• Inici
  • Qui som?
  • Anuncia’t
  • Contacte
Marfanta
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ
No Result
Veure tots els resultats
Marfanta
No Result
Veure tots els resultats
Home Diàleg

‘Menos mal’, per Anton Monner

per Opinió
18 de maig de 2025
Reading Time: 5 mins read
0 0
0
‘El despoblament rural’, el nou llibre d’Anton Monner amb les claus per revertir la situació

Anton Monner.

És una expressió castellana molt introduïda al català col·loquial i usada habitualment perquè és expressiva i fàcil de comprendre, com altres castellanismes o anglicismes que s’han vulgaritzat en el nostre parlar. En el meu article d’avui esmentaré “el menos mal” que en català té la traducció correcta de “encara sort que” usada per un àrbitre de futbol en una jugada polèmica en el darrer partit del Barça Madrid. Va ser quan Fermin va marcar el cinquè gol i van haver unes mans involuntàries quan havia pres la pilota al defensa madrileny, el qual li va tornar a prendre però el barcelonista a la fi la va controlar, va avançar de cara a porteria i va fer el cinquè gol barcelonista que es va invalidar perquè el VAR va advertir les mans esmentades. A un dels àrbitres li va sortir del cor, “MENOS MAL… que podemos anular el gol”, expressió desafortunada per aquell que ha de ser imparcial quan arbitra un partit de futbol. I quedava clar perquè la derrota dels madrilenys resultava més ruïnosa per 5 que per 4 gols quan desitjaven que el Barça perdés, legal o il·legalment, ja que pocs minuts abans s’havien produït unes mans a l’àrea madrilenya d’un dels seus defenses d’una pilota que anava a gol i el VAR va dictaminar que no era penal.

D’aquest “menos mal”, els castellans fa segles que se’n serveixen, quan es tracta de Catalunya. Potser des l’any 1412 al Compromís de Casp, quan es va elegir un rei de Dinastia castellana dels Trastàmara per la Corona d’Aragó i no el català, comte Jaume d’Urgell. I continuà quan un dels seus descendents, Ferran es va casar amb l’Isabel, dita la Catòlica i els territoris catalans de la Mediterrània ja foren dominats per Castella.  I quan Pau Claris, 94è President de la Generalitat, va proclamar la República sota la protecció  de França l’any 1640, i “menos mal” que al cap d’unes setmanes moria enverinat, tornant Catalunya a ser dominada per Castella, després d’haver pronunciat el discurs que deia: “Castella, superba i miserable, no aconsegueix un petit triomf sense llargues opressions…”, quan les tropes castellanes del Conde-duque de Olivares ocupaven Catalunya a sang i foc. O “el menos mal” quan els representants de Felip IV van regalar als francesos Catalunya Nord, al Tractat dels Pirineus, l’any 1659, sense reunir les Corts catalanes ni advertir-ho al Consell General, “com a càstig simbòlic contra les reivindicacions catalanes d’afirmació de la voluntat i sobirania catalana, per damunt de la castellana o la francesa”. O “menos mal”, quan regalaren als anglesos Gibraltar i Menorca, a canvi que deixessin de donar suport a les armes catalanes l’any 1713, durant la Guerra de Successió, acabant-se amb la presa per Felip V de Barcelona i el amb el Decret de Nova Planta on imposaren la llengua castellana, eliminaren les institucions polítiques catalanes que venien funcionant des del segle XIII, tancaren les universitats, i imposaren tributs i lleis castellanes a Catalunya. Com l’àrbitre de futbol, pensen “Menos mal” que els catalans els fem caure a la trampa i a cada bugada perden un altre llençol!

Anunci

Aquesta és la persecució que els catalans hem patit durant segles, més o menys dissimulada, tractant-nos com una colònia, envaint el nostre territori, imposant les seves lleis, servint-se en alguns moments de dictadors com Primo de Rivera o Franco, amb cops d’estat i milions de morts, i amb l’afusellament del president Companys, elegit pel vot popular i imposant-nos una monarquia corrupta durant varies generacions, expulsada per voluntat expressada pel poble i imposada novament per la signatura d’un colpista sense haver preguntat a la ciutadania si s’acceptava o no. Així, doncs, sempre existeix “el menos mal” perquè tenen la força de les armes, la força de la justícia i la força dels governs siguin autocràtics o democràtics.

Vet aquí i “menos mal” que en la democràcia actual, quan no és per la força de les armes ho és per la força de la justícia, i poden anul·lar un Estatut aprovat pel Parlament català i pel Parlament espanyol, amb un recurs imposat per un partit polític, i com a conseqüència del qual van arribar l’emprenyament dels catalans i sortírem al carrer a protestar més de 2 milions i mig. I “menos mal” que es va acabar amb milers de “piolins” desplaçats d’Espanya per reprimir-nos i uns jutges que anticipadament sabien les sentències a aplicar “por el bien de todos los españoles”, que havien d’empresonar els nostres polítics,  havien d’espiar els seus telèfons, havien de fabricar falses proves contra ells per poder-los acusar d’actes fraudulents no comesos, amb la complicitat de la “policia patriòtica”, podent maquinar les eleccions catalanes publicant a les portades dels diaris de Madrid les invencions dels diners que els nostres polítics tenien a l’estranger i inclús guanyant les eleccions a Barcelona els sobiranistes, als despatxos de Madrid del PP i del PSOE, acordaren nomenar Collboni alcalde. Son “molts menos mal” que sempre actuen per una raó o altra contra Catalunya!

