Durant el primer mandat municipal, l’Ajuntament d’Amposta, presidit pel senyor Josep Gil Morales, que governava en coalició amb el PSUC i el PSC, va adquirir l’antiga fàbrica DAPSA, situada a la carretera de Sant Jaume, dins del nucli urbà, davant de l’escorxador municipal. L’activitat de la fàbrica havia estat traslladada a l’altra banda del riu Ebre, al terme municipal de l’Aldea.
L’Ajuntament d’Amposta va adquirir tota l’illa que ocupava l’antiga fàbrica DAPSA (Daniel Aguiló Panisello). Aquesta fàbrica havia estat una icona de l’activitat econòmica i industrial de la segona meitat del segle XX a la ciutat d’Amposta, i possiblement de la comarca.
Va ser una compra important i interessant perquè permetia un ús quasi immediat per a serveis municipals, com magatzems d’ús ordinari o altres usos que poguessin sorgir, com posteriorment van ser els locals per a bombers o la ubicació del Club Nàutic.
En aquella època, Amposta no tenia cap gimnàs. Aprofitant l’existència d’uns locals buits, però en bon estat, es va habilitar la segona planta d’un dels edificis del recinte per crear-hi un gimnàs municipal.
Aquest fou el primer gimnàs existent a Amposta, i va omplir un buit en una activitat fins al moment inexistent a la població. Anys més tard, es van iniciar la construcció de nous gimnasos d’iniciativa privada, i per tant, aquest gimnàs va complir un paper social important en un moment en què no hi havia aquesta activitat esportiva al poble.
El gimnàs fou desmuntat anys després, quan es varen construir altres gimnasos privats i els ciutadans ja disposaven de serveis privats de garantia.
Al conjunt de l’antiga fàbrica DAPSA es van instal·lar diferents serveis municipals, com els magatzems de la brigada municipal, els magatzems i el local social del Club Nàutic (obra dissenyada per l’arquitecte Julio Aiguabella), les instal·lacions per als bombers de la Generalitat (obra de l’arquitecte Paco Riocabo), i diverses oficines, com les de la Unió de Pagesos.
Malauradament, anys després, aquesta extraordinària illa municipal va ser venuda per l’Ajuntament d’Amposta, quan podria haver estat un espai molt interessant per a la ciutat, per la seva situació davant del riu Ebre.
GABRIEL PERLES és militant del PSC d’Amposta i col·labora en la recuperació històrica de l’alcalde Simó.
Fes el teu comentari