La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa conserva un dels més 2.000 llibres que es van recollir durant el mes de novembre del 1931 per a la que havia de ser la futura biblioteca comarcal Marcel·lí Domingo, impulsada pels districtes de Tortosa i Roquetes arran de l’homenatge al ministre republicà. Es tracta d’un exemplar de la primera edició de l’obra ‘El gobierno de las mujeres’, de l’escriptor asturià Armando Palacio Valdés, publicat a Madrid el mateix 1931. Fa poc més d’un any, la barcelonina Maria Mercè va visitar expressament la Biblioteca Marcel·lí Domingo per cedir l’exemplar que havia heretat del seu pare, d’origen tortosí. En concret, el llibre porta el segell de la històrica llibreria Viladrich, ubicada aleshores al número 2 del carrer de la Rosa, i també un altre segell de la que havia de ser la Biblioteca Marcelino Domingo, amb data de novembre del 1931, però sense el nom de la persona que va fer el donatiu.
Ara fa una setmana, amb motiu dels 18 anys de l’actual biblioteca, vam recuperar les imatges que el fotoperiodista barceloní Josep Maria Sagarra Plana va immortalitzar de l’homenatge dels districtes de Tortosa i Roquetes al ministre Marcel·lí Domingo, en què es van recollir més de 2.000 llibres per a una futura biblioteca, que estava pensada per ser comarcal i itinerant. L’homenatge va tenir lloc el 29 de novembre del 1931, i la comissió organitzadora tenia un acord amb les llibreries tortosines Sapeira, Viladrich i Voltes, que van fer descomptes del 10% a tothom que adquirís llibres per a la futura biblioteca comarcal Marcel·lí Domingo. La iniciativa va ser un èxit, però el fet de dedicar una biblioteca al ministre tortosí no es va concretar fins 75 anys després, tot i que la Generalitat republicana sí que va obrir a Tortosa una Biblioteca Popular a finals del 1932.
La donació dels llibres va fer-se la tarda d’aquell 29 de novembre del 31, en un acte al Centre de la Unió Republicana. Segons la crònica de l’endemà al diari El Pueblo, “amigos y correligionarios” van entregar al minisre més de 2.000 llibres “para la creación de la Biblioteca Comarcal que llevará el nombre de Marcelino Domingo”. Així, durant dos hores, van anar desfilant tots els donants, que també van entregar-li un total de 7.633 targetes amb signatures i dedicatòries. L’acte estava presidit pel mateix ministre d’Instrucció Pública, acompanyat per l’alcalde de Tortosa, Joan Benet Piñana; el governador civil de Tarragona, Ramon Noguer i Comet, i el capità general de Catalunya, el general Domènec Batet i Mestres. A les fotografies, l’home que recolza la mà als llibres pensem que era el jesusenc Ramon Chavarría Botella, regidor republicà a l’Ajuntament de Tortosa. A banda, just dalt de l’alcalde, dubtàvem entre el diputat Josep Berenguer Cros o l’advocat i diputat morenc Ramon Nogués i Biset. Però resulta que és Ernest Tudó Esteve, regidor republicà del consistori. Així ens ho ha indicat esta setmana la seua néta, l’actual regidora d’Esquerra a l’Ajuntament, Pilar Caballé i Tudó, contenta per haver trobat el seu iaio en moltes de les fotografies d’aquell dia.

