu també s’hi troba un noticiari amb imatges d’Amposta, filmades el 5 de juny del 1938. Encara falta més d’un mes per a l’inici de la Batalla de l’Ebre, però els soldats franquistes prenen posicions en diferents punts de la capital del Montsià, i especialment al voltant del pont Penjant. La locució en italià diu que el pont d’Amposta ha sigut totalment destruït pels rojos en la seua retirada.
Els arxius de la UCLA també conserven unes imatges dels soldats feixistes italians al barri de Ferreries, bombardejant el centre de Tortosa amb l’ús de morters. La filmació és posterior al 18 d’abril del 1938, i es pot veure perfectament el moment en què un dels explosius impacta contra la zona dels quarters, on ara hi ha l’hospital Verge de la Cinta. També es veuen els danys dels bombardejos sobre el mercat de Tortosa, així com la devastació del barri de Pescadors. Les últimes imatges mostren la corredissa d’un grup de soldats a la cruïlla entre l’actual avinguda Colom i el carrer Llarg de Sant Vicent, just a la rampa d’accés al pont de l’Estat, on han habilitat un parapet de defensa. A la Biblioteca Nacional també hi ha una fotografia que capta este mateix moment, amb data del 20 de maig del 1938, però la filmació en moviment té un inqüestionable valor afegit.

Finalment, al mateix arxiu també s’hi troben imatges de les tropes feixistes a la zona de Xerta. També corresponen a un noticiari amb una locució en italià.
Fes el teu comentari