Abans de recuperar l’entrevista voldria destacar tres aspectes molt importants d’aquest primer any d’alcalde Simó.
1. S’ha treballat en un clima de diàleg i respecte mutu que és, sense dubte, el millor camí per tirar endavant Amposta.
2. La plantació d’arbres com a element urbanístic primordial és un objectiu que tenim des de l’avda de la Ràpita i continua en aquesta tasca fins a plantar-ne a tots els carrers.
3. Confio en el suport de pares d’alumnes per a tenir més força envers la Conselleria d’Ensenyament i poder accelerar la construcció d’aquest nou centre.
Avui quaranta anys després aquesta forma de governar: diàleg, zones verdes, suport en la societat civil, és un exemple de com governar una ciutat i el nostre agraïment a la visió de futur que va representar.
El dia 23.5.83 va fer un any que es va posar en marxa el nou Consistori, encapçalat per En Josep Maria Simó Huguet, Arquitecte, Membre de l’Executiva del Partit dels Socialistes de Catalunya i, per damunt de tot, ampostí i català.
Quina va ser la primera preocupació a I ‘iniciar la seva tasca al davant deI ‘Ajuntament?
Un tema que ens preocupava molt des de la campanya electoral tant a mi com al grup socialista era la de canviar la política des de I ‘Ajuntament, deixant els enfrontaments que havien existit, per una altra de concertació evitant en el possible les friccions. Defensant cada grup la seva postura volíem evitar els enfrontaments personals.
Ens explica el que s’ha portat cap durant aquest any i els projectes per a més endavant
Molts carrers estan actualment molt malament i estem portant a terme seva reparació i el que es pretén és fer d’Amposta un poble habita-ble, bonic i que valgue la pena viure. Hem començat per fer una plantació d’arbres, que I ‘any vinent s’intensificarà.
Enguany hem fet ja dues places: la de Joan Miró i la de la Constitució, que de fet són senzilles… però del que es tracta és d’adequar el poble i la plantació d’arbres com a element urbanístic primordial. És un objectiu que tenim des de l’avda. de la Ràpita i continuar en aquesta tasca fins a plantar-ne a tots els carrers, que I ‘amplada ho permeti. Pensem que tot això donarà una imatge millor i més agradable del nostre poble.
Per altra banda, hi ha una sèrie d’obres públiques referents a clavegueres, asfaltat de carrers i d’aigües ien aquest sentit, s’han fet subhastes per a I ‘asfaltat del carrer Terol i la seva àrea, la zona del Carrer Murillo fins al Carrer Comerç (aquest últim en clavegueres). Després seguirem amb I ‘asfaltat del Raval dels Gemecs.
Com estarà la nova escola? Tindrem prou places per a cobrir la demanda escolar?
El nostre poble té necessitat d’una nova escola, però això és competència de la Generalitat. l’Ajuntament proporciona els terrenys que ja tenim Per una altra banda, confio en el suport de les Associacions de pares d’alumnes per a tenir més força envers la Conselleria d’Ensenyament i poder accelerar la construcció d’aquest nou centre.
El curs vinent els problemes escolars estaran resolts perquè es construiran 4 aules a I ‘Agustí Barberà per a pàrvuls i I nova aula al Soriano Montagut.
Però no ens hem de descuidar perquè a 2 anys vista ha d’estar fet el nou centre i aprofito des d’aquí una altra vegada per a fer una crida a totes les associacions de pares, juntament amb els professors i l’Ajuntament per a dur a terme les gestions que faran possible que aquest centre que tanta falta ens fa el tinguem de forma immediata, aquestes noves escoles estaran ubicades a la zona «Valletes».
Comentar que també tenim terrenys per construir una guarderia municipal.
I, referent a serveis socials, que em pot dir?
Un problema que ens preocupa molt tant a l’Ajuntament com a tota la societat és el de la droga. Aquests dies estem fent jornades d’informació per trobar la manera de pal·liar el problema, ajudar a les famílies que el pateixen trobant un camí perquè el jovent s’aparti d’aquest món. Una manera podria ser les associacions de tipus cultural juvenil com I’ associació Juvenil del Castell, un exemple a tenir en compte. S’ha de procurar que tinguin llocs on reunir-se i fomentar les activitats que els agradin; que es trobin a gust dins de la societat.
El problema és molt ampli i ha d’anar lligat,esports, activitats culturals… la societat s’ha d’obrir i donar sortida a fi que la joventut no se senti marginada i no agafi camins equivocats, un exemple és la compra del Castell per tenir locals o la creació del gabinet psicopedagògic.
Ens agradaria que ens parlés de la tan manipulada «Seguretat Ciutadana» que sembla que és una qüestió que està interrelacionada amb el tema droga.
