Un any més, assistim al congrés del sector audiovisual i dels sistemes integrats (ISE) que va tenir lloc entre dimarts i divendres de la setmana passada al recinte de Fira de Barcelona, a l’Hospitalet de Llobregat, per tal de conèixer de primera mà quines han estat les principals novetats del sector.
En aquesta edició, el saló ha comptat amb un total de vuit pavellons expositius i una àrea destinada a les habitacions de demostracions sonores. Els pavellons estaven dedicats a diferents temàtiques com: els edificis intel·ligents i l’smart city, la tecnologia en el món de l’educació, la multi-tecnologia, el retail marketing i la senyalització digital, el sector audiovisual i de producció, la il·luminació i el muntatge escènic i l’àudio.
Igual que en l’anterior edició, el pavelló de Catalunya s’ha ubicat íntegrament a l’espai central del hall entre els pavellons 4 i 5, la Congress Square, mentre que l’espai de llum s’ha ampliat i traslladat fins al pavelló 6.



Dimarts va tenir lloc l’acte inaugural que va estar presidit per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i el president de l’ISE, Mike Blackman.
El departament d’Acció del Govern de la Generalitat de Catalunya i el Barcelona Activa van dur un ampli desplegament de les startups destacades del sector audiovisual que es dediquen a treballar amb la intel·ligència artificial, el 3D i la robòtica. A més, el Clúster Audiovisual de Catalunya (CAC) ha disposat d’un espai immersiu anomenat “Horitzons Immersius” i en el qual s’han anat projectant les creacions audiovisuals de diferents estudis com PlayModes o Onionlab, entre d’altres.
Continuant amb les novetats de casa nostra, la CCMA ha dut una experiència de realitat augmentada anomenada “Flors de veu” i creada per 3CAT, amb la col·laboració del Sònar i de l’empresa Melt Creative Blend, amb un disseny de l’artista Maria Arnal. L’experiència es podia visualitzar a través de les tauletes i d’una gran pantalla ubicada al mateix estand expositiu.
I encara al mateix pavelló, hi havia la Robotics & Drone Arena, un espai de vol experimental amb els drones que fan figures al cel, a càrrec de l’empresa de Flock Drone Art, que ja ens té acostumats a aquests espectacles aeris que s’han pogut veure al piromusical de La Mercè o a les campanades. A més, també DJI va presentar els seus últims robots humanoides, els gossos d’Unitree i les demostracions amb els drons de VergeAero.






Com a novetat també cal destacar el recinte de l’Esports Arena dedicat als e-sports i a les retransmissions en directe de vídeojocs i esports electrònics.
Ara bé, l’ISE es caracteritza per la gran quantitat d’expositors que presenten les pantalles més avançades del món, cada cop més hiperrealistes, que fan que el món virtual cada cop sigui més real. Aquest és el cas de la pantalla esfèrica d’Epson que combinava realitat i il·lusió òptica amb grans nítids miralls, les pantalles modulars mòbils d’LG al més pur estil pop-art, la gigapantalla del The Wall i les sales de Networking de Samsung, o les pantalles en forma quadres animats, per part de Philips.
Samsung, però, va anar una passa més enllà amb la seva aposta per la museïtzació del futur que passa per la digitalització en 3D de les peces dels museus, les visites virtuals amb tecnologia full-frame i amb pantalles Neo QLED de 8K, i amb les vitrines virtuals que ens mostraran d’una manera dinàmica i amb alta qualitat el contingut exposat que, fins ara, ha estat sempre estàtic. Això sense oblidar tampoc la possibilitat de generar hologrames de les pròpies peces d’art o, fins i tot, incorporar pantalles transparents que tan bon punt et desitjaven un bon any nou com et mostraven les tarifes i horaris del museu.






