Unes pluges torrencials excepcionals, una construcció sense límits que impermeabilitza el sòl en moltes àrees i una nefasta gestió política dels avisos han causat centenars de morts i han deixat regions que s’assemblen a zones de guerra. Una situació dramàtica que s’ha convertit en una de les majors tragèdies europees del segle i que ha desencadenat un terratrèmol polític.
Fa anys que els experts alerten sobre la crisi climàtica i l’augment dels fenòmens meteorològics extrems, cada cop més intensos al Mediterrani, com s’ha pogut comprovar, malauradament, amb les inundacions de València i les seves terribles conseqüències. No obstant, tot i l’evidència científica, proliferen els negacionistes del canvi climàtic, que propaguen les seves tesis i inunden les xarxes socials de fake news, aprofitant –com sempre– qualsevol situació per atacar la immigració.
La indignació de la ciutadania va en augment. Les persones afectades i la immensa majoria de la població no entenen ni el perquè del retard en les alertes ni com ha estat possible aquesta nefasta gestió i descoordinació posterior d’una ajuda que ha arribat tard. Uns fets que han provocat greus incidents durant la visita de les màximes autoritats a Paiporta i han fet que l’extrema dreta intentés capitalitzar la desesperació. El temps perdut pel govern valencià en la sol·licitud d’ajuda al govern central, el tacticisme d’aquest i del Partit Popular, i el retard del president valencià a acceptar el suport d’altres administracions, com els bombers catalans o bascos, són només alguns exemples d’una pèssima actuació política.
El retard amb què les autoritats valencianes van emetre les alertes a la població, malgrat els avisos dels serveis meteorològics com l’AEMET, i la controvèrsia entre la seguretat ciutadana i els interessos econòmics d’algunes empreses, posen damunt de la taula una polèmica majúscula sobre les morts evitables. Així mateix, la falta de subministraments essencials, d’aigua potable i d’aliments en una situació caòtica només ha estat pal·liada, en els primers dies, per un exèrcit de persones organitzades per ajudar aquells que ho han perdut tot.
Davant del drama que viu el poble valencià, serà necessari depurar responsabilitats alhora que es replanteja l’ordenació urbanística i s’adopten, com més aviat millor, les polítiques públiques necessàries per afrontar els efectes d’un canvi climàtic que, com s’ha vist, poden ser mortífers i que aniran en augment. Per tot això, cal deixar enrere dècades de desenvolupament insostenible i començar a implementar mesures i normatives valentes, basades en criteris científics, que, encara que puguin ser impopulars i no donar rèdit electoral a curt termini, poden salvar vides i són imprescindibles per adaptar el territori de l’arc mediterrani a una nova realitat climàtica que ja és aquí.
*JESÚS GELLIDA és politòleg, escriptor i investigador social.
Fes el teu comentari