El 20 de gener de 2020 el temporal Gloria va colpejar amb duresa el delta de l’Ebre marcant un abans i un després en la seva protecció. Cinc anys després, des de la platja de la Marquesa, la Taula de Consens recorda com es vivia la situació al territori abans de la catàstrofe. “Hi havia deixadesa, una preocupació no evident dels problemes del Delta en la seva conservació física, no hi havia prou consciència de l’abast del problema”, apunta el portaveu de la Taula de Consens, Rafa Sánchez.
Aquella llevantada la titllen d’”històrica”, perquè mai abans el litoral ebrenc havia patit una situació alarmant semblant. Un fet que ha afeblit el Delta i encara avui no s’ha recuperat, tot i les actuacions d’algunes administracions.
Des de la Taula de Consens aplaudeixen que algunes administracions s’han bolcat amb la problemàtica, però lamenten la lentitud d’execució. La veu del territori crida als quatre vents que el delta de l’Ebre no podrà suportar més embats de la mar, que provocarà un retrocés de la línia de costa. Un fet en augment de cara al futur, provocat pels nous temporals constants.
El nivell del mar augmentarà entre 50 i 100 centimetres el 2100
El nivell del mar haurà augmentat entre 50 i 100 centímetres d’aquí a 75 anys, al 2100. També s’haurà incrementat la violència dels temporals. Dos factors que per als experts fan imprescindible intervenir per minimitzar el risc d’inundació a la costa. Investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes i de la Universitat Politècnica de Catalunya han indicat que alguns dels “punts calents” seran els deltes de l’Ebre, el Llobregat, la Tordera i en general totes les platges urbanes. Per lluitar contra aquesta regressió proposen combinar solucions naturals com dunes o aiguamolls amb infraestructures de formigó. També consideren “fonamental” disposar d’un estudi d’inundabilitat de la costa.
Fes el teu comentari