En definitiva, uns pavellons on tot són superfícies per a projectar rètols, anuncis publicitaris…. destinades al retail marketing o, fins i tot, en formes increïbles com la hindú Lango, enguany promotora de l’esdeveniment, que duia una cascada virtual.
I, per la seva banda, Creston presentava també un espai immersiu tàctil i interactiu, així com les últimes tendències en projecció de vídeomappings lumínics al damunt d’escultures i quadres amb relleu creats amb impressores 3D.
Mentre que, un any més, Blackmagic Design va muntar un gran estand de demostració de taules de so, de taules de mescla, de llums… i també un plató de cinema a on aquells que ho desitjaven podien familiaritzar-se amb les noves càmeres de URSA Cine 12K (que també tenen la capacitat de gravar amb 17K) i que, recentment, s’han aprovat per part de NetFlix.
En el marc del congrés, també s’han realitzat els ISE Tech Tours, una mena de visites guiades a alguns dels centres digitals i experiències immersives que existeixen a Barcelona com, per exemple, el Museu del Barça, l’hospital de Sant Pau o els estudis de Mediapro. Dimecres es va visitar el White Rabbit Off-Museum, ubicat al Passeig de Gràcia, que reinterpreta 10 mites típics de la cultura catalana. En aquest sentit, en destaca l’experiència immersiva sobre el Modernisme i l’espectacle d’aigua i llum de Tom Karr de les fonts de Montjuïc, creat per Onionlab. A més, també PlayModes i la sala Razzmatazz preparen una experiència sonora i visual que no deixa ningú indiferent. El museu també té un espai dedicat a les creacions que han marcat tota una època de la mà de la Fura dels Baus, un espai amb ulleres virtuals sobre els castellers, la llegenda de Sant Jordi i els correfocs dels estudis SeedXR i, per últim, la reinterpretació del foc amb la intervenció lumínica dels Vitamin Studio.






Uns Tech Tours que també van fer aturada al festival Llum Barcelona un dia abans de la seva inauguració oficial, per tal de mostrar als congressistes algunes de les intervencions lumíniques i sonores més impressionants de la mostra. Així doncs, la ruta va iniciar-se al Disseny Hub, el museu del disseny de Barcelona, amb la projecció a la façana lateral del museu de la creació “Gènesi IA”, de Joan Fontcuberta, feta amb imatges generades amb IA que il·lustren aquest episodi de la Bíblia mentre plantegen a l’espectador una dicotomia entre el “Bé” i el “Mal” creat per la pròpia espècie humana. Tot plegat, amb l’acompanyament d’uns àudios que reprodueixen uns loops en un total de 14 idiomes a on les traduccions també estan fetes amb IA.
I uns quants metres més enllà, al recinte del MUHBA Oliva Artés de Poblenou, va poder-se visitar la creació “Tènue llum retroactiva” de la mà del seu autor, el cineasta Isaki Lacuesta. Un joc entre miralls, llums i reflexos que desafien la percepció del temps fent que els cossos dels espectadors es desdoblin i que les imatges es projectin amb uns segons de retard.
Finalment, es va anar fins al Parc del Centre per estirar-se a unes hamaques que permetien gaudir de l’última creació de PlayModes Studio, “Astres”, una projecció làser directament al cel que, amb el permís de la torre de control de l’Aeroport del Prat, permetia visualitzar la ubicació al cosmos de gegants taronges, astres i constel·lacions de tota mena.



Una sèrie d’innovacions audiovisuals que ens fan qüestionar on són els límits de la tecnologia i de la realitat virtual multiusuari amb aquest perfeccionament de les tècniques que fan que cada cop s’assembli més al nostre món real. Un congrés que ha estat molt marcat per la irrupció de la IA i que planteja tot un reguitzell de dubtes sobre l’ús real d’aquesta intel·ligència, els seus perills i la possibilitat que acabi comportant la reducció de molts llocs de treball. El futur, ara per ara, és una incògnita i el que és evident és que la tecnologia avança més de pressa que la legislació que la regula. Veurem, doncs, si tots aquests avenços increïbles acaben canalitzant-se cap als usos adequats o si ens acaben generant algun inconvenient.
Fes el teu comentari