Tortosa ha acollit una nova edició de les Festes de la Cinta entre els dies 28 d’agost i el 2 de setembre. El consistori ha treballat en la mateixa direcció, iniciada l’any passat, de presentar un format de festes majors inclusiu i per a tots els públics. Per aquest motiu, els principals actes han tornat a comptar amb la interpretació amb llenguatge de signes i s’ha mantingut la fila zero reservada per a persones grans o amb mobilitat reduïda. A més, les atraccions i casetes de fira han tingut una franja horària lliure de soroll entre les 18:30h i les 19:30h per a nens autistes i la xocolatada del dilluns a la tarda va ser apta per a celíacs.
Unes festes que han comptat també amb un important reforç policial coordinat entre els diferents cossos de seguretat de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra i Protecció Civil, a banda de la presència dels Punts Lila per prevenir agressions sexuals o lgtbifòbiques. En aquest sentit, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, va dir que “hem gaudit d’unes nits de festes cíviques i sense incidències destacables”.

El repartiment del panoli, el concert de la Banda i l’Atalaia i l’èxit dels Figa Flawas
Dimecres al matí van començar les festes amb la trobada de les pubilles, pubilletes i, per primer cop, d’hereus i d’hereus infantils a la Reial Capella de la Mare de Déu de la Cinta, on van poder venerar la relíquia de la Verge i s’obsequià tothom amb unes polseretes commemoratives. Després d’una volta pels carrers i comerços de la ciutat per oferir el panoli, les pubilles i hereus van dirigir-se a la casa consistorial per oferir-lo als membres de la corporació municipal. Allà els esperava l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, acompanyat de la regidora de festes, Dolors Bel.

La tarda va continuar amb l’espectacle de dansa “Sanguinària”, a la plaça de l’Absis, que pretenia donar-li una altra visió a la llegenda de l’Ordre de l’Aixa a través d’una nova proposta de lletra per al pasdoble-himne de Tortosa. En definitiva, un espectacle que volia destacar el paper de les dones tortosines al llarg de la història i fer-ne un homenatge.
La primera nit de les festes va comptar també amb un concert conjunt entre la Banda Municipal de Música de Tortosa i l’Orquestra Atalaia repassant els èxits dels 80 i dels 90 que va omplir de gom a gom la plaça de l’Ajuntament.

Per petició de les famílies de les pubilles i dels hereus i de les penyes, es va decidir separar el ball de la Reina del concert de la nit jove. Així doncs, el concert per als més joves, enguany amb el mediàtic grup dels Figa Flawas, es va fer el primer dia de les Festes. I malgrat les evidències de la presència de l’autotune i de les cançons enregistrades en aquest tipus de concerts, el passeig central del Parc Municipal Teodor González es va omplir amb més de 8.000 assistents.

El súper tobogan aquàtic i el primer ball de la Reina i de l’Hereu Major
Continuant amb la voluntat del consistori de fer un model de festes més descentralitzat, el matí del dijous es va instal·lar un tobogan aquàtic gegant a la pujada dels Jardins del Príncep que va garantir la diversió tant de grans com de petits.
L’Associació dels Amics dels Castells va tornar a estar present a les festes amb l’organització d’una ruta al fortí d’Orleans, a càrrec de Roc Salvadó, i d’una altra ruta sobre la vida i obra del compositor i musicòleg tortosí, Felip Pedrell, que va anar a càrrec del periodista Toni Gallardo. La ruta va passar per diferents espais de la ciutat que han tingut alguna relació amb el compositor des dels quals va anar explicant facetes de la seva vida com l’inici de les classes de cant a l’Escolania de la Catedral, l’estrena de l’òpera de “Els Pirineus”, l’homenatge que li van fer al teatre del balneari d’en Porcar o la visita al solar a on abans hi havia la seva casa natal.
A la nit, es va fer el gran concert d’obertura de les Festes de la Cinta al recinte de l’Auditori Felip Pedrell, a càrrec de l’orquestra Cimarrón i el ball de gala en homenatge a la Reina de Festes, Alba Ferrer, que va ballar el vals amb l’alcalde, i de l’Hereu Major, Leo Galán, que va ballar el vals amb la regidora de Festes, Dolors Bel.


