Cinc dies després de l’esclat per la polèmica per l’anunci del monument franquista al programa de festes de la Cinta, el Corembe ha emès un comunicat en què reivindica el seu dret a la llibertat d’expressió. Segons l’entitat, van complir “tots els requisits per ser al programa oficial de festes”, tot i que el govern de Tortosa ha afirmat després que no va fer cap encàrrec a cap empresa, i que per tant no podia supervisar la publicitat que hi apareix. De fet, el mateix regidor de Festes, Domingo Tomàs, ha dit que l’anunci del Corembe al programa de la Cinta era “inadequat”, i que no han autoritzat altres activitats que l’entitat pretenia realitzar durant la fira Expoebre o en el marc de la Festa del Renaixement.
Segons el Corembe, l’anunci “en cap cas pretén fer exaltació o apologia d’ideologia política alguna”, ja que l’entitat està formada per persones de diferents sensibilitats, amb l’única intenció de garantir la preservació del monument com a part del “patrimoni cultural tortosí”. “Totes les veus que pretenen silencionar-nos i fer-nos fora del programa de festes estan mostrant una actitud de censura i antidemocràtica envers nosaltres”, afirmen des del Corembe, que hi afegeix que tenen “dret a la llibertat d’expressió”.
Tot i així, també demanen respecte als polítics de la ciutat que han criticat la inserció de l’anunci de Corembe i Tortosins pel Monument al programa de la Cinta. A més, també adverteixen que hi ha un equip d’advocats que estudien accions legals contra les persones que, “fora de la legalitat”, facin comentaris calumniosos o injuriosos en contra del Corembe. Un argument que algun advocat proper al Corembe ha posat damunt de la taula després que la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes digués que estudien denunciar l’entitat davant de la Generalitat, per “apologia del franquisme”.
En el mateix comunicat, el Corembe torna a defensar el resultat de la consulta del maig del 2016, en què va guanyar l’opció de mantenir el monument i impulsar-ne la seua reinterpretació, que el govern de Ferran Bel no va complir. Uns resultats que les eleccions municipals del 2019 van deixar sense efecte, ja que només el regidor de Ciutadans, Miquel Albacar, ha votat al ple de l’Ajuntament en contra de la descatalogació del monument franquista i del seu desmantellament, tal i com ha previst la Generalitat. De fet, va ser un recurs del Corembe el que va aturar les obres per retirar el monument, al juliol del 2021.

Fes el teu comentari