La ciutat d’Amposta des de 1985 està agermanada amb la ciutat francesa de Saint Jean de la Ruelle, una població amb un nombre d’habitants similar. La ciutat està ubicada al centre de França, a la regió de Centre-Vall del Loira, al departament de Loiret, forma part de l’àrea metropolitana d’Orleans i el seu terme municipal està banyat pel riu Loira.
A conseqüència de la Guerra Civil espanyola, alguns ampostins que van defensar la República i una vegada finalitzada la guerra en el seu camí cap a l’exili es van quedar a la zona d’Orleans, on al cap dels anys van establir el seu domicili, a més a més durant la postguerra anys 50-70 una altra tongada d’ampostins se’n va anar cap a França a la recerca de treball i una millor vida respecte a la qual tenien al poble i es varen establir a l’àrea d’Orleans on tenien familiars i amics.
Entre uns i els altres van consolidar un grup significatiu de persones que tenien un origen comú Amposta.
Entre la primera tongada d’ampostins tenim la família dels ‘furos’ o ‘la fura’, que en el moment del procés d’agermanament era una família consolidada a la regió, un dels fills François Zaragoza era un conegut polític, i un dels seus nets era regidor de Saint Jean de la Ruelle, Christoph Chaillou, que anys més tard fou alcalde durant vint-i-cinc anys i actualment és senador de França.

La Unió Europea promocionava l’agermanament entre pobles de diferents Estats, i l’entrada d’Espanya a la Unió Europea conjuntament a la voluntat manifestada de Saint Jean de la Ruelle influenciada pels “ampostins” de la regió ho va facilitar.
L’agermanament entre dues ciutats no és solament un acte protocol·lari, sinó que comporta una sèrie d’activitats que obliga a posar en contacte gent de diferents sectors de les dues poblacions.
Es tractava doncs de facilitar a partir de la signatura de l’agermanament l’intercanvi d’experiències i de diàlegs promovent activitats de tota mena entre les dues parts, especialment les culturals, escolars i esportives per tal que hi hagués una major coneixença entre els dos pobles sobretot entre els jovents.
La signatura protocol·lària d’agermanament es va realitzar en diversos actes tant a Saint Jean com a Amposta, un d’ells es va realitzar a la població de Saint Jean els dies 15 i 16 de juny de 1985, amb la representació d’una part dels consistoris de les dues poblacions encapçalades pels dos Alcaldes Jean Claude I Josep Maria Simó.
En l’acte va participar per part d’Amposta la banda la Unió Filharmònica i acompanyants que van anar amb dos autocars i per part de Saint Jean els conjunts musicals del Centre Cultural de Saint Jean, destaquem el treball i col·laboració dels “ampostins” que vivien en la població i el seu entorn. Van aconseguir que l’acte fos emocionant i inoblidable
A patir de la signatura d’agermanament, es va començar l’intercanvi d’activitats escolars propiciades pel director del Col·legi Públic Agustí Barberà, el senyor Carlos Perales durant la primera quinzena d’abril de 1985.

Els escolars de Saint Jean varen visitar Amposta la segona quinzena de maig durant una setmana convivint en cases particulars on van conèixer el poble i convivint amb els xiquets i xiquetes que havien estat anteriorment en Saint Jean.
Entre el 23 al 26 d’abril de 1985, una representació de nens ampostins van participar en el torneig Internacional de futbol aleví a Saint Jean de la Ruelle. L’expedició ampostina la formaven unes 60 persones encapçalades per Joan Gavaldà com a tinent d’alcalde d’Amposta i Jesús Alumbreros com a delegat del Club de Futbol Amposta.
Des de 1985 l’agermanament entre els dos pobles s’ha consolidat passant d’èpoques de molt entusiasme i altres de menys intensitat, però ha estat una experiència molt interessant sobretot per la gent jove que els va permetre conèixer un altre país amb sensibilitat, costums i llengua diferent.
Durant tots aquests anys la relació entre les dues poblacions ha estat coordinada per una comissió d’agermanament essent aquesta comissió la responsable de la interlocució entre els dos pobles per tal d’assegurar que els intercanvis foren exitosos.
*CARLOS PERALES és simpatitzant del PSC d’Amposta, durant molts anys president del comitè agermanament Amposta-Saint Jean de la Roulle i col·labora en la recuperació històrica de l’alcalde Simó.
Fes el teu comentari