• Inici
  • Qui som?
  • Anuncia’t
  • Contacte
Marfanta
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ
No Result
Veure tots els resultats
Marfanta
No Result
Veure tots els resultats
Home Diàleg

Els talls d’electricitat al sud de les comarques de Tarragona

per Anton Monner
17 de gener de 2021
Reading Time: 4 mins read
0 0
0
Els talls d’electricitat al sud de les comarques de Tarragona

Anton Monner a l'edat de nou anys, al terrat de la casa familiar a Gandesa, durant la nevada del 1953. // CEDIDA.

La nevada ha estat singular per aquestes comarques del sud de Catalunya. Només recordo una nevada molt forta que s’hi podia semblar. Era l’any 1956 quan a Gandesa es van arribar a concentrar 35 centímetres de gruix de neu, mentre que aquesta ha estat de 51. A Gandesa, hem tingut talls de llum insignificants. Però no va ser així a molts pobles d’aquestes comarques, alguns dels quals no han disposat de subministrament gairebé per tot un dia. I això és incomprensible; la Terra Alta produeix tanta electricitat eòlica com per abastar tots els domicilis de la província de Tarragona i encara en sobra un 15%. Les comarques veïnes també en son productores, sobretot de procedència nuclear d’Ascó i de Vandellòs, sumades a altres provinents també dels molins de vents i d’energia solar que creix de forma exponencial. 

Malgrat aquesta gran riquesa productiva d’electricitat, aquestes comarques pateixen greus deficiències de subministrament. I com a conseqüència de les fortes nevades molts pobles se’ls ha tallat la llum quan resulta imprescindible per sobreviure, com altres serveis essencials; abastament d’aigua, atenció sanitària o aliments. Sense electricitat tot es para i sobretot, la calefacció de les vivendes, quan la població que hi viu és de les més envellides de Catalunya i la necessiten per escalfar-se. Algunes línies de conducció son antigues i amb una ventada, una nevada, una glaçada, una gebrada o una forta pluja, es destrueixen per no haver-les restituït. I així s’han patit tallades de moltes hores a Caseres, Arnes, Capçanes o Falset. Ara, l’any 2021, ja no és explicable que Caseres de menys de 200 habitants es quedi sense subministrament, però resulta intolerable que Falset, capital de comarca, hagi patit tantes hores sense llum. És veritat que el risc zero no existeix mai. Amb instal·lacions modernes i adequades també pot sobrevenir una avaria, però quan tants cops recau el problema sobre les mateixes comarques,  resulta insultant pels seus habitants. 

Anunci

I tot això per què succeeix? La contesta és fàcil; on hi ha pocs vots, els polítics només se’n recorden al moment de demanar-nos que la papereta que hem de dipositar a l’urna ha de ser la del seu color.“És el peix que és mossega la cua”. Paguem la llum igual que a la gran capital malgrat ser-ne els productors. Paguem igual de transport quan resulta que la llum la tenim a casa. A més patim altres deficiència de comunicacions o d’assistències com acaba de denunciar el Sr. Jordi Just, president de la Cambra de Comerç de Reus a diferents mitjans de comunicació. Tot plegat resulta ser una greu incongruència que només és pot produir per l’oblit dels governs de Madrid i de Barcelona. Els serveis es van degradant i no se’n construeixen de nous, i els existents tampoc es reparen adequadament. 

L’autor de l’article, amb tres anys, durant una nevada a Gandesa l’any 1947.

Tenim a les Terres de l’Ebre les línies ferroviàries R-15 i R-16, que durant anys, les avaries s’han reposat al mínim i trams que podrien circular els trens a 130 per hora no poden sobrepassar el 30 per perill de descarrilament. I així els ciutadans que vivim i subministrem d’electricitat els combois ferroviaris disposem d’un servei de meitat del segle XX. Per viatjar de Riba-roja o Ulldecona a Barcelona costa més de 2 hores i mitja, igual que l’any 1950 i en canvi de Barcelona a Madrid amb l’AVE, costa el mateix quan el segle passat necessitava 12 hores. La variant de Gandesa, aprovada l’any 1995, no s’ha construït. Aquest exercici, s’han aplicat 200.000 euros per iniciar el projecte als pressupostos generals de l’Estat que l’any 2012 va caducar obsolet per quedar-se durant anys als calaixos de Madrid. I l’exemple més escandalós el tenim quan una indústria de 150 treballadors d’origen alemany, l’Ajuntament de Gandesa li va regalar els terrenys per instal·lar la fàbrica al seu polígon industrial i no es va poder muntar per manca de fluït elèctric. La pressa de pèl és de grau superlatiu.  