Tants caps, tants barrets
Divendres s’inicià amb una activitat que ja es va fer l’any passat i que està pensada per a aquelles famílies que no poden permetre’s de pagar les atraccions del parc. Una sèrie d’inflables gratuïts per a diferents edats es van instal·lar durant tot el matí al passeig de l’Ebre, al barri de Ferreries, per fer contents a grans i petits.
Però la solidaritat continuava a la tarda amb la ja tradicional Caminada Solidària Mai Caminareu Sols, que organitza l’associació de la Lliga Contra el Càncer, i que va comptar amb una massiva participació que van omplir els carrers amb els barrets de palla solidaris que es podien adquirir per contribuir amb la investigació del càncer.

Durant tota la tarda també es va celebrar, per primera vegada a Tortosa, l’EbreFolk amb una trobada de versadors i de rapers vinguts d’arreu dels Països Catalans, així com també de la regió de Múrcia. Un acte que va estar promogut per part de l’associació d’Espai de So.

I més tard, a les 20:30h, va tenir lloc el tradicional concert de la Banda Municipal de Música de Tortosa a la plaça de l’Absis. La Banda va interpretar diferents pasdobles, la sardana tortosina, diversos temes de Mocedades i BSO d’algunes pel·lícules de Disney, com sempre, sota la direcció del mestre, Juanjo Grau.

La nit va continuar amb la XLI edició del Correfoc de les Terres de l’Ebre i la XIII edició del Concurs d’Enceses Ciutat de Tortosa. L’espectacle final del correfoc, amb l’encesa conjunta de totes les colles a la plaça de l’Ajuntament, va comptar amb l’ocasió que un nombre reduït de ciutadans escollits per sorteig a través de les xarxes socials de Ràdio Tortosa poguessin gaudir de l’espectacle des del balcó de l’Ajuntament.

Finalment, l’escenari del Parc Municipal va acollir el concert del cantautor de Camarles, Joan Rovira, acompanyat de la seva banda i que també va compartir escenari amb una altra cantautora, Montse Castellà, que també va actuar la mateixa nit per presentar els temes del seu últim disc.
Ban Cavalcada, l’Acte d’Homenatge al Tortosí Absent i el retorn de l’Ofrena
El matí del dissabte es va iniciar amb la Ban Cavalcada dels carros enramats i la desfilada dels elements del bestiari festiu popular que es van concentrar a la nova plaça de la Catedral i van desfilar pels principals carrers de la ciutat.

Al mateix temps, al Saló de Plens va tenir lloc l’Acte d’Homenatge al Tortosí Absent que va aplegar un total de 18 famílies que fa anys que no viuen a Tortosa. Tots ells van rebre la insígnia commemorativa i, com ja és habitual, la poetessa Glòria Fandos va llegir un poema. Finalment, a la plaça de l’Ajuntament, es va fer una ballada de jotes a càrrec del grup de la Rondalla dels Ports que també van dedicar uns versos improvisats als homenatjats.

A la tarda, i després de no poder-se celebrar amb total normalitat des de la pandèmia a causa del Covid-19 i de les inclemències meteorològiques, va retornar l’esperada Ofrena de Flors i Fruits en honor a la Verge de la Cinta. En aquesta ocasió, van ser designats com a portadors de la Bandera de la Ciutat els representants de les entitats de la Penya Ciclista Baix Ebre – Ja Arribarem!, dels Cantaires de l’Ebre Delta – Club Universitari del Casal Tortosí i del Centre d’Esports Tortosa. Finalment, la Banda Municipal de Música de Tortosa van interpretar el pasdoble – Himne de Tortosa des del passeig central del Parc Municipal Teodor González i van rebre la imposició de la banda per part de l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan.

