Abans que s’aixequés el teló, amb un amic que es dedica a l’enologia comentàvem que l’òpera i els vins es poden gaudir sense entendre del tot, si estan ben fets i t’emocionen… I la sala gran del teatre auditori Felip Pedrell va ser l’escenari, este dissabte al vespre, d’una emocionant representació de l’òpera infantil ‘Brundibar’, a càrrec dels alumnes de l’Escola i Conservatori de Tortosa. Més encara, quan saps l’origen i el significat de l’òpera de Hans Krása sobre un llibret en txec d’Adolf Hoffmeister.
Escrita cap al 1938, va ser estrenada el 1941 a l’asil jueu de Praga, en secret i sense la presència del seu autor, que ja havia estat deportat. Després de la seua deportació, Hans Krása va haver de tornar a escriure la partitura, perquè els nazis no li havien permès agafar-la. En el camp de concentració, entre 1942 i 1944, l’òpera va ser representada unes 55 vegades, per donar una sensació de normalitat als nens deportats. De fet, en una pel·lícula propagandística, rodada al camp de concentració de Theresienstadt, els nazis van utilitzar un fragment de l’òpera per intentar enganyar espectadors, fent veure que allà els deportats hi vivien amb totes les comoditats possibles. Però la realitat és que, poc després d’això, Hans Krása i la majoria dels que hi intervenien van ser assassinats al camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau. Redescoberta als anys 80, ‘Brundibar’ es representa avui en dia per commemorar els infants que van morir víctimes de l’Holocaust.
I és que l’òpera ‘Brundibar’ es desenvolupa com una faula protagonitzada per dos xiquets i uns animals que s’enfronten a un malvat organista de carrer, qui simbolitza Hitler, perquè vol dominar la ciutat. Finalment guanyen els protagonistes, una victòria que representa el desmantellament del Tercer Reich, així com l’esperança i l’anhel de llibertat del poble jueu. Perquè, com deien els xiquets i els animals en l’himne final, si cantem tots junts, mai més tindrem por.
La direcció dels cors va anar a càrrec de Paula Martí, Anna Vidal i Joan Granero. La direcció musical, a càrrec de Sergi Costes, i l’escènica, de Mireia Andreu. La directora vocal, Cecília Aymí, ha explicat que els intèrprets han viscut esta experiència artística amb molta emoció i respecte, per la música i pel que ha simbolitzat ‘Brundibar’ des de la seua estrena. La representació formava part de la Setmana d’Activitats de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació. Este dimarts al matí també es farà una segona representació per als xiquets i xiquetes de les escoles de Tortosa.

Fes el teu comentari