La portaveu de la CUP Tortosa, Selene Alberich, ha anunciat este dijous que al proper ple ordinari de l’Ajuntament, convocat per al 7 d’octubre, ha presentat una moció en defensa de la llibertat d’expressió i de suport a l’autor de la Santa Badana, l’ebrenc Josep Piñol, i el col·lectiu Konvent. L’obra organitzada i comissionada pel col·lectiu Konvent, formava part de la setena edició del Foro Cultura y Ruralidades, organitzat pel Ministeri de Cultura. Pocs dies després de la seua representació, segons la CUP, els cercles eclesiàstics locals van qualificar-la com una ofensa als símbols religiosos. “En un comunicat del Bisbat de Tortosa, el Capítol Catedral de Santa Maria, la Reial Arxiconfraria i la Cort d’Honor de la Mare de Déu de la Cinta, tot i un preàmbul on es defensava la llibertat d’expressió, acabava qualificant de burla i menyspreu la representació, dubtava del valor artístic de l’obra i denunciava que només volia ‘destruir els valors, els símbols i les tradicions de la comunitat'”, remarquen en una nota de la CUP.
Posteriorment, l’associació ultracatòlica Abogados Cristianos, ha presenta una denúncia al jutjat número 2 de Tortosa, que ha obert diligències prèvies. Així, Alberich ha volgut recordar que Abogados Cristianos “es tracta d’una associació ultraconservadora amb vincle amb partits d’extrema dreta com VOX”. Segons la portaveu cupaire, Abogados Cristianos acumula múltiples denúncies a artistes, el més conegut el cas contra Willi Toledo per “cagar-se en Déu”, i contra militants feministes com en el cas de la processó del “Coño Insumiso”. “Esta estratègia de persecució i assetjament a la llibertat d’expressió amb objectius antidemocràtics vol generar temor i autocensura, buscant en els jutjats el que no existeix en les lleis, ja que la majoria de les causes han estat arxivades”, ha assegurat Alberich.
A més, ha assegurat que la CUP vol anar més enllà de la polèmica d’una representació que no va agradar als sectors més conservadors de la ciutat. “El que volem defensar amb esta moció és que l’art i la cultura no hauria de ser objecte de persecució i censura. I que és bàsic per una societat democràtica protegir-la de les pressions de qualsevol institució i lobby”, ha afirmat Aberich, que ha afegit: “L’art i la cultura poden a través de la provocació obrir espais de debat i reflexió quem tot i que poden generar incomoditat, no haurien de ser motiu mai de persecució judicial”.
D’altra banda, Alberich ha lamentat també “la tebiesa amb què l’alcalde i la regidoria de Cultura van reaccionar als atacs contra l’obra, desmarcant-se al·legant que no havien participat en la programació de l’obra”. La cupaire ho qualificat l’acte de “poca valentia” i ha recriminat al govern que no siguessin ferms en la defensa de la llibertat d’expressió en “les manifestacions artístiques que es desenvolupen al nostre municipi i que han estat objecte d’assetjament i persecució per part de sectors reaccionaris”.
Fes el teu comentari