La temàtica de l’obra de l’escultor Innocenci Soriano-Montagut es pot englobar en diversos grups: temes relacionats amb el món del treball, temes relacionats amb la dona, bustos, jocs infantils i temes religiosos. Realitzava un tipus d’escultura mediterrània de gran força i vitalitat. Les característiques bàsiques són:
- Representa costums, tradicions i també el món del treball.
- Representa bàsicament dones i alguns homes tal com són.
- Escultura amb moviment i vida pròpia.
- Sobrietat de línies, busca la simplicitat de formes i no entra en petits detalls.
- Volums generosos.
- Els bustos representen una part important de l’obra.
En el període 1983-87, l’Ajuntament d’Amposta va emprendre les accions per a refondre en bronze l’estàtua anomenada La Viola. En el llibre sobre Amposta, “Una realitat i un futur”, publicàvem que després de diverses converses vam aconseguir una subvenció de la Diputació de 400.000 pessetes i que l’enclavament de la mateixa seria situat al Parc Municipal, que és el lloc on originàriament la va col·locar l’autor.
Als anys cinquanta del segle passat, Innocenci Soriano-Montagut va fer donació a la ciutat d’Amposta del guix original de l’escultura coneguda com La Viola, en homenatge al seu amic Miquel Granell i Forcadell i a les primeres escoles públiques d’Amposta, amb el compromís per part de l’ajuntament de passar-la al bronze. Aquesta escultura la va fer Soriano-Montagut a Salamanca l’any 1936 i, passada al guix, la va presentar al Concurs Nacional d’Escultura, obtenint amb aquesta obra el primer premi Nacional d’Escultura a Madrid.
L’any 1957 va regalar l’escultura a la ciutat d’Amposta perquè es col·loqués al Parc Municipal davant de l’edifici de les escoles. Per ell, la construcció de les primeres escoles públiques fou un fet molt important, ja que es dotava d’una infraestructura molt necessitada. Soriano-Montagut va assistir, com a alumne, a l’aula de xiquets que hi havia als baixos de l’antic ajuntament en condicions molt precàries.
Miquel Granell tenia una gran amistat amb Soriano-Montagut i el va ajudar molt a entrar al sempre difícil món de l’art a Madrid. Miquel Granell era un gran pedagog, director del Col·legi de Sordmuts i professor del fill del rei Alfons XIII, D. Jaime de Borbó, que era sordmut. Per aquest motiu, Miquel Granell va intercedir davant del rei perquè rebés l’alcalde Palau i així és com Amposta va aconseguir les primeres escoles públiques.
A més de fer la donació de l’escultura, va voler fer un homenatge particular a la memòria del seu gran amic Miquel Granell, i per això l’artista va col·locar-la al davant de l’edifici de les primeres escoles públiques. El 8 de desembre de 1912 es va fer la inauguració de les escoles i va comptar amb l’assistència de Miquel Granell, essent en aquell moment alcalde d’Amposta D. José Porres Navarro.
L’escultura va quedar a la intempèrie al parc i amb el temps es va anar erosionant i fent-se malbé. El professor de dibuix de l’Institut Ramon Berenguer IV, el Sr. Cortés, la va recuperar i restaurar, essent col·locada a l’entrada del mateix centre on va estar alguns anys.
Constituït l’Ajuntament i les Regidories, la Regidoria d’Hisenda i la de Cultura va ser per al Sr. Vicent Montfort i Serra (DEP). A la primera reunió de la Comissió de Cultura es va proposar passar al bronze l’escultura La Viola. Va explicar que l’escultura era al vestíbul de l’Institut i podria haver-hi un conflicte amb Cultura de la Generalitat per estar on era.
Personalment, el Sr. Montfort es va ocupar de la gestió de passar l’escultura al bronze. El dissabte 6 de juny de 1987, l’escultura La Viola va ser inaugurada al Parc Municipal al seu lloc inicial (Revista Amposta, la primera quinzena de juny de 1987). Actualment, es troba col·locada al davant del Col·legi Montagut.
Fes el teu comentari