I així a Madrid s’inverteixen el doble dels diners aprovats als pressupostos generals de l’Estat i a Catalunya mai s’arriba a la meitat. L’espoli fiscal es continuat de fa molts anys. Els jutges poden imposar el castellà a les nostres escoles i el PSOE pot fabricar Pacte Nacional per la Llengua, sense tenir en compte el principal sindicat d’ensenyants, ni l’ANC o la presència a la signatura dels presidents de l’Òmnium i Plataforma per la Llengua, ni disposar de pressupostos, moquejant-nos i fotent-se’n. O el desastre dels trens de rodalies perdent-se milers d’hores de feina, les obres publiques estan parades i del “finançament singular” ja no se’n parla més.

El “Menos mal” és l’escàndol continuat de fa segles i continua. Catalunya seria massa rica si fos tractada per un igual que la resta dels territoris. Però no; prefereixen tractar-nos com una colònia i fer-nos “callar” perquè ara, segons diuen, hem entrat en un “oasi” de tranquil·litat, malgrat que ens segueixin perseguint, maltractant, espoliant i obligant a “obeir” incondicionalment. El Barça n’és un exemple però les escopetades sempre van dirigides des de segles indignament contra nosaltres i ara per un “govern de tots” que son els escolans del PSOE del 155 i de les promeses que no arriben i continuen els enganys.  

*ANTON MONNER, cronista de Gandesa

Tags: Anton MonnerOpinió

Anunci

Related Posts

‘La Costa de Tarragona i l’Ebre, la feina feta els darrers sis anys’, per Antoni Espanya
Diàleg

‘Amposta en Transició’, per Antoni Espanya

fa 8 hores
Matemàtiques recreatives dominicals (84)
Diàleg

Matemàtiques recreatives dominicals (84)

fa 8 hores
‘Si vis pacem, para bellum – Si vols la pau, preparat per a la guerra’, per Diana Valimanya
Diàleg

‘Pepe Mujica i la veritat incòmoda dels éssers humans’, per Diana Valimanya

fa 9 hores
‘El Col·lapse’ per Jesús Gellida
Diàleg

‘El Col·lapse’ per Jesús Gellida

fa 1 setmana
‘L’opa del BBVA al Banc Sabadell perjudica Catalunya’, per Anton Monner
Diàleg

‘L’opa del BBVA al Banc Sabadell perjudica Catalunya’, per Anton Monner

fa 1 setmana
‘La monarquia: luxe, censura i privilegis a costa del poble’, per Diana Valimanya
Diàleg

‘Cap i cor per al territori!’, per Diana Valimanya

fa 1 setmana
Matemàtiques recreatives dominicals (83)
Diàleg

Matemàtiques recreatives dominicals (83)

fa 1 setmana
‘Tots van perdre, però alguns van tornar’, per Diana Valimanya
Diàleg

‘Tots van perdre, però alguns van tornar’, per Diana Valimanya

fa 1 setmana
‘La Costa de Tarragona i l’Ebre, la feina feta els darrers sis anys’, per Antoni Espanya
Diàleg

‘Guanyar, guanyar, guanyar….i tornar a guanyar’, per Antoni Espanya

fa 2 setmanes
Veure més

Fes el teu comentari

Facebook Twitter Instagram Youtube

QUI SOM?

Marfanta

Marfanta.com és el diari digital de les Terres de l'Ebre, a la xarxa des del 2005. Altres mitjans del grup Doble Columna són Canal 21 Ebre i el periòdic mensual Cop d'Ull.

ÚLTIMS ARTICLES

  • ‘Amposta en Transició’, per Antoni Espanya
  • Matemàtiques recreatives dominicals (84)
  • ‘Menos mal’, per Anton Monner

Categories

  • Actualitat
  • AGÈNCIES
  • CONTINGUT ESPECIAL
  • CONTINGUT PATROCINAT
  • Creació
  • Diàleg
  • Especial 28;-D
  • Fotonotícia
  • General
  • Pantalla Completa
  • Xalera Còmics

© 2019 Marfanta.com - Avís legal - Política de cookies - Made with ❤ by Incubalia.

Benvingut un altre cop!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

La teva privacitat ens importa

Per oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com ara galetes per emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. Donar el consentiment a aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com ara el comportament de navegació o identificadors únics en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament determinades característiques i funcions.

Funcional Always active
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense una citació, el compliment voluntari per part del vostre proveïdor de serveis d'Internet, o registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només amb aquesta finalitat no es pot utilitzar normalment per identificar-vos.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Mostra les preferències
{title} {title} {title}
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