Dissabte, 20 de juliol, Junts per Amposta publicava un vídeo en què una de les seues regidores es queixava perquè l’acte de presentació de les i dels representants de Festes Majors no se celebraria, perquè el govern municipal això ho ha decidit enguany, i també reivindicava la terminologia existent fins fa pocs anys, pubilles. Acabava admetent que les coses canvien i es modernitzen, però posant en dubte que este acte hagués de canviar.
Comencem recordant que els conservadors ampostins van canviar el 2014 la ubicació de la presentació de les pubilles, traslladant-la al parc dels Xiribecs. Qualsevol podria pensar que l’acte quedava deslluït, fora de la plaça de l’Ajuntament, que pot quedar-se menuda, però que és ideal per a actes institucionals de la ciutat, així com per al concert de bandes de Festes. Per tant, modificacions d’actes tradicionals està clar que les fan tots els governs, i si tenen majoria absoluta, sense necessitat de consens. I segons sembla, en desacord en el trasllat a les antigues piscines, Junts no hi estan.
Quant a la denominació de pubilles, per a l’equip de govern d’Esquerra sembla que no és adequada, per referir-se només a noies i xiquetes. Però en atres localitats d’arreu de Catalunya, això fa anys que estava solucionat, en la figura de la pubilla i de l’hereu, o pubill, com diuen a Santa Bàrbara. Quan es va prendre la decisió, l’any 2019, no es van donar arguments que potser tindrien sentit, relacionats amb evitar gèneres binaris. Simplement es va dir que podrien ser nois i noies, xiquets i xiquetes, indiferentment, quan això, com comentava, ja ho solucionen les pubilles i els hereus arreu del país. Sent una tradició catalana, la de les pubilles, hauria estat lògic anar per este camí. Tot i compartir la reivincicació de Junts, arriben només cinc anys tard. I per cert, a dia d’avui no han posat en qüestió que ja no hi hagi pubilla o representant major.
Referit a la motivació de la compactació dels actes d’inici de Festes, segons paraules de l’alcalde, seria la de racionalitzar recursos. Fer la presentació al final de juliol costaria uns 30.000€. Perquè, fer una presentació que tingués un cost menor, no seria possible? Una presentació, per exemple, acompanyada d’una de les bandes de música, com fan a Tortosa? Potser no, per no copiar la ciutat veïna, encara que ens insipirem en atres ciutats en atres aspectes, si mos convé. O potser continuaria costant massa diners este format… I treure diners d’uns actes festius i redistribuir-los, o d’algun que atre festival, o lo que sigue. O no hi ha atra solució…
És difícil posicionar-se en un tema com este, que té molt més de sentimental que d’atra cosa, i que políticament se li ha volgut treure rèdit. Puc estar d’acord en lo plantejament de Junts, encara que considero que arriba tard, i que aposta per mantenir la figura de representants o de pubilles, que en atres poblacions del país està en qüestió o s’ha eliminat, per ser anacrònica. Recórrer al sentiment de joves i de famílies no ajuda a debatre un tema com este. El govern municipal ha exercit la seua majoria, al millor estil convergent, per modificar un acte tradicional i representatiu de les Festes -que a mi mai no m’ha cridat l’atenció, tot sigue dit-, quan podria haver-se fet una consulta a la població, igual que s’ha fet en atres ocasions.
Per acabar, si les pubilles han sigut motiu de vídeo-denúncia per part de Junts, ara tocaria començar a fer-ne de tots els problemes que té la ciutat, allò dels problemes reals de la gent, parafrasejant al PP, que segur que n’hi ha de més importants. Més que res per no semblar oportunisme. Ah, i quina casualitat que això haja passat el mateix cap de setmana que a Tortosa ha hagut polèmica per un canvi en els actes finals de la Festa del Renaixement, trencant una tradició molt més curta en lo temps. Però això és un debat que ja el faran a la capital del Baix Ebre.
Fes el teu comentari