Els arrossaires del delta de l’Ebre encaren la recta final de la campanya de sega de l’arròs. Les cambres arrosseres celebren haver “recuperat la normalitat”, després d’una angoixant i “atípica” campanya, l’any passat, marcada per les restriccions del reg per part de la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre). Amb la meitat de l’aigua, l’augment de la salinitat als camps i un estiu extremadament calorós i llarg, les pèrdues van ser irremeiables.
La campanya d’arròs 2023, “la pitjor de les últimes dècades” segons la van qualificar les cooperatives, es va tancar amb una caiguda de la producció del 14% de mitjana respecte a 2022, però molts camps no van collir res, sobretot als conreus més costaners. Fent la comparació amb una collita normal, les pèrdues es van elevar fins al 22,47% comparant amb la mitjana dels últims quatre anys, de 135.919 tones d’arròs.
Com han assenyalat el president d’Arrossaires del Delta de Deltebre, Jordi Ardit, i també el president de la Càmara Arrossera del Montsià d’Amposta, Àlex Morales, aquesta campanya es tornarà a assolir aquesta producció, per sobre de les 130.000 tones a tot el Delta. D’aquestes, la cooperativa de Deltebre preveu entrar 30.000 tones d’arròs i la d’Amposta 40.000.
Amb l’arròs bomba ja a les sitges, i també bona part de l’arròs llarg, la campanya acaba amb la varietat més tardana, la JSendra, que és també una de les més resistents a les condicions del Delta i que més bon rendiment ha donat aquesta campanya.
Pel que fa als preus, els arrossaires parlen “d’estabilitat”. Després d’uns anys amb costos disparats i una inflació molt alta, els preus de l’arròs mantindran l’increment que s’havia donat les dues últimes campanyes i “això dona molta tranquil·litat al sector”, com ha remarcat el president d’Arrossaires del Delta. Es preveu pagar sobre una mitjana de 500 euros/tona.
Adaptats al caragol maçana
Com van predir els arrossaires l’any passat, les mesures que es van aplicar per reaprofitar aigües dels desguassos ha suposat que la plaga del caragol maçana es descontroli de nou. També a l’hemidelta dret, on la plaga estava molt confinada fins ara. Com lamenta el president de la Càmara Arrossera del Montsià, Àlex Morales, s’han duplicat les hectàrees infestades, ara unes 600. La diferència a fa quinze anys, quan es va detectar, és que els agricultors han après a conviure-hi i a minimitzar el seu impacte.
Fes el teu comentari