La nit va acabar amb la celebració de la Festa d’Imagina Ràdio amb un revival de la música de tots els temps i de totes les generacions.
El Dia de la Cinta i el concert dels Celtas Cortos
Diumenge, el dia de la Cinta, es va iniciar amb la solemne missa estacional en honor de la Verge de la Cinta, presidida per l’Excm. i Rvdm. Mn. Sergi Gordo, Bisbe de Tortosa, a l’altar major de la Catedral de Santa Maria. En acabar la missa, es va fer el Ball de l’Àguila de Tortosa en honor de la Verge de la Cinta, les autoritats, la Reial Arxiconfraria de la Santa Cinta, les pubilles, les pubilletes, els hereus i els hereus infantils. Acabat el ball, a la plaça de l’Ajuntament, la Banda Municipal de Música de Tortosa va interpretar el Pasdoble de Tortosa.



Per la tarda, la Lira Ampostina interpretà l’Himne de la ciutat en presència de les pubilles, pubilletes, hereus, hereus infantils, les autoritats i els membres de l’Arxiconfraria, a la plaça de l’Ajuntament. Tot seguit, es va fer la solemne processó en honor a la Mare de Déu de la Cinta. El primer majordom de l’Arxiconfraria va designar portadora de l’estendard a Cinta Jardí, responsable de Càritas Tortosa, i com a borlistes a Maria Jesús Gozalbo i a l’exregidor de Festes, Domingo Tomàs. Un nomenament que tampoc va estar exempt de polèmica després del recent judici pels fets ocorreguts a la plaça de l’Absis a la cloenda de la Festa del Renaixement.

Per la nit, es va celebrar el ball de les pubilletes al recinte de ball de l’Auditori Felip Pedrell, que va ser amenitzat per l’orquestra Jamaica. Mentre que a l’escenari del passeig central del Parc Municipal va tenir lloc el concert dels Celtas Cortos que van fer aturada a Tortosa en la gira de presentació del seu nou disc. Un esperat concert que va comptar amb l’assistència de més de 3.000 persones.

Els focs d’artifici tornen a cloure les Festes de la Cinta
El matí del dilluns va començar amb la Diada del Riu amb diferents activitats com el contacontes “Un riu de contes” a bord de Lo Sirgador, la cursa d’andròmines, la regata de muletes, el pal ensabonat o, fins i tot, la novetat d’enguany de les bicicletes aquàtiques a les quals també s’hi enfilà l’alcalde.
A la tarda també es va fer el lliurament de premis del Circuit de Penyes, l’activitat de circ infantil Acrobàtic Show i la Xocolatada Infantil apta per a celíacs. A continuació, es va celebrar la Festa del Cós-Iris amb la participació de les pubilles, les pubilletes, els hereus, els hereus infantils i l’alcalde i la regidora de Festes que també van enfilar-se a una carrossa. El primer premi del concurs de carrosses va ser per a la carrossa Crazy Parck, el segon premi se’l va endur la carrossa del Club Deportiu Roquetenc i el tercer va ser per a la de Willy Wonka. Les tres carrosses premiades eren del municipi veí de Roquetes.


I per acomiadar-se de les Festes es va celebrar el tradicional concert de música d’arrel D.O. Terres de l’Ebre, de la mà de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que van cantar les seves cançons tradicionals per celebrar la recent publicació de tota la seva discografia completa i el seu nou disc “Ilercavònia”. En acabar el concert tots els assistents van desplaçar-se fins a la vora del riu per tal de veure els focs artificials de fi de festa sota el nom “Batecs de Festa”. D’aquesta manera, doncs, es va decidir prescindir un any més de la traca mil·limetrada del parc i tots els tortosins i tortosines van acomiadar les Festes de la Cinta amb els focs d’artifici tal com s’havia fet tradicionalment.

Fes el teu comentari