La sèrie de quatre reportatges ‘Les vides creuades de Campos Terré’, escrits per Gustau Moreno i publicats a MARFANTA els dies 24 i 31 desembre del 2023, s’ha endut el X Premi Terres de l’Ebre de Periodisme en la categoria Premsa i Digital. L’entrega va fer-se este divendres al vespre en un acte a la seu de la demarcació ebrenca del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que convocava els premis. El jurat, que estava format pels periodistes Sílvia Berbís, Toni Orensanz, Víctor Sorribes, Eva Vicens i Anna Ferràs, va decidir premiar ‘Les vides creuades de Campos Terré’ en considerar que la sèrie de reportatges era “una obra de recerca impecable, àmplia i complexa sobre la memòria democràtica i la repressió franquista local i territorial, per ser un treball exemplar de periodisme d’investigació documentat, basat en fonts i arxius inèdits, per refermar la feina periodística per completar episodis de les silenciades vivències de moltes famílies ebrenques”.
En concret, ‘Les vides creuades de Campos Terré’ es tracta de dos díptics de reportatges sobre el judici sumaríssim i l’afusellament de Sebastià Campos Terré, qui havia sigut director del diari republicà El Pueblo, identificat a Barcelona pel tortosí Antonio Faura Mayor i acusat pel folklorista Joan Moreira. En el primer reportatge es dona a conèixer també la historia de la seua filla, Victòria Campos Turón, i es descobreix que conservava un exemplar del llibre ‘Del folklore tortosí’ dedicat per Moreira al mateix Campos Terré. En el segon dels reportatges, el protagonista és el folklorista, i es parla amb el seu besnét per conèixer com va ser la Guerra Civil per a Moreira. El tercer reportatge se centra en les figures de l’antifeixista Joan Vilàs ‘Chaparro’, que havia detingut Moreira, i en Faura Mayor, el soldat que havia identificat i portat Campos Terré davant la policia franquista. Finalment, en l’últim dels reportatges, a més de Campos Terré, el protagonista indirecte és Josep Subirats Piñana, que va dirigir El Pueblo amb només 17 anys.
Durant el 2024, la investigació periodística sobre Campos Terré ha tingut continuïtat amb altres reportatges, com ara el quadrítpic ‘Les últimes petjades de Campos Terré’; ‘La memòria de Magdalena de Santiaguet, l’altra dona de Campos Terré’; la trilogia ‘El triangle maçònic de Campos Terré’; el díptic ‘Les altres morts de Campos Terré’, o els treballs dedicats a la mort de la seua filla Victòria Campos Turón; al seu tiet Victorià Casaprima Martínez, alcade republicà de Valls, o al seu amic ampostí Emili Vives, amb qui va estar empresonat al vaixell Manuel Arnús pels fets del 6 d’Octubre del 1934. De fet, es prepara la propera edició d’un llibre, amb altres materials inèdits. A banda, Moreno va pronunciar la conferència amb què l’Ajuntament de Tortosa va commemorar els 85 anys de l’afusellament de Campos Terré, i el proper 18 d’octubre, a partir de les 19.30 hores, farà una xerrada a Flix sobre Campos Terré i Magdalena de Santiaguet, amb motiu de les XVI Jornades de Patrimoni Històric.
D’altra banda, el jurat del X Premi Terres de l’Ebre de Periodisme també va atorgar el Premi Ebre Radiodifusió al podcast ‘Converses de Prop’, de la periodista Laia Viñas, publicat al mitjà AProp Ebre, “per ser una proposta original, per la recerca de personatges i veus, per donar una perspectiva global a partir de la mirada local i marcar agenda pròpia des del periodisme de proximitat, – tot lligat a un mitjà local de format multimèdia innovador”. De la mateixa manera, el Premi Ebre Audivovisual ha sigut per al programa televisiu ‘Ebrencs pel món’, del periodista Dani Gutiérrez, emès a Canal TE, “pel resultat meritori de l’adaptació d’un format reconegut, per assolir un complicat repte periodístic, molt ben resolt amb pocs mitjans per part de l’autor, per la gran tasca de producció, de fonts i de perspectives, per la qualitat visual aconseguida i l’impacte social generat”. Finalment, la segona edició de l’EcoPremi Terres de l’Ebre de Periodisme ha sigut per a Annabel Roda, autora del programa ‘El Delta del Ebro se hunde: SOS Cambio Climàtico’, emès pel podcast Carne Cruda, associat a ElDiario.es, “per la visió àmplia però descriptiva dels problemes de subsidència i regressió del Delta de l’Ebre, l’alta qualitat periodística i radiofònica, la diversitat de fonts i veus, i la perspectiva globalitzadora que fa de la situació en un mitjà d’àmbit estatal”.

Fes el teu comentari