S’està produint en moltes ciutats mundials una autèntica revolució sota el paraigua del projecte Transició. Fundat pel científic Rob Hopkins fa 18 anys, cada vegada més ciutats s’uneixen a aquesta nova manera d’afrontar el futur. Hi ha ciutats i pobles que s’han unit a Transició en més de 50 països del món. El PSC d’Amposta advoca per aquest model econòmic i social que promou la col·laboració entre els habitants de les ciutats i potència el comerç local i els productes de proximitat.
El projecte Transició s’adapta a cada població, segons la seva forma de vida, la seva economia, el seu clima i les seves necessitats. Amposta reuneix unes condicions ideals perquè la seva aplicació pugui ser un èxit i seria una de les primeres poblacions d’Espanya on es posaria en pràctica, podríem liderar un nou model de ciutat i col·locar-nos en l’avantguarda del progrés sostenible.
Un dels exemples més reeixits del projecte Transició és la ciutat de Lieja, a Bèlgica. Amb una població pròxima als 200.000 habitants, Lieja és l’exemple viu que un altre tipus de creixement econòmic i d’organització de la societat no només és possible, sinó que és necessari. El primer pas que va donar Lieja va ser la creació d’un cinturó alimentari. Amb terres privades i públiques es va dissenyar un sistema agrari perquè Lieja no només fos molt més autònoma alimentàriament, sinó perquè els agricultors obtinguessin preus més justos i els consumidors paguessin menys per uns productes de proximitat d’altíssima qualitat. En l’actualitat existeixen més de 56 entitats entre comerços i productors alimentaris, alguns d’ells elaboradors de les matèries primeres, associats als projecte a Lieja. El creixement econòmic del sector primari ha estat molt gran, arrossegant a altres sectors productius.
Però el cinturó alimentari només va ser el principi, s’han anat unint altres iniciatives col·laboratives dels ciutadans, assessorats i secundats pel seu ajuntament, que han fet créixer els projectes. Entre altres fites s’ha aconseguit l’autosuficiència energètica, la renovació del transport públic per un sostenible i més econòmic, l’augment d’habitatge assequible, i una ciutat més verda i molt més habitable. I tot això s’està aconseguint sense renunciar a gairebé res i provocant un augment de la renda dels seus veïns, no sols gràcies al creixement de petites empreses i comerços, sinó també a l’estalvi que suposa aquest model econòmic.
Amposta no pot continuar liderant la despesa d’aigua pública a Catalunya, amb una pèrdua en la seva xarxa de més del 60% del preuat líquid. Ni ser famosa per la seva falta de zones verdes i d’esbarjo. Hem de canviar la dinàmica de la ciutat, tornar a il·lusionar als seus ciutadans amb un projecte global que impliqui a la major part de la seva societat. Des del PSC d’Amposta ens comprometem a liderar aquest canvi, que ha de ser transversal i en el qual s’han d’implicar, molt especialment els joves.
*ANTONI ESPANYA, biòleg i militant del PSC
Fes el teu comentari