Els carrers de Tortosa ja s’han engalanat amb domassos, banderes i garlandes de fruits per vestir-se d’època: la ciutat s’endinsa al segle XVI amb la XXVII edició de la Festa del Renaixement.
Des del departament de Festes hem volgut donar-li una volta més presentant una nova imatge corporativa fresca i renovada que és el preludi d’allò que trobaran a la Festa. Canvis a la graella d’espectacles, agrupant el programa en quatre grans disciplines artístiques: les escèniques, les visuals, les musicals i les literàries. Alhora, també, amb un nou esquema organitzatiu: Corrals de Comèdia, Cerimònies d’època i celebracions, Ambients del segle XVI, Tallers i jocs familiars, Espai Natura, Mercats d’Època o les Rutes Nòmades del segle XVI. Tot plegat, per tal de fer-ho tot més assequible i proper a la ciutadania.
El programa inclou un total de 87 espectacles. N’hi ha 15 d’aquests que s’estrenaran per primera vegada a la ciutat. Pel que fa a les companyies teatrals, són un total de 52 companyies participants, 34 de les quals territorials i la resta d’àmbit estatal i internacional. És de rebut agrair, especialment, a la totalitat d’entitats o companyies de Tortosa i les Terres de l’Ebre, que una vegada més ens faran gaudir d’aquesta nova edició amb els seus espectacles o col·laboracions de tota mena.
Enguany, celebrem els 450 anys de la mort de Cristòfol Despuig, l’escriptor per excel·lència del renaixement català, posant al centre de la Festa la seva figura. N’és un exemple el cartell d’aquesta, amb la parella de gegants d’en Despuig i de la Mariana Curto. Tot i que també portem una desena de propostes per a tots els públics que ens permeten aprofundir en la vida i obra de Despuig, com ho és per exemple l’anunci del prometatge entre Cristòfol Despuig i Mariana Curto. A més, hem de recordar que la setmana passada també vam celebrar les primeres Jornades Historiogràfiques sobre Despuig que ens recorden a aquells col·loquis i que, el que pretenen, és dotar de més rigor històric la mateixa Festa del Renaixement, tot fent de la recerca i la divulgació històrica, uns dels pals de paller de la Festa.
El programa també incorpora una altra novetat: els itineraris recomanats, proposats per la mateixa organització en funció dels interessos o característiques que puguin tenir els visitants vinguts d’arreu. Una proposta que pretén fer més accessible la Festa per a tothom. Òbviament, també pensant amb el públic més jove, hem buscat un espai transdisciplinari a les Avançades de Sant Joan que ens permetrà fer un viatge a través de la història de la música passant per diferents estils i etapes de la mà de Leonardo da Vinci amb la seva màquina del temps. Farem també una Festa del Renaixement més sostenible, promocionant l’ús del got de la Festa que és 100% biodegradable i està fet amb clofolla d’arròs i augmentant el nombre de contenidors de brossa que, a més, seran uns contenidors amb cadascuna de les fraccions dels residus distingides.
Un any més, la Festa serà inclusiva i, per això, habilitarem una fila zero als espectacles per a les persones amb mobilitat reduïda. També hi haurà la interpretació amb llenguatge de signes als principals actes institucionals de la Festa i l’espai lliure de soroll a la Gran Desfilada dels grups participants així com senyalística amb pictogrames. Així mateix, també disposarem de Punt Lila a l’espai habitual d’accés a les Avançades. Com a novetat, també s’incorpora l’Espai Nadó, un espai tranquil i cèntric perquè les famílies que ho necessitin puguin alletar i canviar els bolquers dels nens.
Hem volgut recuperar les Llepolies de la Festa per tal de tornar a promoure els dolços típics de la Festa que s’havien popularitzat en el seu dia com, per exemple, les coquetes, les garrofetes del Papa, els pastissets, el pit de sultana o la sopa de la Reina. Aquesta ha estat una iniciativa impulsada des dels obradors pastissers locals i que esperen poder afegir també els locals de la restauració en les pròximes edicions. També s’ha reforçat la ruta de la Saboga, ampliant el circuit de les tavernes de la Festa.
També hem treballat entorn dels actes institucionals i tradicionals de la Festa dotant-los de més rigor històric i modificacions. Aquest és el cas de les cerimònies d’obertura i tancament de portes que canvien el seu horari per tenir més sentit dins de la programació ordinària de la Festa. La plaça de la Catedral ha estat l’emplaçament escollit per acollir els dos moments més rellevants de la Festa: la seva inauguració i cloenda de la gran Mostra d’Armes o desfilada.
Finalment, al llarg d’aquests intensos quatre dies també hi sumem una fira d’antiguitats al pavelló firal de Remolins i la visita dels programadors d’espectacles d’arreu del món que vindran a la Fira dels Temps, la primera Fira Internacional d’Espectacles de Recreació Històrica.
Animo a la ciutadania a sortir a carrer, a vestir-se d’època, menjar de les tavernes, seguir la Ruta de la Saboga, visitar els campaments, gaudir dels espectacles i participar del programa que hem enllestit per tal que tothom pugui gaudir de la XXVII edició de la Festa del Renaixement. Terra d’aigua, terra d’un riu, visca la Vegueria de Tortosa!
*VÍCTOR GRAU és procurador de la Festa del Renaixement de Tortosa.
Fes el teu comentari