Tortosa ha tornat a obrir les portes del segle XVI. Fins diumenge, la XXVII Festa del Renaixement vol atraure desenes de milers de persones amb una programació renovada, que inclou un total de 87 espectacles i recreacions. L’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, ha sigut l’encarregat de pronunciar el pregó inaugural, tot reivindicant el lligam renaixentista entre els dos municipis. “El nostre ric patrimoni renaixentista ens ha unit en una abraçada cultural que travessa segles. Aquesta troballa ha encès una espurna de col·laboració entre les nostres viles”, ha dit Paz. “Juntes hem decidit posar en valor i protegir els tresors que el segle XVI ens va deixar”, ha afegit l’alcalde de Molins de Rei durant un acte que ha omplert la plaça de la Catedral, i que també s’ha pogut veure en directe per Canal 21 Ebre i per la Xarxa de Televisions Locals.
De la mateixa manera, el pregoner d’enguany també ha fet una crida a tots els catalans a “redescobrir” i “reivindicar” la riquesa del Renaixement. “Recordem també la importància de mantenir viu l’esperit renaixentista, un esperit de curiositat, innovació i unió. En un món on les veus negacionistes poden semblar sorolloses, el Renaixement ens inspira a continuar valorant i defensant el coneixement, la raó i la dignitat humana”, ha assenyalat Paz, que durant el seu discurs ha recordat els lligams de la baronessa Estefania de Requesens amb la ciutat de Tortosa, que visitava durant els seus freqüents viatges a la cort de València.
De fet, els ajuntaments de Tortosa i de Molins de Rei -que el proper 30 de novembre inaugurarà el Museu del Renaixement al Palau de Requesens- han confirmat que impulsaran una ruta turística que connectarà les ciutats catalanes i també de la resta de l’Estat amb elements patrimonials, materials o immaterials, de l’època renaixentista. “Creem sinergies amb aquells municipis que ens uneix un passat comú, treballem conjuntament perquè els visitants gaudeixin de la història i l’arquitectura del Renaixement a través de la cultura local, dels museus, fires, festivals i esdeveniments culturals amb l’objectiu de potenciar i dinamitzar socioeconòmicament els municipis que s’integren en la ruta turística renaixentista”, ha manifestat l’alcalde de Tortosa i procurador en cap de la festa, Jordi Jordan, durant el seu discurs.
Segons Jordan, la Festa del Renaixement “és un aparador de la ciutat i un referent en l’àmbit de festes de recreació històrica no només de Catalunya, sinó que del conjunt de l’Estat i Europa”. I és que la Festa del Renaixement està declarada Festa d’Interès Turístic Nacional i Festa Local d’Interés Turístic de Catalunya. Per la seua banda, el regidor la Festa del Renaixement, Víctor Grau, ha destacat que el programa inclou un centenar de propostes diàries, una oferta que és una oportunitat per mostrar als visitants els múltiples atractius de la ciutat. “Renovem continguts amb una quinzena d’espectacles d’estrena, més activitat al carrer, més freqüència de programació. Fem una festa més amable, sostenible i inclusiva”, ha manifestat Grau. Un total de 52 companyies participen en la Festa, 34 de les quals territorials i la resta d’àmbit estatal i internacional.
Durant quatre dies, Tortosa recupera l’esplendor del segle XVI, quan la ciutat era un dels centres culturals més rellevants al país, amb figures destacades com Cristòfol Despuig, cavaller que va participar en la vida política de la ciutat i que és reconegut per ser l’autor de l’obra referent de la prosa renaixentista catalana, ‘Los Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa’. Enguany coincidint amb el 450è aniversari de la seua mort, Despuig s’ha convertit en l’eix temàtic de la XXVII Festa del Renaixement. “Apostem per enfocar temàticament cadascuna de les edicions del Renaixement i aprofundir així en aspectes històrics, socials i culturals de l’època”, ha dit Jordan.
L’alcalde també ha fet referència a les jornades historiogràfiques dedicades a la vida i obra de Despuig, celebrades la setmana passada, i també a l’itinerari dedicat al cavaller tortosí, amb actes nous com ara la cerimònia d’anunci de prometatge entre Cristòfol Despuig i Mariana Curto, o espectacles com ‘Cartes a Despuig’, ‘El petit Despuig’ i l’art eqüestre en honor a la unió de les famílies Despuig i Curto. A més, enguany el portador de l’estendard de la Festa del Renaixement és l’historiador i filòleg Enric Querol, estudiós de la vida i obra de Despuig, que ha agafat el relleu del director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto.







Fes el teu comentari