Som comarques de regressió demogràfica i econòmica des de fa molts anys i els polítics vénen a dir-nos que ens estimen, ens venen “rodes de molí” i com els pressupostos de Madrid mai arriben, quan reclamem, es justifiquen dient que la promesa no és culpa seva. I les companyies elèctriques no fan res, o poc, per solucionar els problemes  malgrat que els seus enormes beneficis els extreuen de comarques com aquestes que son excedentàries en fabricació d’electricitat. La Terra Alta té 12.000 habitants i produeix electricitat per 800.000. I mentre expresidents del govern com Aznar o González, cobren d’aquestes companyies sous d’escàndol gràcies al regal “de les portes giratòries” sense moure ni un sol dit. Què en saben aquests senyors de nosaltres? Ells a cobrar, i nosaltres a patir i a callar!

L’any 1956 resultava explicable el talls de llum. Només havíem passat 16 anys de la guerra incivil, les importacions estaven tallades de l’exterior per al govern dictatorial de Franco, i la gent dels nostres pobles, sotmesos i resignats, havien preparat la llenya a l’estiu per escalfar-se a la llar de foc a l’hivern. Els governs s’hauran “de lligar les sabates ben lligades” per convertir les promeses en realitats i deixar-nos d’explicar “sopars de duro”. Hem de viure de realitats i no de promeses!

*ANTON MONNER és cronista de Gandesa.

Tags: Anton MonnerArnesAscóCapçanesCaseresDiumengeMRFEnergiaEnergia eòlicaFalsetGandesaHistòriaNuclearOpinióPrioratRibera d'EbreSocietatTerra AltaVandellòs

Anunci

Related Posts

‘El Col·lapse’ per Jesús Gellida
Diàleg

‘El Col·lapse’ per Jesús Gellida

fa 8 hores
‘L’opa del BBVA al Banc Sabadell perjudica Catalunya’, per Anton Monner
Diàleg

‘L’opa del BBVA al Banc Sabadell perjudica Catalunya’, per Anton Monner

fa 8 hores
‘La monarquia: luxe, censura i privilegis a costa del poble’, per Diana Valimanya
Diàleg

‘Cap i cor per al territori!’, per Diana Valimanya

fa 8 hores
Matemàtiques recreatives dominicals (83)
Diàleg

Matemàtiques recreatives dominicals (83)

fa 8 hores
‘Tots van perdre, però alguns van tornar’, per Diana Valimanya
Diàleg

‘Tots van perdre, però alguns van tornar’, per Diana Valimanya

fa 3 dies
‘La Costa de Tarragona i l’Ebre, la feina feta els darrers sis anys’, per Antoni Espanya
Diàleg

‘Guanyar, guanyar, guanyar….i tornar a guanyar’, per Antoni Espanya

fa 5 dies
La CUP Tortosa reclama treballar per a la remunicipalització de l’Empresa d’Aigües
Diàleg

‘Aigües de Tortosa, 15 anys de fracàs convergent’, per Selene Alberich

fa 6 dies
Més aerogeneradors per a la Terra Alta: promouen dos centrals eòliques amb 21 torres entre Batea i la Pobla de Massaluca
Diàleg

‘Quina falta fa la llum i la obscuritat de les causes!’ per Anton Monner

fa 1 setmana
Matemàtiques recreatives dominicals (82)
Diàleg

Matemàtiques recreatives dominicals (82)

fa 1 setmana
Veure més

Fes el teu comentari

Facebook Twitter Instagram Youtube

QUI SOM?

Marfanta

Marfanta.com és el diari digital de les Terres de l'Ebre, a la xarxa des del 2005. Altres mitjans del grup Doble Columna són Canal 21 Ebre i el periòdic mensual Cop d'Ull.

ÚLTIMS ARTICLES

  • ‘El Col·lapse’ per Jesús Gellida
  • ‘L’opa del BBVA al Banc Sabadell perjudica Catalunya’, per Anton Monner
  • ‘Cap i cor per al territori!’, per Diana Valimanya

Categories

  • Actualitat
  • AGÈNCIES
  • CONTINGUT ESPECIAL
  • CONTINGUT PATROCINAT
  • Creació
  • Diàleg
  • Especial 28;-D
  • Fotonotícia
  • General
  • Pantalla Completa
  • Xalera Còmics

© 2019 Marfanta.com - Avís legal - Política de cookies - Made with ❤ by Incubalia.

Benvingut un altre cop!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

La teva privacitat ens importa

Per oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com ara galetes per emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. Donar el consentiment a aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com ara el comportament de navegació o identificadors únics en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament determinades característiques i funcions.

Funcional Always active
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense una citació, el compliment voluntari per part del vostre proveïdor de serveis d'Internet, o registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només amb aquesta finalitat no es pot utilitzar normalment per identificar-vos.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Mostra les preferències
{title} {title} {title}
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