La sala Ca Don Ventura va omplir-se divendres per la conferència ‘Sebastià Campos Terré i Magdalena de Santiaguet’, a càrrec del periodista Gustau Moreno. Campos Terré va ser el director del diari tortosí El Pueblo, i va ser afusellat pel franquisme a Barcelona, el 5 de juliol del 1939. La flixenca Magdalena González Català, coneguda com Magdalena de Santiaguet, va ser la seua parella en la recta final de la Guerra Civil, a Barcelona. Moreno va explicar l’origen de la relació, que els franquistes van utilitzar en el consell de guerra. I és que Campos Terré va fer de mestre a Flix el 1932, i a partir del 1938 es va retrobar amb Magdalena a la capital catalana. Els franquistes van acusar-lo d’haver-se casat amb tres dones a Madrid, Tortosa i Barcelona.
La història va ser la base d’un reportatge publicat al digital Marfanta el 7 d’abril, i que va tenir un gran impacte a Flix. Divendres, la primera sorpresa de la nit va ser l’encontre entre dos de les nétes de Campos Terré, Toia i Irene Segarra Campos, i la filla de Magdalena, Eva Ferrús González. Les dos famílies sabien de l’existència de l’altra, però no es coneixien. La segona sorpresa va ser la projecció d’una entrevista amb Magdalena, que el director Mario Pons va fer-li el 2006, però que va quedar fora del documental ‘La Batalla de la Memòria’.
Pons, que també va assistir a l’acte, va anunciar la possible continuació del projecte de ‘La Batalla de la Memòria’, que es titularà ‘El Silenci’. La conferència estava organitzada per l’Associació Cultural La Cana, en el marc de les XVI Jornades de Patrimoni Històric de Flix. Així ho destacava el president de l’entitat, Jaume Masip.
L’encarregat de presentar la conferència va ser l’historiador i exalcalde de Flix, Pere Muñoz. Les Jornades de Patrimoni Històric inclouen conferències, una exposició sobre el castell de Flix, i sortides per conèixer el patrimoni de Gandesa, Bellmunt del Priorat, el castell museu de Falset i la Cartoixa d’Escaladei, a més de Bellaguarda.
Fes el teu comentari