La rampa de peixos de l’assut de Xerta i Tivenys ja és una realitat. Es tracta d’un projecte vinculat al programa Life MigratoEbre, que feia 10 anys que estava pendent. Esta setmana s’han aixecat les comportes, després de la finalització d’unes obres que s’havien acabat al juny, però que es van prorrogar per les últimes avingudes al riu. La directora de l’Idece, Norma Pujol, no amaga la seua satisfacció per la culminació del projecte.
“Després de deu anys, estem satisfets i contents de culminar el projecte Life MifratoEbre i fer efectiva aquesta connectivitat ecològica per a totes les espècies del riu”, ha afirmat Pujol en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies. Així, Pujol ha explicat quines són les característiques de la rampa de peixos, que permet la migració de les espècies que pugen riu amunt per a reproduir-se. En concret, la infraestructura s’ha construït amb pedres de grans dimensions, té una llargada de 236 metres i una amplada de vuit metres útils i un pendent de 2,7%.
La rampa de Xerta és la més gran de Catalunya. També s’han col·locat unes comportes a l’inici, que permeten regular el pas de l’aigua a la part més alta de l’assut, en cas que fes falta. A més, Pujol ha detallat que la rampa ha incorporat unes plaques solars que alimenten dos càmeres subaquàtiques. D’esta manera, es podrà fer un seguiment dels peixos a temps real, i d’aquí a uns mesos la gent també ho podrà veure des de casa.
El projecte de la rampa de peixos de l’assut de Xerta-Tivenys ha tingut un cost de poc més d’un milió d’euros, per reformar l’escala que va construir Acuamed i que resultava ineficaç. Fa sis anys també va entrar en funcionament la rampa que permet que els peixos puguen salvar l’assut de la nuclear d’Ascó.
Fes el teu comentari