En aquell reportatge, a més, també ens preguntàvem quins llibres va comprar la gent per a la biblioteca comarcal Marcel·lí Domingo. També volíem saber què se’n va fer dels més de 2.000 llibres, que teòricament portaven un segell amb el nom de les persones que havien volgut participar en l’homenatge, i si es van aprofitar per a la Biblioteca Popular, inaugurada el 20 de desembre del 1932, i que l’any següent tenia un fons de 2.672 llibres. És a dir, Tortosa va tenir una altra biblioteca impulsada per la Generalitat republicana, però no l’equipament comarcal que havia de portar el nom del ministre d’Instrucció Pública. Curiosament, el 20 de juliol del 2006, gairebé 75 anys després d’aquella donació popular, es va fer la inauguració de l’actual Biblioteca Marcel·lí Domingo, però sense tenir constància aleshores d’aquella iniciativa que havien tingut els districtes de Tortosa i Roquetes.
Després de la publicació del reportatge de dissabte, la directora de la biblioteca, Irene Prades, va recordar que l’any passat una barcelonina havia vingut expressament a Tortosa. “No ens vam apuntar les seues dades, però recordem que es deia Maria Mercè, i que portava un llibre que havia sigut del seu pare, amb el segell de la Biblioteca Marcel·lí Domingo i de l’homenatge del 1931”, assenyala Prades. De fet, l’equip de la biblioteca va fer una publicació a xarxes per agrair la donació, el mateix 6 de juny del 2023. “Aquest matí, la Maria Mercè ha vingut expressament de Barcelona a fer-nos el lliurament d’aquest llibre de la Biblioteca Marcel.lí Domingo amb el segell de l’any 1931 que era del seu pare, un tortosí i gran lector. Una troballa històrica per a la nostra biblioteca”, deia la publicació que van fer a les xarxes socials.


Però, de què tracta el llibre que ara es conserva a la biblioteca tortosina? El segell de l’homenatge del 1931 es troba just en un capítol que parla sobre Isabel I de Castella. I és que ‘El gobierno de las mujeres’ es una assaig històric sobre el paper de les dones en la vida política, pel qual l’Associació Nacional Espanyola de Dones va homenatjar el seu autor, Armando Palacio Valdés, durant la Segona República. L’assaig repassa la trajectòria d’una sèrie de dones que van jugar un paper crucial en la Història, per analitzar i reivindicar les qualitats que estes dones van posseir i exercitar: Isabel I de Castella, la infanta Maria de Molina, reina consort de Castella i Lleó, Isabel I d’Anglaterra, Margarida d’Àustria, Cristina de Suècia, les emperadrius de Rússia, Maria Teresa d’Àustria, la reina Victòria d’Anglaterra, Maria Cristina de Borbó-Dos Sicílies i Maria Cristina d’Habsburg-Lorena.
Publicat a Madrid el 1931, el llibre feia una defensa explícita de la participació de les dones en la vida pública, just quan es parlava del dret de les dones a votar, i que va quedar reconegut a la Constitució republicana aprovada el 9 de desembre del 1931. Tot i que no es considera un escriptor revolucionari, i ni tan sols progressista, el paper de les dones en la vida pública era un tema que Palacio Valdés coneixia força bé, ja que era amic de dos escriptors feministes radicals, Paul i Victor Margueritte. A més, l’autor d’El gobierno de las mujeres’ va ser molt crític amb el caciquisme i amb els polítics de la Restauració.
Palacio Valdés era un autor força conegut, que havia sigut candidat al Premi Nobel de Literatura, els anys 1927 i 1928. Havia nascut el 1853, i com a novel·lista va quedar emmarcat dintre del realisme i el costumisme. Algunes de les seues novel·les més conegudes són ‘Marta y María’, ‘El idilio de un enfermo’ o ‘La hermana San Sulpicio’, adaptada al cinema en diveses ocasions. De fet, ‘La hermana San Sulpicio’, amb Imperio Argentina i Miguel Ligero, era la pel·lícula que es passava al cine Coliseum de Tortosa el 18 de juliol del 1936, quan va començar la Guerra Civil.

Amb Vicente Blasco Ibáñez, Palacio Valdés és l’autor espanyol del segle XIX més llegit a l’estranger, ja que les seues obres van ser traduïes a molts idiomes. Però tot i la seua popularitat, el seu final va ser tràgic, ja que la Guerra Civil el va sorprendre a El Escorial i va refugiar-se a Madrid. A la capital, amb la seua dona, es trobava malalt i passant fred, atès pels germans Álvarez Quintero, fins que va morir als 84 anys, sense cap ajuda, el 29 de gener del 1938.

*Article publicat originalment el 27 de juliol del 2024. Ampliat el 9 d’agost del 2024.
Fes el teu comentari