Seguretat ciutadana és un tema complex perquè hem passat d’un règim dictatorial a una democràcia, i per això hi ha un canvi a tots els nivells: d’hàbits, de les forces de seguretat i fins i tot de la manera de combatre aquests problemes, per tant, ha d’haver-hi una nova adequació i en aquest sentit l’ajuntament ha organitzat una Junta de Seguretat, que està formada per representants de l’Ajuntament, de la Guàrdia Civil i de la Cambra Agrària per coordinar la tasca de millorar la seguretat ciutadana.
Això és una part, però hi ha altres vies que són les que apuntàvem abans: crear aquests llocs de reunió activitats i formació cultural en general. I si podem aconseguir que els joves s’interessin i estiguin il·lusionats, sempre serà millor que la via repressiva, a la que a mi m’agradaria no haver-hi d’arribar mai.
Esports. Sembla que l’esport local té molt d’apogeu. Em vaig quedar gratament impressionat el dia de l’esport local: 700 joves fent esport simultàniament a l’avinguda de la Ràpita.
Sempre que hi ha persones que organitzen alguna cosa penso que una tasca que dona tan magnífic fruit no es fa en un dia. Cal destacar que Amposta es donen les condicions idònies. Però no s’ha de llevar el mèrit al regidor d’Esports i a tots els que col·laboren per aconseguir aquests èxits.
El Consell d’Esports està treballant molt bé i prova d’això és la diada de l’esport tan magnífica que vam viure en dies passats. Quant a infraestructura esportiva s’estan fent diversos equipaments de molta importància per al futur de l’esport ampostí; el Poliesportiu que ens permetrà moltes i variades activitats d’esport com pot ser: Handbol, Bàsquet, hoquei …. i en fi tenir un lloc on practicar l’esport.
Després el gimnàs municipal, amb una participació de 400 persones que s’estan utilitzant. És I ‘únic poble de Catalunya —almenys que jo en tingui referencia— que té un gimnàs, corn el nostre i amb un nivell de participació tan alt.
Per un altre costat, s’estan potenciant tot el que són activitats de riu, i també està en projecte fer uns locals per magatzem i instal·lacions per al rem i vela. Ja tenim les subvencions demanades a la Generalitat.
En aquest moment per part de la Comissió de Ports s’està construint un nou «embarcadero» que facilita l’aprofitament turístic i esportiu del riu.
Com està el tema de la Sanitat?
Amposta com a capital de la Comarca del Montsià ha de tenir uns serveis de tipus sanitaris de Nivell 1 segons el mapa sanitari de la Generalitat. El que passa és que estem molt allunyats d’aquesta situació. De moment s’està acabant el Centre d’Assistència Primària (C.A.P.), però és totalment insuficient, per les necessitats d’Amposta i la Comarca del Montsià.
Nosaltres creiem que hem d’aconseguir l’Hospital de Nivell 1 i en aquest sentit estem treballant. El tema és difícil, però treballem amb il·lusió i ens agradaria molt aconseguir-ho.
Tenim el tema de la Clínica, qüestió delicada, però si tots ens esforcem en el diàleg i pensem en el que interessa a Amposta i a la nostra comarca per damunt de tot la «Clínica» podria ser l’embrió del futur Hospital d’Amposta.
Amposta com a capital de comarca?, i la Comarca del Montsià com a tal Comarca?
Que Amposta és la capital de la Comarca del Montsià no ho discuteix ningú. Amb altres alcaldes hem proposat la formació de la Mancomunitat de la Comarca del Montsià formada pels pobles més Sant Jaume que també vol estar inclosa en la nostra comarca. Repeteixo. Amposta és la capital de Comarca del Montsià, però no tenim ni els serveis ni els equipaments necessaris per a representar aquesta capitalitat i tenir l’atracció que això comporta. Això és el gran repte que tenim els ampostins i I’ Ajuntament, aconseguir-ho.
Hem de tenir el Centre Sanitari, el Jutjat de Primera instància, i el registre de la propietat (això ja ho tenim aprovat), delegacions de la Generalitat, etc.
Per una altra part, el nostre poble està molt integrat en el Delta de I’ Ebre que és una unitat geogràfica relativament nova formada per tots els pobles costaners des de L’AmetIIa de Mar fins a la Ràpita. Amb tots aquests pobles estem en vies de la formació d’un Patronat de Turisme que ens permeti intentar resoldre tots els problemes comuns que tenim: ecològic, turístic, carreteres del Delta, regressió del Delta, mosquits, etc. Per a Amposta és necessària aquesta relació amb els pobles del Delta pels problemes comuns i idiosincràsia similar que tenim.
MANEL MÉNDEZ és simpatitzant del PSC d’Amposta, net de Manolo Méndez que va ser responsable de comunicació de l’Ajuntament (1983-87), i col·labora en la recuperació històrica de l’alcalde Simó.
Fes el teu comentari