El projecte bàsic o avantprojecte de les instal·lacions esportives dels Xiribecs d’Amposta foren redactades per Josep Maria Simó any 1975, com a projecte final de carrera d’Arquitecte.
Una vegada haver estat utilitzat el projecte per la seva funció universitària el projecte-estudi fou presentat a l’alcalde d’Amposta per al seu coneixement i informació en agraïment als serveis tècnics municipals que havien facilitat informació tècnica i urbanística per poder realitzar el projecte de les instal·lacions esportives sobre un espai real i de possible ubicació en un futur.
La proposta d’ordenació esportiva no tenia cap validesa legal ni podia ser aplicable ja que no tenia el suport d’un Pla General que el contemples, i des del punt de vista legal, en realitat, era un brindis al sol.
Els terrenys dels Xiribecs eren sòl rústic compost de petites “finques” dedicades a horts familiars, era una àrea que estava regada superficialment per aigües del canal de la dreta de l’Ebre, a part d’un conjunt de petites fonts i ullals repartits per tota l’àrea dels Xiribecs.
El lloc on s’ubicava el pavelló poliesportiu a les instal·lacions esportives és el mateix on s’ha ubicat definitivament ja que era el lloc més a prop del nucli urbà i, per tant, en el cas que la redacció definitiva del Pla General tingues un fort retard, sempre seria possible fer una modificació puntual de la delimitació del nucli urbà que fes viable la ubicació.
L’any 1977, l’Ajuntament d’Amposta va encarregar la redacció del projecte de construcció del pavelló esportiu a Josep Maria Simó en agraïment del treball fet prèviament sobre les instal·lacions esportives dels Xiribecs.

El consistori municipal presidit per José Fàbregues com a alcalde pretenia que fora la primera peça de les futures instal·lacions esportives.
Però hi havia uns interrogants molt grans, no estava aprovat el Pla General, la zona dels Xiribecs no era urbana, les finques eren molt petites i, per tant, a negociar en molts de propietaris i, per altra part, estàvem en un procés de canvi polític molt gran com era el restabliment de la Generalitat i l’establiment de noves normatives en tots els camps especialment en l’espai esportiu.
Al principi dels vuitanta, el projecte estava en fase de redacció, però quedaven moltes finques per comprar on es volia ubicar el pavelló, no s’havia aprovat ni redactat el Pla General Urbanisme ni la Generalitat tenia enllestida la reglamentació dels diferents camps d’esports ni les tipologies d’instal·lacions esportives en general, hi havia molts interrogants per aclarir.
En aquestes circumstàncies l’elaboració del projecte estava en contínues contradiccions i es feia quasi impossible avançar.
El projecte resta finalitzat a principi dels anys vuitanta, però mentrestant ha passat part de l’alcaldia de José Fàbregues Miralles i tota l’alcaldia de José Gil Morales sense realitzar una paletada.
Durant els anys 83-84, es van poder resoldre definitivament tots els problemes pendents que envoltaven al pavelló des de feia anys com els de reglamentació esportiva, l’ordenació urbanística (Pla General), el finançament compartit entre l’ajuntament i la Generalitat, i la realització de la subhasta.
Finalment, es van poder comprar les darreres finques que restaven per tenir tota la zona de propietat municipal i poder endegar l’obra.
Josep Maria Simó va ser elegit alcalde i com era preceptiu va haver de renunciar a la direcció de l’obra, que va ser assumida per Agustí Palleja.
Després d’un llarg recorregut que va durar més de cinc anys i que va passar per tres alcaldies, el pavelló esportiu va ser inaugurat i així vam posar la primera peça de les instal·lacions esportives dels Xiribecs i d’Amposta.
*GABRIEL PERLES, és militant del PSC d’Amposta i col·labora en la recuperació històrica de l’alcalde Simó.
Fes el teu comentari