L’Observatori de l’Ebre ja es prepara per a l’eclipsi solar total que es preveu per al pròxim 12 d’agost de 2026. Un fenomen que només succeeix al territori un cop cada més de cent anys, i serà visible per complert a bona part de les Terres de l’Ebre. El seu director en funcions, David Altadill, explica la importància de no visualitzar l’eclipsi a ull nu, i per aquest motiu, des del centre es farà pedagogia. Posteriorment, servirà per fer un estudi científic exhaust.
Es preveu una alta presència de turisme astronòmic. Per aquest motiu, des del Govern de la Generalitat, s’ha creat una comissió entre diferents departaments. La funció és poder disposar d’un pla integral davant d’aquesta situació astronòmica excepcional al sud de Catalunya.
Es preveu que la Lluna passi entre la Terra i el Sol, i el tapi per complert sobre les 20:30 hores, creant una corona fosca durant poc menys d’un minut i mig, preferentment visible, i el dia es convertirà en nit. Sent estiu, el capvespre s’avançarà.
L’últim eclipsi solar total al territori es va poder veure el 30 d’agost de 1905, data oficial de la inauguració de l’Observatori de l’Ebre a Roquetes.
Fes el teu comentari