La Batalla de l’Ebre s’acabava el novembre del 1938 i mesos més tard, el general Franco, havent-se rebel·lat contra el govern, anunciava el fi de la Guerra que havia guanyat amb l’ajuda dels dos dictadors europeus del moment: Hitler i Mussolini. Els aviadors que havien lluitat a favor de la República, exiliats molts d’ells per diferents indrets dels món, l’any 1976 s’agruparen com associació i crearen l’A.D.A.R. Dos anys desprès, a Gandesa, amb l’aprovació de les autoritats locals i governatives decidiren erigir un monument a la pau, la concòrdia i la reconciliació.
Organitzaren un acte multitudinari, convocant a combatents dels dos bàndols, aconseguint que s’abracessin i iniciessin el camí cap a la reconciliació. L’acte va començar als Quatre Camins entre Vilalba i Corbera, zona d’intensos combats l’agost del 1938 i van acabar instal·lant el monòlit davant del celler cooperatiu modernista de Cèsar Martinell, una mola de pedra dels Ports d’Orta, on les tropes republicanes hi quedaren atrapades sense poder ocupar la ciutat, capital de la Terra Alta, el 25 de juliol del 38. Fins avui és l’únic monument de l’Estat Espanyol que homenatja TOTS els combatents caiguts dels dos exèrcits, confrontats a la Batalla de l’Ebre i a la Guerra incivil del 36 al 39. Pel més de novembre l’ADAR (L’Associació d’Aviadors de la República) amb el suport de l’ajuntament de Gandesa rememora aquella fita i s’organitzen unes Jornades de Memòria Històrica, al centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, essent la d’aquest any la 46a edició.
La celebració d’aquest novembre tingué un significat extraordinari per haver mort el que havia estat president de l’ADAR, Aquil·lí Mata Mier, un entusiasta personatge que sempre havia treballat per la pau i la concòrdia. Primer a la sala d’actes del museu i a continuació davant del monument, a més dels molts assistents, va rebre el record del seu amic el Cònsol de la Federació de Rússia a Barcelona, Aleksandr Pankov, acompanyat pel president de l’ADAR, Sr. Antonio Vilella, per l’alcalde de Gandesa, Carles Luz i pel president del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, Sr. Jaume Blanc. L’any passat també es va recordar la figura de Francesc Bové que havia ocupat molts càrrecs públics a Gandesa, des de la presidència de la Cooperativa, del Consell Comarcal, fins l’alcaldia, mort aquell mateix any i se li va agrair la intensa col·laboració amb ADAR per recuperar la Memòria Històrica. Cal recordar també les paraules pronunciades el passat any davant el monòlit per l’Abat de Montserrat, el Pare Manel, rebutjant les guerres, i pregant per la pau i la reconciliació, tot recordant que el seu avi havia estat mobilitzat durant la batalla de l’Ebre, anava acompanyat de Monsenyor Sergi Bisbe de Tortosa.
Aquest any els actes que duraren dos dies s’hi va presentar el llibre “Duarte”, de Manel Pinar i Lluis Orozco rememorant la figura de Ladislao Duarte Espès, cap de la 4a esquadrilla del Grup 26 de Polikàrpov I-15 (Chatos) per ser un dels pilots més destacats de la Guerra Civil i de la II Guerra Mundial. José Ramon Bellaubí, Director de CAHS (Museu d’aviació de la Sènia), va conferenciar sobre els Tupòlev SB “Katiuska” que atacaren l’aeròdrom de la Sénia, el 16 de desembre del 38, en poder de la Legión Còndor alemanya. Jordi Roda, enginyer informàtic, va dissertar sobre la Intel·ligència Artificial i Història. Hagueren altres actes com la lectura dramatitzada “3 Aquaris per un Peix”, per companyia de teatre, una producció del TNC, homenatjant les milicianes a través de Marina Ginestà i, entre altres, l’ofrena floral, els parlaments i el cants de la Coral Gandesana davant dels monument a la Pau.
L’ADAR, associació apolítica, memorialista, i de caràcter voluntarista, té com a principi fonamental la tolerància, el respecte a les ideologies, creences i pensaments de qualsevol classe, sempre que provinguin de persones de bona voluntat i estimadors de la pau. Està compromesa amb l’interès social i la preservació de la Memòria Històrica, sobretot recordant aquells joves i no tant joves combatents d’ambdós exèrcits que es van batre als camps de batalla, molts amb ideals polítics i d’altres simplement mobilitzats i que en gran nombre hi deixaren la pell.
Des de Gandesa, el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre i el seu extraordinari Museu de la Memòria Històrica, el més important de l’Estat Espanyol, any rere any es fa el record als que estimen la pau i es retroben per rememorar aquells que vessaren la seva sang, en plena joventut, d’un i altre exèrcit. L’ADAR va crear el germen de la pau i la Ciutat de Gandesa en fa el sincer acolliment sense rancúnies i amb afany de concòrdia i reconciliació, contant amb el suport de l’Ajuntament i del Celler Cooperatiu.
*ANTON MONNER, cronista de la ciutat de Gandesa
Fes el teu comentari