La periodista tortosina Irene López va presentar dimarts el seu nou llibre, ‘Els Spin Doctors del Palau‘, a la Llibreria Ona de Barcelona. L’acte va ser presentat per David Madí, l’exdircom del president Artur Mas i va comptar amb un col·loqui entre el mateix expresident de la Generalitat i l’autora. El llibre és una recerca periodística de comunicació política que narra la història dels diferents gabinets de comunicació dels governs de la Generalitat de Catalunya, des dels temps de l’administració del president Tarradellas fins a l’executiu del president Puigdemont, per tal de descobrir les llums i les ombres d’uns coneguts i destacats casos de la “comunicació de crisi” dels diferents governs.
Així doncs, el llibre fa un repàs exhaustiu del retorn de l’exili de Tarradellas, del cas de Banca Catalana, de l’efecte de la sentència de l’Estatut, del 9-N, del referèndum de l’1-O, de la proclamació de la independència del 27-O, i de la situació dels exilis i de les presons. “L’objectiu d’aquest treball és demostrar que, sovint, al darrere d’un polític hi ha un nombrós equip de comunicació i d’estrategs que s’encarreguen de polir el seu missatge i de fer-lo creïble de cara a la ciutadania i als mitjans de comunicació”, explicava López.
I és que aquest treball va començar-se a coure al 2020 en forma de treball de final del grau de Periodisme que cursava l’autora a la Universitat Pompeu Fabra. Amb l’esclat de la pandèmia de la covid-19, la recerca no es va poder completar ni aprofundir de la manera esperada i, per això, al treball de final del màster ComPolin de la BSM-UPF, decidí ampliar la informació d’aleshores amb la incorporació d’una detallada anàlisi dels perfils dels community managers que s’han encarregat de la gestió del contingut de les xarxes dels líders polítics; uns estrategs de cirurgia fina, que no han fet més que ser un fenomen a l’alça des de l’aparició d’internet i amb l’auge de les xarxes socials. En aquest cas, s’estudia la comunicació a les xarxes socials de l’1-O, del govern del president Quim Torra i dels 100 primers dies de govern del president Pere Aragonès.

López assenyalava que “aquest és un estudi tant útil com necessari per a l’ideari de la comunicació política del nostre país, ja que, hem pogut documentar un seguit de fets històricament rellevants amb més precisió, per poder conèixer de primera mà quina va ser l’acció comunicativa interna i externa d’aleshores i quins spins hi havia al seu darrere”. En el seu torn, Madí explicava que “el llibre és molt recomanable perquè sobrepassa l’interès acadèmic, sobretot, amb les entrevistes als diferents responsables de comunicació perquè són entrevistes més relaxades, en profunditat, on es diuen coses molt rellevants per poder entendre ara l’actualitat política”.
Madí va destancar també l’explicació del “dark side” de la política mitjançant l’anàlisi de dues casuístiques ben recents, com l’error de meta comunicació d’ERC i l’excusa d’Íñigo Errejón de l’heteropatriarcat com a arma per tapar uns casos d’agressions sexuals a dins de Sumar, un partit que en fa bandera, precisament, del feminisme.
Pel que fa al posterior col·loqui, es van abordar temes com la digitalització i banalització de la política amb fenòmens com la irrupció de partits liderats per influencers o la incidència de la intel·ligència artificial a les campanyes electorals o què li passa a una societat quan els seus líders són febles o poc seriosos, entre d’altres.
Per la seva banda, Artur Mas va destacar que “algunes campanyes van estar dissenyades fora del Palau de la Generalitat amb gent formada i clau en tot això perquè ja veiem que la realitat molt sovint és la de la percepció i no pas la viscuda. Perquè ens trobem instal·lats en una veritat de la postveritat a través de les xarxes, on hi ha hagut gent molt hàbil que ha usat aquests mitjans per girar no només l’opinió pública, sinó la de molta gent”.

En el torn obert de preguntes, l’excap de premsa del president Mas, Joan Maria Piqué, manifestava la seva preocupació pels actuals equips comunicació dels partits polítics. Així, Irene López va destacar el valor que va tenir aleshores el president Mas per apostar per un periodista jove com ell ho era i que havia acabat de treure a la llum un cas de corrupció de CiU, enlloc de conformar-se amb un altre perfil més afí que només aplaudís la seva política.
Així doncs, l’obra compta també amb el pròleg del periodista de la BSM-UPF i assessor de comunicació política, Toni Aira, que sempre diu que “els spins es passen la meitat de la seva vida rere les bambolines i són els artífexs de la política del backstage, de la política de rere els escenaris, perquè si algun dia, algun d’ells travessa aquesta línia vermella que separa el política de l’spin, aquest passa a ser un personatge públic, massa conegut i objecte de crítiques”.
El llibre va ser presentat a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa al mes d’abril i ja ha passat per Lleida i Tarragona. Properament també es presentarà a Reus, Roquetes i Girona, entre d’altres. // FOTOS: Quique Garcia i Joel Codina.

Fes el teu comentari