En la revista Amposta de la segona quinzena de setembre de 1985, es publicava:
Entrevista a l’Alcalde Josep Maria Simó
– Quins van ser els passos que es van realitzar per a dur a bon port la firma d’aquest conveni?Els primers contactes es van fer entre l’Alcaldia i membres de la comissió de Sanitat de la Diputació i en especial amb el seu president, en aquells moments, Sr. Maldonado -actualment està en aquest càrrec Joan Roig-, on va aparèixer la possibilitat que el conveni en la Clínica era viable, sempre que la Clínica estès d’acord i l’Ajuntament el recolzés. Després d’aquestes converses em vaig posar en contacte amb la Presidència i Junta Directiva de la Clínica per si veien bé aquesta possibilitat. Una vegada la seva contestació afirmativa que era interessant per la Clínica, tant des del punt de vista econòmic com sanitari, vaig demanar que la Comissió de Sanitat de la Diputació els visités, va venir una comissió presidida pel Sr. Maldonado i ja es va acordar el començament dels tràmits, la visita dels tècnics i la concreció dels detalls del conveni. Hem hagut d’esperar a l’aprovació dels pressupostos del 85 per a la decisió definitiva, cosa que ha estat possible per l’acord unànime dels tres grups polítics que formen part de la Diputació: socialistes, convergents i aliancistes
– Com es veu des de l’òptica de l’Alcaldia aquest conveni signat entre la Diputació i la Policlínica?
És un pas molt positiu vers a la recuperació i a l’ajut que pot tenir la Clínica i també com un servei de cara al ciutadà d’Amposta i de la comarca, ja que fins ara els malalts i crònics de beneficència havien d’anar a Tortosa i Tarragona. Té una doble vessant: econòmica per a la Clínica i també social en quant s’afegeix un servei que és el de psiquiatria i drogodependències que, en un principi, la Diputació pensava ubicar a la residència de Vells i que al final s’ha aconseguit que vagi a la Clínica.

– En quina mesura valora aquesta signatura vers el desenvolupament de la clínica avui i en un futurLa situació de la Clínica, tant econòmica com en el context social dels seus dirigents, és prou coneguda per tothom; des de la nostra arribada a I‘Alcaldia creiem que havien de tractar a totes les entitats dins del mateix marc, que totes i tots treballen pel poble, al marge del color polític dels seus dirigents o de la història anterior que poguessin tenir darrera. L’important era mirar el futur i en el cas de la Clínica era evident que és un servei social i un equipament que, avui dia, compleix un fi totalment insuficient per a les necessitats del poble i de la comarca, però al cap i a la fi és el que tenim. A partir d’aquesta realitat és d’on creiem que havíem de treballar per aconseguir un equipament pel poble com ha de ser un Hospital per Amposta i comarca; així es va obrir el diàleg entre l’Ajuntament i la Clínica, i d’aquest diàleg va sortir una proposta d’estudi global per analitzar l’adequació de la Clínica actual i l’edifici construït davant, per allò que contempla el mapa sanitari de la Generalitat, és a dir, un Hospital Comarcal. El primer estudi va donar que és possible adaptar el conjunt dels dos edificis per Hospital Comarcal i Centre d’Assistència Primària per Especialitats de tots tipus. Dins d’aquet camí es presentaven dos passos intermedis: el primer era aconseguir el conveni que ara s’ha firmat, i el segon que a partir d’ara s’han de dirigir els majors esforços de la Junta de la Clínica en aconseguir un primer conveni amb I‘Institut Català de la Salut per especialitats i intervencions senzilles i concretar, al mateix temps, l’avantprojecte global d’Hospital Comarcal. És un camí llarg, complicat, ambiciós, que s’ha de treballar amb força pensant que en un futur no immediat, però tampoc molt llarg, es pot arribar a aconseguir.

Entrevista a Manuel Pujol President de la Clínica Arrossera – Amposta
– Ens podria dir per què es va dur a terme la firma d’aquest conveni i les avantatges properes i futures que portarà a la Policlínica?La situació econòmica de la Policlínica era difícil, nosaltres vam fer gestions envers de l’amic Roig, com a diputat provincial i també vers el bon amic i entusiasta defensor de la Policlínica l’alcalde Josep Ma Simó. Era natural que pels càrrecs que ocupaven portessin les gestions més importants, i el dia 16 de setembre es va signar el concert entre Diputació i Policlínica. Hem de fer palès que aquest any i en el mes que estem, compleix la Clínica 45 anys de servei a Amposta i que durant aquests 45 anys de serveis ininterromputs mai s’havia fet una gestió tan important de cara a la Clínica, de cara als socis, de cara Amposta i que transcendeix també a la comarca del Montsià i alguns pobles del Baix Ebre com Sant Jaume i Muntells. He de donar una vegada més -parlo en nom dels socis i de la Junta- les gràcies a la Diputació, al seu President Sr. Gomis pel seu interès en tots els tràmits i sobretot als amics Simó i Roig que són els que han portat el pes més gran de les gestions. Tot això, ens ha donat uns ànims i una moral per començar uns estudis envers els problemes més greus que tenim essent el principal l’edifici començat on hi ha invertits 50 milions de pessetes i no veiem per cap mitjà portar-lo a terme. Repeteixo que hem tingut una injecció de moral per començar tràmits i estudis per aconseguir un conveni amb l’Institut Català de la Salut, amb l’arquitecte municipal i en una entitat barcelonina que es dedica a estudis de tipus sanitari i veure si entre tots podem aconseguir aquest Hospital Comarcal del Montsià i el Baix Ebre que és el nostre somni.
– Dels serveis que es contemplen al conveni quins creu vostè que és més beneficiós per la Clínica i per Amposta?Tots són interessants però jo diria que els que contemplen cobrir les necessitats dels més pobres, dels més vells són els més necessaris, la gent que té necessitats tindrà un bon tracte, un tracte familiar -allò de «Las Hermanitas de los Pobres» del «Hospici», s’ha acabat i, a més, estarà amb la seva família. Tots els serveis són molt importants però, per a mi, els que més són els crònics i la tercera edat.
*MANEL MÉNDEZ és simpatitzant del PSC d’Amposta, i col·labora en la recuperació històrica de l’alcalde Simó. Net de Manolo Méndez, que va ser cap de premsa de l’Ajuntament d’Amposta (1983-87). Era el responsable de la revista Amposta i Ràdio Amposta durant els anys de l’alcalde Simó.
Fes el teu comentari