Les confraries de pescadors de l’Ebre i Tarragona s’han aliat amb la Cambra Arrossera del Montsià per introduir de forma pionera caixes de peix fabricades utilitzant clofolla d’arròs, que permetran reduir considerablement l’ús de plàstics i millorar les condicions de conservació de les captures. A partir de l’ús de l’Oryzite, un material biocompost elaborat amb aquest subproducte orgànic, es vol reduir l’ús plàstics al voltant del 20% i disposar d’envasos amb un millor aïllament tèrmic respecte els actuals.
De fet, el disseny i composició adequats de les caixes de peix és un dels eterns maldecaps que el sector pesquer de la costa de l’Ebre i de Tarragona arrossega des de fa força anys. Després d’utilitzar pesades caixes de fusta de fins a dotze quilos, es va passar a l’ús de porexpan, que encara usa el sector de l’encerclament, i les actuals fetes de plàstic de color blau, i que poden portar fins un màxim de deu quilos de peix.
La necessitat d’adaptar aquests elements a les exigències de la normativa europea, que preveu eliminar l’ús del plàstic i promoure la reutilització a partir de 2030, ha estat un dels principals motius que ha impulsat el canvi. Però també, segons ha remarcat el president de la Confraria de Pescadors de Sant Carles de la Ràpita i de la Federació de Confraries de Pescadors de la demarcació de Tarragona, Eusebi Rosales, la necessitat de dotar els professionals del mar de caixes més ben preparades per conservar i transportar el peix.
El projecte d’economia circular, amb el suport del Departament d’Agricultura, arrenca amb vocació d’arribar a la resta de ports catalans, espanyols i europeus. El primer prototip a escala es presenta aquest dimecres a la fira Seafood.
Fes el teu comentari